Klasszikus

Tizenhárom: szerencsés szám

2015.02.04. 12:33
Ajánlom
Tizenhárom nagy sikerű, telt házas koncertet adott a Concerto Budapest a franciaországi Nantes városában megrendezett La Folle Journée fesztiválon, ahonnan február 3-ra virradó éjjel értek haza Magyarországra - közölte Keller András hegedűművész-karmester, az együttes zeneigazgatója.

"Egészen rendkívüli fesztiválról van szó, amely szinte elképzelhetetlen határokat lép át a klasszikus zene terén. Egy Miskolcnál vagy Pécsnél nem sokkal nagyobb vidéki városban, Nantes-ban néhány nap alatt 350 komolyzenei koncertet tartanak, amelyekre idén 155 ezer jegy kelt el. Ez még egy sporteseménynél is jelentős szám lenne. A hangversenyek fő helyszíne a helyi kongresszusi központ, ahol több terem is rendelkezésre áll: a legnagyobb 2 ezer személyes, de vannak 800, 450, 300, 200 fős és kisebb termek is, valamint 3 külső helyszín" - magyarázta Keller András, hozzátéve, hogy néhány évvel ezelőtt már jártak a fesztiválon, így nagy örömmel tettek eleget az újabb meghívásnak. Mint mondta, "a lélek és a szív szenvedélye" mottóval megrendezett idei fesztiválon többnyire barokk művek hangzottak el. A Concerto Budapest zömében Bach-versenyművekkel készült, és 13 koncertet adott (ebből 8-at a legnagyobb, 2000 fős teremben), amivel a fesztivál legtöbbet játszó együttese volt. A zenekar január 31-i koncertjét - amelyen Kaczander Orsolya, Klukon Edit és Ránki Dezső volt a szólista - a neves francia tévécsatorna, az Arte élőben is közvetítette.

"Ránki Dezsővel, Klukon Edittel és fiukkal, Ránki Fülöppel öt hangversenyt adtunk, de többször felléptünk Matan Porat Berlinben élő izraeli zongoraművész-zeneszerzővel is, akit alkalomadtán szeretnék majd bemutatni a hazai közönségnek is. Felléptem a Keller-kvartettel is, szólistaként pedig a Gidon Kremer által 1997-ben alapított Kremerata Baltica kamarazenekar két hangversenyén játszottam" - sorolta Keller András. Elmondása szerint nagy siker és érdeklődés kísérte fellépéseiket, amit egy távol-keleti meghívás is jelez: a tokiói La Folle Journée május elejére már 8 koncertet lekötött a zenekarral, amelyet még további felkérések is követhetnek.

Addig is számos izgalmas koncertre számíthat a hazai közönség, elsőként mindjárt most vasárnap a Művészetek Palotájában, ahol Ránki Dezső Liszt Haláltáncát és Haydn D-dúr zongoraversenyét adja elő a Concerto Budapesttel, Keller András vezényletével. "A koncerten Haydn két fontos szimfóniája mellett Dukay Barnabás A lenyugvó Naphoz című műve is felcsendül majd; Dukaynak egyébként több műve nagy sikerrel szerepelt a Folle Journée-n is" - tette hozzá a karmester.

A következő hétvégén, február 14-én Gidon Kremer lesz a zenekar vendége, akivel szintén felléptek Franciaországban. "Kremer az 1996-ban elhunyt, orosz származású komponista, Mieczyslaw Weinberg hegedűversenyét szólaltatja meg, ami reményeink szerint igazi felfedezés lesz a budapesti közönségnek". A tavaszi időszak egy további kiemelt koncertje lesz a Művészetek Palotájában március 31-én adandó hangverseny, amelyen Thomas Ades saját, Haláltánc című művét vezényli a Concerto Budapest élén.

"Ades korunk egyik legfontosabb zeneszerzője, aki a komponálás mellett elsőrendű karmester és zongoraművész is; utóbbiról a budapesti közönség is meggyőződhetett nemrég, amikor Ian Bostridge-ot kísérte Schubert Téli utazásában. Magam is többször játszhattam vele Angliában, egészen rendkívüli művész. A Keller-kvartettel évek óta játsszuk a darabjait, nagyon fontosnak tartom, hogy ezek eljussanak Magyarországra. A márciusban műsorra tűzött Haláltánc ősbemutatója a tavalyi BBC Proms-on volt, így végre elmondhatjuk, hogy egy nagyszabású nyugati mű a bemutató után nem sokkal eljut Budapestre is" - hangsúlyozta Keller András. A zeneigazgató kitért arra is, hogy a nemrég zárult kínai, a mostani franciaországi turnéjuk, majd az említett májusi tokiói fellépések után a tervek szerint még idén visszatérhetnek Kínába egy újabb koncertsorozatra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Klasszikus videó

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Klasszikus portré

Henri Vieuxtemps, a belgák Paganinije

Virtuóz hegedűs, zeneszerző és tanár, igazi romantikus művész. Kétszáz éve született Henri Vieuxtemps, akinek zenéje ma is izgalmas felfedezést jelent.
Klasszikus ajánló

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.