Klasszikus

Tizenhét éves érett virtuóz

2005.05.22. 00:00
Ajánlom
Bolla Gábor tizenhét esztendős gimnazista. Dzsessz-szaxofonosként már bejárta a világot, Bécsben megkapta a rangos Hans Koller-díjat. A szakmabeliek szerint itthon százévente születik olyan tehetséges zenész, mint ő.

Bolla Gábor nevét két-három évvel ezelőtt ismerhették meg a dzsesszrajongók: a fővárosi klubok színpadán feltűnt egy tizennégy éves fiú, aki abban a stílusban és megközelítőleg azon a színvonalon szaxofonozott, mint a műfaj amerikai nagyjai: Charlie Parker, John Coltrane, Sonny Rollins és mások. Gábor ráadásul úgy érte el ezt a szintet, hogy teljesen autodidakta módon, lemezfelvételek alapján tanult meg szaxofonozni – igaz, az általános iskolában évekig furulyázott, később klarinétozott, országos komolyzenei versenyt is nyert. Még nem fejezte be a nyolcadik osztályt, amikor egyre többet hallgatott dzsesszt, s a klarinétról szaxofonra váltott. Azt mondja, azért nincs szüksége szaxofontanárra, mert mindig felismeri a hibáit. Azt viszont fontosnak tartja, hogy zeneelméletet, összhangzattant tanuljon Regály Györgytől, a Zeneakadémia tanárától.

Már megalapította saját zenekarát, a Bolla Quartetet, melyben idén márciusig Cseke Gábor zongorázott – akkor Szakcsi Lakatos Róbert váltotta –, a nagybőgős Oláh Zoltán, a dobos pedig Mohay András. A fiatal szaxofonost egyre több fesztiválra hívták: így jutott el Londonba, Bilbaóba, Szentpétervárra és Bombaybe. Tavaly decemberben, Bécsben a Hans Koller-díj és az Európai Dzsessz Díj átadásán Bolla kapta Az év tehetsége különdíjat. Tavasszal kilencnapos hollandiai turnén vett részt: többek között Candy Dulferrel és édesapjával, Hans Dulferrel muzsikált együtt Amszterdam, Rotterdam és Hága felkapott klubjaiban. Azóta újabb hollandiai meghívás jött, de Prágában, a brüsszeli Magyar Intézetben és júliusban a világszerte jegyzett Nordsee Jazz Festivalon is játszani fog. Ez utóbbi egy különleges Charlie Parker-emlékkoncert lesz, Johnny Griffinnel és Benny Golsonnal.

Gábor kettős életet él. Koncertezik, járja a világot, késő éjszakáig klubokban zenél, közben pedig átlagos gimnazista, akit legjobban a földrajz érdekel, és imádja a focit, főleg a Real Madridot. Egyelőre mindkét szituációban jól érzi magát, de azt mondja, ha adódna egy lehetőség, gondolkodás nélkül elmenne külföldre (elsősorban Amerikába) tanulni, mert már most érzi, hogy itthon szűkösek a lehetőségek. New York patinás zeneakadémiája, a Juilliard School dzsessztanszakára vágyik, mert szerinte ott személyre szabottabb és kreatívabb a képzés, mint a dzsesszoktatás első számú fellegvárában, a bostoni Berkle-n. Nagy terve, hogy a keleti part legjobb klubjában, a Village Vanguardban egyszer együtt muzsikálhasson példaképével, Sonny Rollinsszal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.