Klasszikus

Tizenháromezren köszöntötték az új esztendőt Mága Zoltán Budapesti Újévi Koncertjén

2020.01.03. 14:35
Ajánlom
A hazai klasszikus és könnyűzenei élet kiválóságainak közreműködésével, ikonikus dalok és virtuóz darabok előadásával idén is telt ház előtt, 13 ezer fős közönséggel köszöntötte az új esztendőt Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész január elsején a Papp László Budapest Sportarénában.

A Kárpát-medence legnagyobb gálaműsorában a magyarság nemzeti összetartozását erősítve határon túli gyermekkórusokkal, és Kossuth-díjas előadókkal hirdették a magyar kultúra egyetemességét. Mága Zoltán koncertjén idén is átadásra került a Budapesti Újévi Koncert Gáladíja, amelyet Bodrog Gyula és Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas művészek kapták. A Pro Caritate-díjjal is kitüntetett művész bejelentette: egy új hagyományt teremtve, ezentúl minden évben, a gálakoncert bevételéből egy gyermekkórházat fog támogatni, és elsőként a budapesti Heim Pál Gyermekkórház kapott egy több millió forint értékű orvosi műszert, melyet az est során át is adtak az egészségügyi intézménynek.

Mága Zoltán hegedűművész a világ magyarságának ajánlott exkluzív, grandiózus gálaestjén tematikus blokkokban összeállított repertoárral örvendeztette meg 13 ezer fős közönségét. A XII. Budapest Újévi Koncerten kezdetén - az évtizedes hagyomány folytatásaként - ezúttal is elhangzott Beethoven IX. szimfóniájából az Örömóda, amely egyben az Európai Unió himnusza is, több mint 300 fős határon túli gyermekkórus és magyarországi felnőttkórus részvételével.

02-142050.jpg

Mága Zoltán az újévi koncerten (Fotó/Forrás: Mága Zoltán Budapesti Újévi Koncert)

Budapest díszpolgára köszöntve az új évet és az Aréna telt házas közönségét - amelynek soraiban közjogi méltóságok, miniszterek, államtitkárok, országgyűlési képviselők, egyházi vezetők, és közel 30 ország diplomáciai testületeink vezetői, képviselői, valamint a magyar közélet és kulturális élet kiemelkedő tagjai is ültek – azt mondta, a gálakoncerttel részesévé válnak a Nemzeti Összetartozás Éve emléksorozatnak. A Vajdaságból, Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról érkezett több  ezer fős közönség, valamint  a közreműködő fellépők pedig azt jelképezik, hogy a  magyarság itt Európa közepén olyan erőt sugároz, olyan egyesítésre képes, amelynek nincsenek határai. „A magyarság megmaradása itt Európa közepén önmagában bizonyítja nemzetünk erejét, egyúttal olyan kulturális és lelki egyesítésre képes, amelynek nincsenek határai. Ország-, és közigazgatási határok nem fogják, és nem is tudják szétválasztani a több mint 15 milliós nemzetünket” – mondta Mága Zoltán, hozzáfűzve, mi magyarok erős és öntudatos nemzet vagyunk, de csak akkor voltunk erősek, ha összefogtunk, bátorságot mutattunk, és tudatosan cselekedtünk.  Erre az összefogásra lesz szükség a jövőben is, hogy megvédjük egymást, megvédjük értékeinket – tette hozzá.

A Prima Primissima-díjas hegedűművész úgy fogalmazott: „jól tudom, hogy a határon túli magyarságot mennyi támadás éri csak azért, mert magyarnak vallják magukat. Nekünk, művészeknek sokkal kevesebbet kell elviselnünk”. Utalva arra, hogy a közelmúltban teljesítette a Kárpát-medencét átölelő, másodszorra útjára indult 100 templomi koncertsorozatát, a karitatív misszióját tovább folytatja akkor is, ha ezért negatív kritikákkal illetik, mert lelkiismerete azt diktálja, hogy nem hagyhatja cserben a rászoruló embereket, és a magyarságot. Az újévi gálaest hagyományaként, a 13 ezer fős közönség közös koccintásakor mondott pohárköszöntőjébe is azt hangoztatta a Prima Primissima-díjas hegedűművész, hogy újévi fogadalmaként arra tesz ígéretet, továbbra is támogatni fogja a rászorulókat, a beteg gyermekek gyógyulását, és a tehetséges gyermekek gondviselését. Egyben arra kérte a közönség tagjait, csatlakozzanak ehhez a nemes küldetéshez, mert adni csodálatos érzés, és jót tenni másokért nemes cselekedet.

