Klasszikus

Tizedik nap - Hagyományőrzés

2004.03.29. 00:00
Ajánlom
Huszonhárom alkalom már nem is hagyományteremtés, hanem maga az eleven hagyomány: ismét Országos Táncháztalálkozóra és Kirakodóvásárra zarándokolhattak el fiatalok, öregek, egész családok, melyet természetesen a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvényei között üdvözölhettünk.

A kétnapos rendezvény legnagyobb vonzereje egy olyan fajta közösségi élmény, melyet a népzene, a népművészet máig ható ereje képes katalizálni. A hetvenes évek legelejére visszanyúló táncházi mozgalom már több generációval ismertette meg, fedeztette fel újra, és örökítette át a népi kultúra értékeit. A találkozón ezúttal is rengeteg magyar és külföldi vendég fordult meg, hogy feloldódjon a közös táncolásban és szembesüljön a kézmíves remekek kínálatával. Vasárnap este hagyományőrző gálát tartottak, melyről a jelenlévők a régi időket idéző forró, fantasztikus hangulatra fognak emlékezni.

A Clemens, Lukas és Veronika Hagen, valamint Rainer Schmidt alkotta Hagen Quartett Ausztria egyik legjelentősebb kamarazenekarának számít mind a szakma, mind a közönség részéről. Lemezeik, koncertjeik minősége mind-mind garancia volt arra, hogy ez a vasárnap este is biztos pont lesz a zenebarátok számára. És valóban: Mozart-, Bartók- és Smetana-művekből álló estjüket a közönség nem engedte befejezni. A művészek hétfő reggel repülővel utaztak tovább Angliába, hogy játékukkal az ottani hallgatóságot is elvarázsolják.

A jelekből ítélve Magyarországon nagy számban élnek Astor Piazzolla- és tangó-rajongók: a BTF leghangosabb sikereit ezek az esték hozzák. Maria Serrano vasárnapi világpremier előadásán a nézők szétszedték a házat lelkesedésükben: az Thália-beli előadások (délután és este) alatt hangosan bekiabáltak, ujjongtak, miközben argentin táncosok varázslatos technikával és eleganciával járták a tangót, majd a színpadon játszó zenészek a ráadásban táncra perdültek, sőt az első előadáson az együttes menedzserét is táncba hívták, amit - saját bevallása szerint - még soha nem tett meg. Mindeközben Serrano asszony kutyája, egy törpeuszkár, otthonosan közlekedett a színházban, az előadás ideje alatt az öltözőben várta gazdáját.

Ezzel a vasárnapi művészóriások névsora még mindig nem fejeződött be, hiszen az Olasz Kultúrintézetben maga Shlomo Mintz hegedűművész lépett fel Krausz Adrienne zongoraművész társaságában, akivel Brahms-, Dvorak-, Sarasate-, Navarra-, Zapateado-, Habanera-művek előadásával adtak egy felejthetetlen estét. A műsor második részében Mintz megcsillogtathatta ördögi technikáját, és a legvégén különlegesen hosszú időt szentelt a ráadásoknak. A koncert után a nézők hosszú, tömött sorban vártak dedikálásra a fáradhatatlan és örökifjú művésztől.

A dzsesszisták körében igen jól csengő név a veterán Henk Meutgeerté, az általa vezetett holland Jazz Orchestra of the Concertgebouw bigband formációban dolgozó együttes, amely gyakran és szívesen működik együtt különböző vendégművészekkel. Ezen az estén a Zeneakadémián azon ritka pillanatnak lehettek részesei a nézők, hogy egyszerre két bigband is megszólalt, a hollandok ugyanis Magyarország jelenleg egyetlen professzionális bigbandjével, a Budapest Jazz Orchestrával lépett közösen színpadra. A hangzás - 40 fúvós egyszerre a színpadon (!) -, a kompozíciók együttes hatása a közönség lelkesedését váltotta ki, kétszer is kikövetelték a ráadásszámot és állva tapsolták meg a különleges produkciót.

Fantasztikus beugrást hajtott végre Rálik Szilvia, aki Verdi: Macbeth szerepére ugrott be az utolsó pillanatban a teltházas Magyar Állami Operaházban. Az olasz Rico Saccani vezényletével Verdi egyik legjobb interpretációját hallhattuk.

A francia Klezmer Nova estje nem volt más, mint a feltöltődés koncertje. A nyolcfős zenekar a klezmer zene örökségét olyan profi módon mutatta be a közönségnek, hogy nem maradt nyugton a néző keze: tapsolni, ritmust verni kellett. A klezmerhez hagyományőrző, másrészt modern, dzsesszes, improvizatív attitűddel, mindezen elemekhez jó érzékkel nyúló Klezmer Nova három ráadást is adott, majd megköszönték a Fesztiválközpontnak és az Uránia Filmszínháznak a sok figyelmességet.

Egész nap folytak Vivaldi be nem fejezett operájának, a Nagy Tigrán, örmény király különleges magyarországi bemutatójának próbái. A Savaria Barokk Együttest Németh Pál vezényli: Németh volt az, aki a barokk kor szellemében kölcsönzött ki olyan áriákat Vivaldi más operáiból és műveiből, amelyekkel teljessé válhatott az opera. A koncertszerű előadás magyarországi bemutató lesz egyben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.