Klasszikus

Tizenkét derűs ember

2010.01.27. 12:14
Ajánlom
Egy év múltán újra Pesten köszönthetjük korunk egyik legismertebb férfikarát. A nevét a Canterbury mesék „tisztán éneklő” kakasáról elnyerő amerikai kórus imponálóan széles, a gregoriántól a kortárs könnyű- és komolyzenéig terjeszkedő repertoárját ezúttal is legfeljebb ámulhatjuk majd.

"Hihetetlenül fürgén váltogatták a különféle hangszíneket: a nagy férfikari hangzást és a törékeny kamaraformációét, az egyes szólamok kiemelésére épülő megszólalást és a tizenkét önálló egyén fellépését. S mindezt mindig úgy, ahogy azt az adott mű és adott korszak megkívánta. Tizenkét technikailag és zeneileg felkészült profi énekes, tizenkét egyéniség szórakoztatta a közönséget..." - fogalmazott a kaliforniai férfikórus tavaly februári koncertje hallatán az Új Zenei Újság műsorában Katona Márta. S méltán, hiszen a 2008-ban működésének immár negyedik évtizedébe lépő Chanticleer Énekegyüttesre jószerével a szolid kezdetek óta egyszerre volt jellemző az előadásmódok, a zenetörténeti korszakok és a zenei műfajok változatossága, valamint a különböző emberi és művészi egyéniségek, a kórus sokszínűségének tudatos kidomborítása. A magyar közönség alighanem régi kedvencei, a King's Singers példáján ismerkedett meg a markáns önazonosságát évtizedeken át őrző, a tagcseréktől érintetlenül hagyott, tartósan felismerhető, s ugyanakkor érdekes személyiségeket pódiumra léptető kórustradícióval, melyhez ma már a San Franciscóban rezideáló Chanticleert is nyugodt lélekkel odasorolhatjuk.

Színes egyéniségek voltak a kórus alapítói is, bohémhajlamú értelmiségiek és a régi zenés mozgalom tudományos elmélyültségű művészei, s ilyesforma férfiakból áll ma is a tizenkét tagú Chanticleer. Ilyen például az együttes legrégebben szolgáló aktív tagja, a nagybajszú basszus, a hedonista Eric Alatorre és ilyen a matematikusi végzettséggel is rendelkező, afroamerikai származású kontratenor, Cortez Mitchell, aki a kórusénekléssel párhuzamosan szólistakarriert is folytat, akárcsak a formáció legtöbb tagja - ki az operaszínpadon, ki a koncertdobogón.

Aki látta az együttes tavalyi koncertjét, az már jól tudja, hogy a Chanticleer cseppet sem felületes, ám egyszersmind jókedvű és kommunikatív társaság, s ugyanerről győződhetünk meg akkor is, ha beleolvasunk a kórus internetes naplójába (sfchanticleer.blogspot.com), ahol a tagok számot adnak koncertkörútjaik megannyi komoly és komolytalan eseményéről. A Chanticleer ugyanis igazi világjáró kompánia, s így aztán a 2009-es esztendőt is nagyszabású európai turnéval indítják. Párizsban kezdik majd tizenkét országot érintő körútjukat, s mihozzánk a csehországi Brno városából érkeznek programjukkal, mely az Erzsébet- és Jakab-korabeli komponista, Orlando Gibbons hozsannájától egészen az utcai mogyoróárust megénekeltető, közkedvelt kubai számig (El Manisero) ível. S mielőtt tőlünk továbbutaznának az amszterdami Concertgebouw irányába, Ligeti két kórusában még magyar nyelven is hallhatjuk majd énekelni a Chanticleert. Jó mulatság, férfimunka lesz.

2010. január 31. 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Chanticleer Énekegyüttes

Orlando Gibbons, Sethus Calvisius, Palestrina, Jean-Yves Daniel-Lesur, Guillaume Dufay, Janequin, Ligeti, Chen Yi, Steven Sametz, Michael McGlynn, Mason Bates, Sánchez Acosta-Juan Tony Guzmán, Carmen Cavallaro és Moises Simons-Tania León művei

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.