Klasszikus

Tizenhét éves érett virtuóz

2005.05.22. 00:00
Ajánlom
Bolla Gábor tizenhét esztendős gimnazista. Dzsessz-szaxofonosként már bejárta a világot, Bécsben megkapta a rangos Hans Koller-díjat. A szakmabeliek szerint itthon százévente születik olyan tehetséges zenész, mint ő.

Bolla Gábor nevét két-három évvel ezelőtt ismerhették meg a dzsesszrajongók: a fővárosi klubok színpadán feltűnt egy tizennégy éves fiú, aki abban a stílusban és megközelítőleg azon a színvonalon szaxofonozott, mint a műfaj amerikai nagyjai: Charlie Parker, John Coltrane, Sonny Rollins és mások. Gábor ráadásul úgy érte el ezt a szintet, hogy teljesen autodidakta módon, lemezfelvételek alapján tanult meg szaxofonozni – igaz, az általános iskolában évekig furulyázott, később klarinétozott, országos komolyzenei versenyt is nyert. Még nem fejezte be a nyolcadik osztályt, amikor egyre többet hallgatott dzsesszt, s a klarinétról szaxofonra váltott. Azt mondja, azért nincs szüksége szaxofontanárra, mert mindig felismeri a hibáit. Azt viszont fontosnak tartja, hogy zeneelméletet, összhangzattant tanuljon Regály Györgytől, a Zeneakadémia tanárától.

Már megalapította saját zenekarát, a Bolla Quartetet, melyben idén márciusig Cseke Gábor zongorázott – akkor Szakcsi Lakatos Róbert váltotta –, a nagybőgős Oláh Zoltán, a dobos pedig Mohay András. A fiatal szaxofonost egyre több fesztiválra hívták: így jutott el Londonba, Bilbaóba, Szentpétervárra és Bombaybe. Tavaly decemberben, Bécsben a Hans Koller-díj és az Európai Dzsessz Díj átadásán Bolla kapta Az év tehetsége különdíjat. Tavasszal kilencnapos hollandiai turnén vett részt: többek között Candy Dulferrel és édesapjával, Hans Dulferrel muzsikált együtt Amszterdam, Rotterdam és Hága felkapott klubjaiban. Azóta újabb hollandiai meghívás jött, de Prágában, a brüsszeli Magyar Intézetben és júliusban a világszerte jegyzett Nordsee Jazz Festivalon is játszani fog. Ez utóbbi egy különleges Charlie Parker-emlékkoncert lesz, Johnny Griffinnel és Benny Golsonnal.

Gábor kettős életet él. Koncertezik, járja a világot, késő éjszakáig klubokban zenél, közben pedig átlagos gimnazista, akit legjobban a földrajz érdekel, és imádja a focit, főleg a Real Madridot. Egyelőre mindkét szituációban jól érzi magát, de azt mondja, ha adódna egy lehetőség, gondolkodás nélkül elmenne külföldre (elsősorban Amerikába) tanulni, mert már most érzi, hogy itthon szűkösek a lehetőségek. New York patinás zeneakadémiája, a Juilliard School dzsessztanszakára vágyik, mert szerinte ott személyre szabottabb és kreatívabb a képzés, mint a dzsesszoktatás első számú fellegvárában, a bostoni Berkle-n. Nagy terve, hogy a keleti part legjobb klubjában, a Village Vanguardban egyszer együtt muzsikálhasson példaképével, Sonny Rollinsszal.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.