Klasszikus

Tizenhárom: szerencsés szám

2015.02.04. 12:33
Ajánlom
Tizenhárom nagy sikerű, telt házas koncertet adott a Concerto Budapest a franciaországi Nantes városában megrendezett La Folle Journée fesztiválon, ahonnan február 3-ra virradó éjjel értek haza Magyarországra - közölte Keller András hegedűművész-karmester, az együttes zeneigazgatója.

"Egészen rendkívüli fesztiválról van szó, amely szinte elképzelhetetlen határokat lép át a klasszikus zene terén. Egy Miskolcnál vagy Pécsnél nem sokkal nagyobb vidéki városban, Nantes-ban néhány nap alatt 350 komolyzenei koncertet tartanak, amelyekre idén 155 ezer jegy kelt el. Ez még egy sporteseménynél is jelentős szám lenne. A hangversenyek fő helyszíne a helyi kongresszusi központ, ahol több terem is rendelkezésre áll: a legnagyobb 2 ezer személyes, de vannak 800, 450, 300, 200 fős és kisebb termek is, valamint 3 külső helyszín" - magyarázta Keller András, hozzátéve, hogy néhány évvel ezelőtt már jártak a fesztiválon, így nagy örömmel tettek eleget az újabb meghívásnak. Mint mondta, "a lélek és a szív szenvedélye" mottóval megrendezett idei fesztiválon többnyire barokk művek hangzottak el. A Concerto Budapest zömében Bach-versenyművekkel készült, és 13 koncertet adott (ebből 8-at a legnagyobb, 2000 fős teremben), amivel a fesztivál legtöbbet játszó együttese volt. A zenekar január 31-i koncertjét - amelyen Kaczander Orsolya, Klukon Edit és Ránki Dezső volt a szólista - a neves francia tévécsatorna, az Arte élőben is közvetítette.

"Ránki Dezsővel, Klukon Edittel és fiukkal, Ránki Fülöppel öt hangversenyt adtunk, de többször felléptünk Matan Porat Berlinben élő izraeli zongoraművész-zeneszerzővel is, akit alkalomadtán szeretnék majd bemutatni a hazai közönségnek is. Felléptem a Keller-kvartettel is, szólistaként pedig a Gidon Kremer által 1997-ben alapított Kremerata Baltica kamarazenekar két hangversenyén játszottam" - sorolta Keller András. Elmondása szerint nagy siker és érdeklődés kísérte fellépéseiket, amit egy távol-keleti meghívás is jelez: a tokiói La Folle Journée május elejére már 8 koncertet lekötött a zenekarral, amelyet még további felkérések is követhetnek.

Addig is számos izgalmas koncertre számíthat a hazai közönség, elsőként mindjárt most vasárnap a Művészetek Palotájában, ahol Ránki Dezső Liszt Haláltáncát és Haydn D-dúr zongoraversenyét adja elő a Concerto Budapesttel, Keller András vezényletével. "A koncerten Haydn két fontos szimfóniája mellett Dukay Barnabás A lenyugvó Naphoz című műve is felcsendül majd; Dukaynak egyébként több műve nagy sikerrel szerepelt a Folle Journée-n is" - tette hozzá a karmester.

A következő hétvégén, február 14-én Gidon Kremer lesz a zenekar vendége, akivel szintén felléptek Franciaországban. "Kremer az 1996-ban elhunyt, orosz származású komponista, Mieczyslaw Weinberg hegedűversenyét szólaltatja meg, ami reményeink szerint igazi felfedezés lesz a budapesti közönségnek". A tavaszi időszak egy további kiemelt koncertje lesz a Művészetek Palotájában március 31-én adandó hangverseny, amelyen Thomas Ades saját, Haláltánc című művét vezényli a Concerto Budapest élén.

"Ades korunk egyik legfontosabb zeneszerzője, aki a komponálás mellett elsőrendű karmester és zongoraművész is; utóbbiról a budapesti közönség is meggyőződhetett nemrég, amikor Ian Bostridge-ot kísérte Schubert Téli utazásában. Magam is többször játszhattam vele Angliában, egészen rendkívüli művész. A Keller-kvartettel évek óta játsszuk a darabjait, nagyon fontosnak tartom, hogy ezek eljussanak Magyarországra. A márciusban műsorra tűzött Haláltánc ősbemutatója a tavalyi BBC Proms-on volt, így végre elmondhatjuk, hogy egy nagyszabású nyugati mű a bemutató után nem sokkal eljut Budapestre is" - hangsúlyozta Keller András. A zeneigazgató kitért arra is, hogy a nemrég zárult kínai, a mostani franciaországi turnéjuk, majd az említett májusi tokiói fellépések után a tervek szerint még idén visszatérhetnek Kínába egy újabb koncertsorozatra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.