Klasszikus

Tizennyolc városba hirdet felnőtt bérletet a Filharmónia Magyarország

2015.10.06. 10:00
Ajánlom
Az évad során 121 hangversenyt hallhat a közönség. Erről az ügyvezető igazgató beszélt a Filharmónia országos évadnyitó hangversenyét megelőző október 5-ei, hétfői sajtótájékoztatón, Szolnokon.

A Filharmónia felnőtt bérleteivel 13 szimfonikus zenekarnak, 11 énekkarnak, illetve énekegyüttesnek, 5 kamarazenekarnak, 8 kamaraegyüttesnek és több száz szólistának, számos karmesternek biztosít fellépési lehetőséget. A Budapesti Fesztiválzenekar hét, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kilenc alkalommal áll színpadra az ország különböző pontjain. A nagyzenekari művek mellett kamaraművek és szólódarabok teszik változatossá bérleteiket: az Orfeo zenekar Vashegyi György vezetésével öt alkalommal, a Budapesti Vonósok hétszer lépnek fel.

Szamosi Szabolcs

Szamosi Szabolcs (Fotó/Forrás: Lajos Kalmar)

Szamosi Szabolcs kitért arra, hogy a Virtuózok műsor győztesei is helyet kapnak bérleteikben öt önálló esttel és szólistaként négyszer is megmutathatják tehetségüket a televízióban eddig még nem hallott művekkel. Sebestyén Márta is koncertkörútra indul, hiszen adventi koncertje négy helyszínen is hallható lesz az országban a Filharmónia szervezésében. Az Unikum-bérlet a legnagyobb budapesti koncerthelyszínekre, az Erkel Színházba, a Művészetek Palotájába és a Zeneakadémiára invitálja közönségét. A bérlet előadásain az egyetemes zenetörténet négy jelentős oratóriuma kerül egymás mellé, a lehető legavatottabb művészek és karmesterek előadásában: Kocsis Zoltán és a barokk zene legnagyobb interpretátora, Helmuth Rilling (Leonard Bernstein tanítványa, Grammy- és Herbert fon Karajan-díjas karmester) is fellép két magyarországi helyszínen, Budapesten és Pécsett - jegyezte meg.

Országosan évente több mint 250 ezer gyermeknek szervez a Filharmónia Magyarország koncerteket. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az általános iskolásoknak 20 helyszínen 69 koncertet, a középiskolásoknak 5 helyszínen 18 előadást tartanak. Az ügyvezető igazgató megjegyezte, hogy a Filharmónia Magyarország partneri együttműködéseket is kialakított, például a Virtuózok 40 állomásos, országos turnéjának szervezőjeként vagy a Budapesti Fesztiválzenekarral a fiatal tehetségeknek szóló BFZ bekopog című program során. A szolnoki zenei életbe a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral közös, új, Aba Novák-Filharmónia-bérlettel kapcsolódnak, amely során két fővárosi zenekart - a Budapesti Fesztiválzenekart és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát - viszik el a Tisza-parti városba.

Ignácz Ervin, az idén 50 éves Szolnoki Szimfonikus Zenekar ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a hétfői országos évadnyitó esten Mozart és Haydn műveiből hangzik el válogatás a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában. Vezényel: Takács-Nagy Gábor, közreműködik Frankl Péter zongoraművész. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara november 16-án lép fel Szolnokon.

Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatóhelyettese elmondta: stratégiai partnerei lettek a Filharmónia Magyarországnak és örömmel lépnek fel minden vidéki helyszínen. Hozzátette: a hétfői szolnoki fellépés után kedden Nyíregyházán adnak koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.