Klasszikus

Tizenhárom: szerencsés szám

2015.02.04. 12:33
Ajánlom
Tizenhárom nagy sikerű, telt házas koncertet adott a Concerto Budapest a franciaországi Nantes városában megrendezett La Folle Journée fesztiválon, ahonnan február 3-ra virradó éjjel értek haza Magyarországra - közölte Keller András hegedűművész-karmester, az együttes zeneigazgatója.

"Egészen rendkívüli fesztiválról van szó, amely szinte elképzelhetetlen határokat lép át a klasszikus zene terén. Egy Miskolcnál vagy Pécsnél nem sokkal nagyobb vidéki városban, Nantes-ban néhány nap alatt 350 komolyzenei koncertet tartanak, amelyekre idén 155 ezer jegy kelt el. Ez még egy sporteseménynél is jelentős szám lenne. A hangversenyek fő helyszíne a helyi kongresszusi központ, ahol több terem is rendelkezésre áll: a legnagyobb 2 ezer személyes, de vannak 800, 450, 300, 200 fős és kisebb termek is, valamint 3 külső helyszín" - magyarázta Keller András, hozzátéve, hogy néhány évvel ezelőtt már jártak a fesztiválon, így nagy örömmel tettek eleget az újabb meghívásnak. Mint mondta, "a lélek és a szív szenvedélye" mottóval megrendezett idei fesztiválon többnyire barokk művek hangzottak el. A Concerto Budapest zömében Bach-versenyművekkel készült, és 13 koncertet adott (ebből 8-at a legnagyobb, 2000 fős teremben), amivel a fesztivál legtöbbet játszó együttese volt. A zenekar január 31-i koncertjét - amelyen Kaczander Orsolya, Klukon Edit és Ránki Dezső volt a szólista - a neves francia tévécsatorna, az Arte élőben is közvetítette.

"Ránki Dezsővel, Klukon Edittel és fiukkal, Ránki Fülöppel öt hangversenyt adtunk, de többször felléptünk Matan Porat Berlinben élő izraeli zongoraművész-zeneszerzővel is, akit alkalomadtán szeretnék majd bemutatni a hazai közönségnek is. Felléptem a Keller-kvartettel is, szólistaként pedig a Gidon Kremer által 1997-ben alapított Kremerata Baltica kamarazenekar két hangversenyén játszottam" - sorolta Keller András. Elmondása szerint nagy siker és érdeklődés kísérte fellépéseiket, amit egy távol-keleti meghívás is jelez: a tokiói La Folle Journée május elejére már 8 koncertet lekötött a zenekarral, amelyet még további felkérések is követhetnek.

Addig is számos izgalmas koncertre számíthat a hazai közönség, elsőként mindjárt most vasárnap a Művészetek Palotájában, ahol Ránki Dezső Liszt Haláltáncát és Haydn D-dúr zongoraversenyét adja elő a Concerto Budapesttel, Keller András vezényletével. "A koncerten Haydn két fontos szimfóniája mellett Dukay Barnabás A lenyugvó Naphoz című műve is felcsendül majd; Dukaynak egyébként több műve nagy sikerrel szerepelt a Folle Journée-n is" - tette hozzá a karmester.

A következő hétvégén, február 14-én Gidon Kremer lesz a zenekar vendége, akivel szintén felléptek Franciaországban. "Kremer az 1996-ban elhunyt, orosz származású komponista, Mieczyslaw Weinberg hegedűversenyét szólaltatja meg, ami reményeink szerint igazi felfedezés lesz a budapesti közönségnek". A tavaszi időszak egy további kiemelt koncertje lesz a Művészetek Palotájában március 31-én adandó hangverseny, amelyen Thomas Ades saját, Haláltánc című művét vezényli a Concerto Budapest élén.

"Ades korunk egyik legfontosabb zeneszerzője, aki a komponálás mellett elsőrendű karmester és zongoraművész is; utóbbiról a budapesti közönség is meggyőződhetett nemrég, amikor Ian Bostridge-ot kísérte Schubert Téli utazásában. Magam is többször játszhattam vele Angliában, egészen rendkívüli művész. A Keller-kvartettel évek óta játsszuk a darabjait, nagyon fontosnak tartom, hogy ezek eljussanak Magyarországra. A márciusban műsorra tűzött Haláltánc ősbemutatója a tavalyi BBC Proms-on volt, így végre elmondhatjuk, hogy egy nagyszabású nyugati mű a bemutató után nem sokkal eljut Budapestre is" - hangsúlyozta Keller András. A zeneigazgató kitért arra is, hogy a nemrég zárult kínai, a mostani franciaországi turnéjuk, majd az említett májusi tokiói fellépések után a tervek szerint még idén visszatérhetnek Kínába egy újabb koncertsorozatra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.