Klasszikus

Tizennyolc városba hirdet felnőtt bérletet a Filharmónia Magyarország

2015.10.06. 10:00
Ajánlom
Az évad során 121 hangversenyt hallhat a közönség. Erről az ügyvezető igazgató beszélt a Filharmónia országos évadnyitó hangversenyét megelőző október 5-ei, hétfői sajtótájékoztatón, Szolnokon.

A Filharmónia felnőtt bérleteivel 13 szimfonikus zenekarnak, 11 énekkarnak, illetve énekegyüttesnek, 5 kamarazenekarnak, 8 kamaraegyüttesnek és több száz szólistának, számos karmesternek biztosít fellépési lehetőséget. A Budapesti Fesztiválzenekar hét, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kilenc alkalommal áll színpadra az ország különböző pontjain. A nagyzenekari művek mellett kamaraművek és szólódarabok teszik változatossá bérleteiket: az Orfeo zenekar Vashegyi György vezetésével öt alkalommal, a Budapesti Vonósok hétszer lépnek fel.

Szamosi Szabolcs

Szamosi Szabolcs (Fotó/Forrás: Lajos Kalmar)

Szamosi Szabolcs kitért arra, hogy a Virtuózok műsor győztesei is helyet kapnak bérleteikben öt önálló esttel és szólistaként négyszer is megmutathatják tehetségüket a televízióban eddig még nem hallott művekkel. Sebestyén Márta is koncertkörútra indul, hiszen adventi koncertje négy helyszínen is hallható lesz az országban a Filharmónia szervezésében. Az Unikum-bérlet a legnagyobb budapesti koncerthelyszínekre, az Erkel Színházba, a Művészetek Palotájába és a Zeneakadémiára invitálja közönségét. A bérlet előadásain az egyetemes zenetörténet négy jelentős oratóriuma kerül egymás mellé, a lehető legavatottabb művészek és karmesterek előadásában: Kocsis Zoltán és a barokk zene legnagyobb interpretátora, Helmuth Rilling (Leonard Bernstein tanítványa, Grammy- és Herbert fon Karajan-díjas karmester) is fellép két magyarországi helyszínen, Budapesten és Pécsett - jegyezte meg.

Országosan évente több mint 250 ezer gyermeknek szervez a Filharmónia Magyarország koncerteket. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az általános iskolásoknak 20 helyszínen 69 koncertet, a középiskolásoknak 5 helyszínen 18 előadást tartanak. Az ügyvezető igazgató megjegyezte, hogy a Filharmónia Magyarország partneri együttműködéseket is kialakított, például a Virtuózok 40 állomásos, országos turnéjának szervezőjeként vagy a Budapesti Fesztiválzenekarral a fiatal tehetségeknek szóló BFZ bekopog című program során. A szolnoki zenei életbe a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral közös, új, Aba Novák-Filharmónia-bérlettel kapcsolódnak, amely során két fővárosi zenekart - a Budapesti Fesztiválzenekart és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát - viszik el a Tisza-parti városba.

Ignácz Ervin, az idén 50 éves Szolnoki Szimfonikus Zenekar ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a hétfői országos évadnyitó esten Mozart és Haydn műveiből hangzik el válogatás a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában. Vezényel: Takács-Nagy Gábor, közreműködik Frankl Péter zongoraművész. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara november 16-án lép fel Szolnokon.

Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatóhelyettese elmondta: stratégiai partnerei lettek a Filharmónia Magyarországnak és örömmel lépnek fel minden vidéki helyszínen. Hozzátette: a hétfői szolnoki fellépés után kedden Nyíregyházán adnak koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.