Klasszikus

Tizenkét derűs ember

2010.01.27. 12:14
Ajánlom
Egy év múltán újra Pesten köszönthetjük korunk egyik legismertebb férfikarát. A nevét a Canterbury mesék „tisztán éneklő” kakasáról elnyerő amerikai kórus imponálóan széles, a gregoriántól a kortárs könnyű- és komolyzenéig terjeszkedő repertoárját ezúttal is legfeljebb ámulhatjuk majd.

"Hihetetlenül fürgén váltogatták a különféle hangszíneket: a nagy férfikari hangzást és a törékeny kamaraformációét, az egyes szólamok kiemelésére épülő megszólalást és a tizenkét önálló egyén fellépését. S mindezt mindig úgy, ahogy azt az adott mű és adott korszak megkívánta. Tizenkét technikailag és zeneileg felkészült profi énekes, tizenkét egyéniség szórakoztatta a közönséget..." - fogalmazott a kaliforniai férfikórus tavaly februári koncertje hallatán az Új Zenei Újság műsorában Katona Márta. S méltán, hiszen a 2008-ban működésének immár negyedik évtizedébe lépő Chanticleer Énekegyüttesre jószerével a szolid kezdetek óta egyszerre volt jellemző az előadásmódok, a zenetörténeti korszakok és a zenei műfajok változatossága, valamint a különböző emberi és művészi egyéniségek, a kórus sokszínűségének tudatos kidomborítása. A magyar közönség alighanem régi kedvencei, a King's Singers példáján ismerkedett meg a markáns önazonosságát évtizedeken át őrző, a tagcseréktől érintetlenül hagyott, tartósan felismerhető, s ugyanakkor érdekes személyiségeket pódiumra léptető kórustradícióval, melyhez ma már a San Franciscóban rezideáló Chanticleert is nyugodt lélekkel odasorolhatjuk.

Színes egyéniségek voltak a kórus alapítói is, bohémhajlamú értelmiségiek és a régi zenés mozgalom tudományos elmélyültségű művészei, s ilyesforma férfiakból áll ma is a tizenkét tagú Chanticleer. Ilyen például az együttes legrégebben szolgáló aktív tagja, a nagybajszú basszus, a hedonista Eric Alatorre és ilyen a matematikusi végzettséggel is rendelkező, afroamerikai származású kontratenor, Cortez Mitchell, aki a kórusénekléssel párhuzamosan szólistakarriert is folytat, akárcsak a formáció legtöbb tagja - ki az operaszínpadon, ki a koncertdobogón.

Aki látta az együttes tavalyi koncertjét, az már jól tudja, hogy a Chanticleer cseppet sem felületes, ám egyszersmind jókedvű és kommunikatív társaság, s ugyanerről győződhetünk meg akkor is, ha beleolvasunk a kórus internetes naplójába (sfchanticleer.blogspot.com), ahol a tagok számot adnak koncertkörútjaik megannyi komoly és komolytalan eseményéről. A Chanticleer ugyanis igazi világjáró kompánia, s így aztán a 2009-es esztendőt is nagyszabású európai turnéval indítják. Párizsban kezdik majd tizenkét országot érintő körútjukat, s mihozzánk a csehországi Brno városából érkeznek programjukkal, mely az Erzsébet- és Jakab-korabeli komponista, Orlando Gibbons hozsannájától egészen az utcai mogyoróárust megénekeltető, közkedvelt kubai számig (El Manisero) ível. S mielőtt tőlünk továbbutaznának az amszterdami Concertgebouw irányába, Ligeti két kórusában még magyar nyelven is hallhatjuk majd énekelni a Chanticleert. Jó mulatság, férfimunka lesz.

2010. január 31. 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Chanticleer Énekegyüttes

Orlando Gibbons, Sethus Calvisius, Palestrina, Jean-Yves Daniel-Lesur, Guillaume Dufay, Janequin, Ligeti, Chen Yi, Steven Sametz, Michael McGlynn, Mason Bates, Sánchez Acosta-Juan Tony Guzmán, Carmen Cavallaro és Moises Simons-Tania León művei

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.