03-142123.jpg

Mága Zoltán Budapesti Újévi Koncert (Fotó/Forrás: Mága Zoltán Budapesti Újévi Koncert)

A gálaesten elhangzott, hogy Mága Zoltán művészi és közéleti szerepvállalásai során mindig kiállt a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen, és bárhol járt a világban, szót emelt a diszkrimináció és az erőszak minden formája ellen. A Nemzeti Összetartozás Évéhez csatlakozva Mága Zoltán egy olyan zenei blokkot állított össze, amely méltón reprezentálta a sokszínű magyar kultúrát, és ebben teret kapott a cigányzene, a zsidó dal is. A hazafiasság egyik legismertebb opera áriáját, Erkel Ferenc Bánk bán című operájának a Hazám, hazám című áriáját László Boldizsár, a Magyar Állami Operaház tenorja adta elő, és hatalmas tapssal köszöntötte a közönség a cigánydal éneklés koronázott királynőjét, a Kossuth-díjas Bangó Margitot is. A gálakoncert egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor az Ismerős arcok című zenekar Nélküled című számát több mint kétszáz felvidéki, kárpátaljai, vajdasági és erdélyi, valamint magyarországi gyermekkórusok közreműködésével, a közönség sorai közötti fáklyás bevonulással, két felvidéki gyermek szólóéneklésével, valamint a szerző, Nyerges Attila énekes közreműködésével énekelték el.

Mága Zoltán a gálakoncertjén azt hangoztatta, hogy bárhol játszik a világban, ha teheti, mindig teret és lehetőséget biztosít a cigányzenének és a népzenének, amely szervez része az egyetemes magyar zenei kultúrának. Mint mondta, rendkívül büszke arra, hogy a világhírű Rajkó Zenekar növendékeként a legnagyobb prímásoktól tanulhatott, nem felejtette el honnan indult, éppen ezért a jövőt illetően az a terve, hogy a most megalapított Budapesti Gipsy Virtuózok nevű zenekarával - amelynek tagjai Zeneakadémiát végzett kimagasló tudású zenészek - szerte a világban hirdesse a népzenét, a magyar cigányzenét is. Az új formációval a gálakoncerten több darabot is eljátszott a közönségnek, például Paganini Caprice, Pabloso Sarasate Zigeunerweisen, című művét, a Gipsy fantáziát, de a magyaros virtust idézve Kodály Zoltán: Kállai kettős című darabjaiban is közreműködtek. Mága Zoltán különleges produkciója volt, hogy a 100 templomi jótékonysági koncertsorozatom minden egyes eseményén eljátszott Albinoni Adagio című darabját Oláh Kálmán Liszt díjas zongoraművész, zeneszerző feldolgozásában és kíséretében adta elő.

04-142030.jpg

Mága Zoltán és Bodrogi Gyula az újévi koncerten (Fotó/Forrás: Mága Zoltán Budapesti Újévi Koncert)

A Budapesti Újévi Koncert hagyományát folytatva ez évben is átadásra került az újévi koncert két Gáladíja, amelyt ezúttal a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas színművész, rendező, színházigazgató, Bodrogi Gyula, valamint a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zeneszerző, Szakcsi Lakatos Béla kapta. A díjazottak köszöntet mondtak Mága Zoltánnak, felidézve, hogy több újévi gálakoncerten is közreműködtek, és a 100 templomi koncertsorozat több eseményén is felléptek. Bodrogi Gyula és Szakcsi Lakatos Béla is kimagasló művésznek nevezve Mága Zoltánt azt mondták, ez az évtized jól indul számukra, mert egy rangos elismerést kaptak, és ez a közönség több mint fél évszázados szeretetét is jelképezi. számukra.

