Klasszikus

Tizenhárom nemzet zenéje – az Európai Unió Barokk Zenekara Budapesten

2005.10.09. 00:00
Ajánlom
Rendezzünk próbajátékot, válogassuk össze a nemzetközi mezőny legtehetségesebb fiatal muzsikusait, adjunk hozzájuk egy nagynevű karmestert, és hosszabb-rövidebb próbaperiódus után kész a nemzetközi zenekar, indulhat a turné!

Ilyen recept alapján működik ma Európában és a világon számos neves együttes; a legismertebbek közülük talán a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar, a Jeunesses Musicales Világzenekar és az Európai Unió Ifjúsági Zenekara. A résztvevők számára nyilvánvalóan életre szóló élményt jelent egy ilyen együttesben való közreműködés, de ha a koncertek minőségét tartjuk szem előtt, akkor is biztos, hogy működik a recept? Valóban elég ennyi ahhoz, hogy a sokféle, sok országból származó fiatal zenészből valódi együttes váljék? Október 6-án este az Európai Unió Barokk Zenekarának zeneakadémiai koncertjén meggyőződhettünk róla, hogy a csoda megtörténhet; a tizenhárom országból származó húsz fiatal összeszokott és érett játéka a leghíresebb régizene-együttesekével is felvehette a versenyt.

Négy nemzet zenéje című műsorukat a változatosság jegyében állították össze G. F. Händel, Michel-Richard de Lalande, Luigi Boccherini és J. S Bach műveiből. A szerzők nemzetisége és a művek stílusa mellett a változatosság a darabok műfajában is megmutatkozott. A sokszínű program alkalmat adott rá, hogy a zenekar ne csak főszereplőként, hanem kísérőként is bemutatkozzon Boccherini B-dúr csellóversenyében, és hogy egyéni hangszeres tudását is megcsillogtathassa szinte minden tagja. A fagottos a Lalande-caprice-ban remekelt, Händel Concerto grosso-jában (op. 3 No. 2) a két szólóhegedűs és a gordonkások, Bach C-dúr zenekari szvitjében (BWV 1066) pedig az oboisták játékát csodálhattuk. A sorból még a brácsák sem maradtak ki: a csellóverseny kényes, magas gordonkaszólama alatt a continuo szerepét sokszor a két brácsás hölgy vehette át.

A zenekar összecsiszolása valószínűleg legnagyobb mértékben az est karmesterének, Jaap ter Lindennek volt köszönhető, aki láthatóan fesztelenül és barátságosan, mintegy egyenrangú társként mozgott a fiatalok között. Rokonszenves egyénisége mellett vezénylése is igen jó benyomást keltett. Azok közé a dirigensek közé tartozik, akik tekintélyes hangszeres pályafutással a hátuk mögött lépnek a karmesteri pulpitusra. Nem szükséges magyarázni, hogy ez a műfaj számos buktatót rejt, ám ter Lindennek, úgy tűnik, sikerül inkább a benne rejlő lehetőségeket kihasználnia. Nem csak a zenekari munkát ismeri tapasztalatból, de a darabokról is markáns véleménye van, és kifejező mozgásával ezt képes is közvetíteni muzsikusai felé. Intései amellett, hogy érthetőek és pontosak, egyben lendületesek és inspirálók is; vezénylése nem merül ki a produkció puszta lebonyolításában. Hosszabb zenei frázisok, dallamívek szinte a keze alatt születtek meg, sőt, egy-egy érdekes belső szólamra nem csak az előadók, hanem – cseppet sem magamutogató módon – a közönség figyelmét is felhívta.

Jaap ter Linden a Boccherini-versenymű szólistájaként csak megerősíteni tudta a róla kialakult pozitív véleményemet. Megnyerő virtuozitással, óvatoskodás nélkül tolmácsolta a sokszor igen nehéz, a háromvonalas oktávban is elidőző szólamát. Ugyan a koncerten elhangzott daraboktól Boccherini opusa invencióban és kidolgozottságban talán elmaradt, sőt, megmagyarázhatatlan módon hiányzott belőle a partitúrában szereplő két kürtszólam is, a lassú tétel gyönyörű hangszíne mégis maradandó élménnyel ajándékozta meg hallgatóit.

Nem esett szó eddig a koncert talán legfontosabb erényéről, amely az eddig felsorolt zenei és technikai kiválóságot még inkább kiemelte: ez pedig a tagok lelkesedése. Profi együtteseknél szinte sosem érzékelhető ez a fajta öröm, amivel az ifjúsági zenekarok tagjai fordulnak egymás és az általuk játszott művek felé. Az Európai Unió Barokk Zenekarának koncertjét hallgatva annyit még a legmegrögzöttebb euroszkeptikusnak is el kellett ismernie: mindenki örülhet, hogy Európának ilyen zenekara lehet.

(2005. október 6. 19:30, Zeneakadémia Nagyterem; az Európai Unió Barokk Zenekarának koncertje; Händel: B-dúr Concerto grosso, op. 3 No. 2; Lalande: Sinfonia a király vacsorájához – 2. caprice; Boccherini: B-dúr gordonkaverseny; Bach: C-dúr szvit, BWV 1066; vez. és gordonkán km.: Jaap ter Linden)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.