Klasszikus

Tizenhét éves érett virtuóz

2005.05.22. 00:00
Ajánlom
Bolla Gábor tizenhét esztendős gimnazista. Dzsessz-szaxofonosként már bejárta a világot, Bécsben megkapta a rangos Hans Koller-díjat. A szakmabeliek szerint itthon százévente születik olyan tehetséges zenész, mint ő.

Bolla Gábor nevét két-három évvel ezelőtt ismerhették meg a dzsesszrajongók: a fővárosi klubok színpadán feltűnt egy tizennégy éves fiú, aki abban a stílusban és megközelítőleg azon a színvonalon szaxofonozott, mint a műfaj amerikai nagyjai: Charlie Parker, John Coltrane, Sonny Rollins és mások. Gábor ráadásul úgy érte el ezt a szintet, hogy teljesen autodidakta módon, lemezfelvételek alapján tanult meg szaxofonozni – igaz, az általános iskolában évekig furulyázott, később klarinétozott, országos komolyzenei versenyt is nyert. Még nem fejezte be a nyolcadik osztályt, amikor egyre többet hallgatott dzsesszt, s a klarinétról szaxofonra váltott. Azt mondja, azért nincs szüksége szaxofontanárra, mert mindig felismeri a hibáit. Azt viszont fontosnak tartja, hogy zeneelméletet, összhangzattant tanuljon Regály Györgytől, a Zeneakadémia tanárától.

Már megalapította saját zenekarát, a Bolla Quartetet, melyben idén márciusig Cseke Gábor zongorázott – akkor Szakcsi Lakatos Róbert váltotta –, a nagybőgős Oláh Zoltán, a dobos pedig Mohay András. A fiatal szaxofonost egyre több fesztiválra hívták: így jutott el Londonba, Bilbaóba, Szentpétervárra és Bombaybe. Tavaly decemberben, Bécsben a Hans Koller-díj és az Európai Dzsessz Díj átadásán Bolla kapta Az év tehetsége különdíjat. Tavasszal kilencnapos hollandiai turnén vett részt: többek között Candy Dulferrel és édesapjával, Hans Dulferrel muzsikált együtt Amszterdam, Rotterdam és Hága felkapott klubjaiban. Azóta újabb hollandiai meghívás jött, de Prágában, a brüsszeli Magyar Intézetben és júliusban a világszerte jegyzett Nordsee Jazz Festivalon is játszani fog. Ez utóbbi egy különleges Charlie Parker-emlékkoncert lesz, Johnny Griffinnel és Benny Golsonnal.

Gábor kettős életet él. Koncertezik, járja a világot, késő éjszakáig klubokban zenél, közben pedig átlagos gimnazista, akit legjobban a földrajz érdekel, és imádja a focit, főleg a Real Madridot. Egyelőre mindkét szituációban jól érzi magát, de azt mondja, ha adódna egy lehetőség, gondolkodás nélkül elmenne külföldre (elsősorban Amerikába) tanulni, mert már most érzi, hogy itthon szűkösek a lehetőségek. New York patinás zeneakadémiája, a Juilliard School dzsessztanszakára vágyik, mert szerinte ott személyre szabottabb és kreatívabb a képzés, mint a dzsesszoktatás első számú fellegvárában, a bostoni Berkle-n. Nagy terve, hogy a keleti part legjobb klubjában, a Village Vanguardban egyszer együtt muzsikálhasson példaképével, Sonny Rollinsszal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.