A Gáladíjat a magyar zenei kultúra népszerűsítéséért minden évben két ember nyerheti el. Az első díjat 2018-ban a X. Budapesti Újévi Koncert sztárvendége, a tizenhatszoros Grammy-díjas David Foster és Leslie Mandoki kapta. A Hungarikumként elismert, a Magyar Örökség, és az Európai Kulturális Örökség részeként tisztelt Herendi Porcelánmanufaktúra termékével, és egymillió forinttal járó díját a múlt évben a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznek Törőcsik Marinak, valamint a világhírű hegedűművésznek, Shlomo Mintz-nek adta át Mága Zoltán hegedűművész.

Mága Zoltán a 2020-as évet köszöntő gálakoncertjével egy új hagyományt is kívánt teremteni: ezentúl minden koncertének bevételéből egy hazai kórházat támogat nagy értékű orvosi műszer vásárlásával, hogy segítse a kisgyermekek gyógyulását. Ez évben a budapesti Heim Pál Gyermekkórház koraszülött osztályát segítette egy speciális ultrahang készülékkel, amelyet Nagy Anikó főigazgató nevében Sült Tamás főorvos vett át az Aréna színpadán. A főigazgató videóüzenetben köszönte meg Mága Zoltánnak a felajánlást, aki már nem először segít az egészségügyi intézménynek. A hegedűművész az elmúlt évtizedben számos alkalommal segített már nemcsak gyógyulásra váró súlyos beteg gyermekeknek, hanem kórházaknak is. Életmentő orvos műszereket adományozott már többször is, például a Madarász utcai Gyermekklinikának, a Szolnoki kórháznak, legutóbb Kiss-Rigó László püspökkel a Szegedi Gyermekklinikának adományozott két nagy értékű betegőrző monitort, de Kozma Imre atyával is több kórházat segített berendezésekkel, fontos orvosi eszközökkel.

SCS_0144-142056.jpg

Mága Zoltán az újévi koncerten (Fotó/Forrás: Mága Zoltán Budapesti Újévi Koncert)

A hagyományos, 13 ezer fős közönség közös koccintása után, a második felvonásban Mága Zoltán olyan műfajokban mutatkozott be, amelyekre az elmúlt években nem volt példa. Kőkemény rockzenét szimfonikus zenekari kíséretben még nem hallhatott az Aréna közönsége a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész közreműködésében. Elsőként a zenei élet egyik legnagyobb legendájától Freddie Mercury és a Queen számát a Bohém Rapszódiát hallhatta a közönség, amelyben Serbán Attila színész-énekes is közreműködött, majd a rockzene történelmének egyik ikonikus dala az AC/DC Thunderstruck című száma zendült fel Mága Zoltán hegedűjén, és az Edda gitárosa, Alapi István kíséretében.

Az est különleges produkciója volt, hogy Sosztakovics hegedű duóját olyan formában hallhatta a közönség Mága Zoltán Szabadi Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanszakvezető docense előadásában, amelyet nagyzenekarra írva ebben a formában soha nem játszottak el. A XII. Budapesti Újévi Koncerten Erkel Ferenc: Hunyadi László című operájából a La Grange-áriát Sümegi Eszter világhírű szoprán, Kossuth-díjas operaénekesnő, a Magyar Állami Operaház érdemes és kiváló művésze adta elő, Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb, háromfelvonásos operettjének, a Cigányszerelem Messze a nagy erdő című betétdalát a Honthy-díjas primadonna, az ünnepelt operettsztár, Fischl Mónika énekelte el. Balázs Fecó Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas előadóművész-énekes Érints meg című slágerét adta elő, valamint a többszörös platinalemezes, az X-Faktor című televíziós tehetségkutató versenyből ismerté vált Takács Nikolasz énekes, és Wolf Kati énekes - akik 2011-ben az év női előadója volt, és ugyanebben az évben Ő képviselte Magyarországot a 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon – is színpadra lépett.

07-141904.jpg

Farkas Róbert és ifjabb Mága Zoltán (Fotó/Forrás: Mága Zoltán Budapesti Újévi Koncert)

A gálakoncerten közreműködött Mága Jennifer, aki a Budapesti Újévi Koncert 10. jubileumi gáláján a tizenhatszoros Grammy-díjas David Fosterrel szerepelt az Aréna színpadán, ezúttal egy olyan számmal lépett a közönség elé, amelyet szintén David Foster szerzett, és elnyerte érte a Grammy-díjat, és a világ egyik legnagyobb énekesnője, Whitney Huston énekelt, amelyért Oscar-díjra is jelölték: a Több mint testőr című film betétdalát, I have nothing című dalt adta elő, majd Balázs Fecó duettpartnereként a Csönd éve volt című slágert énekelte el. Nagy tapssal jutalmazta a közönség ifjabb Mága Zoltánt is, aki még csak 14 éves, de már a Zeneakadémia rendkívüli tehetségek képzőjének másodéves hallgatója, tanára a Kossuth-díjas hegedűművész, Szenthelyi Miklós. A művészpalánta, aki az elmúlt években fiatal kora ellenére számos nemzetközi hegedűversenyt megnyert, Csajkovszkij: Melódia, valamint Manuel De Falla: Spanyol tánc című szerzeményét adta elő.

A közönség felállva, vastapssal köszönte meg Mága Zoltánnak, hogy már tizenkettedik alkalommal együtt köszönthették az új esztendőt. A Prima Primissima díjas hegedűművész a 13 ezer fős közönség minden tagját megajándékozta az elmúlt 11 gálakoncert legkedveltebb felvételeiből összeállított Best of CD-jével. A XII. Budapesti Újévi koncert rendezője Szente Vajk Jászai-díjas színész-rendező volt, közreműködött a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar, vezényelt Farkas Róbert karmester. A produkció művészeti vezetője Zsoldos Béla Liszt-díjas zeneszerző volt. A gálaesten több mint 500 fellépő működött közre.

SCS_8040-142030.jpg

Farkas Róbert és Sümegi Eszter (Fotó/Forrás: Mága Zoltán Budapesti Újévi Koncert)

Mága Zolán január 5-én Bécsben, a Wiener Konzerthausban folytatja Budapesti Újévi Koncertjét, ahol az akusztikus koncerten virtuóz műveket és klasszikus darabokat adnak elő. A bécsi gálaesten Beethoven, Bach, Vivaldi, Csajkovszkij, Strauss, Sarasate, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc műveit hallhatja a közönség, de ismert népdalok is elhangzanak különleges feldolgozásban. A hatodik bécsi gálaest sztárvendége három Kossuth-díjas operaénekes, Komlósi Ildikó, Sümegi Eszter és Kováts Kolos lesz. A Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Gipsy Virtuózok kíséretében színpadra lép László Boldizsár operaénekes és Nánási Helga színész-énekes, zongoraművész, a karmester ezúttal is Farkas Róbert lesz.

Mága Zoltán idén februárban New Yorkban a Metropolitan világsztárjaival ad koncertet, és még a tavasszal a világ számos pontján lesznek fellépései. Meghívást kapott a szöuli operaházba, Pekingbe, de ebben az évben Ausztrália, Japán, Izrael és Moszkva, valamint Európa számos fővárosa is várja a magyar hegedűvirtuózt. A Prima Primissima-díjas hegedűművész ígéretet tett arra is, hogy pontosan egy év múlva újra megrendezi a Budapesti Újévi Koncertjét az Arénában, és egy tejesen más, új repertoárral, és sztárvendégekkel várja a közönségét.

Támogatott tartalom

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Klasszikus újranyitás

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév első koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus gyász

77 éves korában elhunyt Samu László kürtművész

A Nemzeti Filharmonikusok korábbi intendánsa a zenekar elmúlt közel öt évtizedének egyik meghatározó személyisége volt, nyugdíjba vonulásáig a Kottatár munkáját is segítette.
Klasszikus ajánló

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Klasszikus ajánló

5+1 kihagyhatatlan cikk a Bartók Tavasz friss-ropogós magazinjából

Kíváncsi vagy, hogy a színpadi művészek hogyan élik meg, ha üres nézőtér előtt játszanak? Mindig is érdekelt, hogyan készülnek a közvetítések vagy mit csinál egy online stream rendezője? Tudni szeretnéd, miért olyan egyedülálló és fontos Bartók Béla népzenegyűjtői munkássága? Mi az a világzene, és mit csinál Vaszilij Petrenko, amikor nem vezényel? A hamarosan kezdődő Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek frissen elkészült magazinjából most minden kiderül!