Klasszikus

Tizennyolc városba hirdet felnőtt bérletet a Filharmónia Magyarország

2015.10.06. 10:00
Ajánlom
Az évad során 121 hangversenyt hallhat a közönség. Erről az ügyvezető igazgató beszélt a Filharmónia országos évadnyitó hangversenyét megelőző október 5-ei, hétfői sajtótájékoztatón, Szolnokon.

A Filharmónia felnőtt bérleteivel 13 szimfonikus zenekarnak, 11 énekkarnak, illetve énekegyüttesnek, 5 kamarazenekarnak, 8 kamaraegyüttesnek és több száz szólistának, számos karmesternek biztosít fellépési lehetőséget. A Budapesti Fesztiválzenekar hét, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kilenc alkalommal áll színpadra az ország különböző pontjain. A nagyzenekari művek mellett kamaraművek és szólódarabok teszik változatossá bérleteiket: az Orfeo zenekar Vashegyi György vezetésével öt alkalommal, a Budapesti Vonósok hétszer lépnek fel.

Szamosi Szabolcs

Szamosi Szabolcs (Fotó/Forrás: Lajos Kalmar)

Szamosi Szabolcs kitért arra, hogy a Virtuózok műsor győztesei is helyet kapnak bérleteikben öt önálló esttel és szólistaként négyszer is megmutathatják tehetségüket a televízióban eddig még nem hallott művekkel. Sebestyén Márta is koncertkörútra indul, hiszen adventi koncertje négy helyszínen is hallható lesz az országban a Filharmónia szervezésében. Az Unikum-bérlet a legnagyobb budapesti koncerthelyszínekre, az Erkel Színházba, a Művészetek Palotájába és a Zeneakadémiára invitálja közönségét. A bérlet előadásain az egyetemes zenetörténet négy jelentős oratóriuma kerül egymás mellé, a lehető legavatottabb művészek és karmesterek előadásában: Kocsis Zoltán és a barokk zene legnagyobb interpretátora, Helmuth Rilling (Leonard Bernstein tanítványa, Grammy- és Herbert fon Karajan-díjas karmester) is fellép két magyarországi helyszínen, Budapesten és Pécsett - jegyezte meg.

Országosan évente több mint 250 ezer gyermeknek szervez a Filharmónia Magyarország koncerteket. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az általános iskolásoknak 20 helyszínen 69 koncertet, a középiskolásoknak 5 helyszínen 18 előadást tartanak. Az ügyvezető igazgató megjegyezte, hogy a Filharmónia Magyarország partneri együttműködéseket is kialakított, például a Virtuózok 40 állomásos, országos turnéjának szervezőjeként vagy a Budapesti Fesztiválzenekarral a fiatal tehetségeknek szóló BFZ bekopog című program során. A szolnoki zenei életbe a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral közös, új, Aba Novák-Filharmónia-bérlettel kapcsolódnak, amely során két fővárosi zenekart - a Budapesti Fesztiválzenekart és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát - viszik el a Tisza-parti városba.

Ignácz Ervin, az idén 50 éves Szolnoki Szimfonikus Zenekar ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a hétfői országos évadnyitó esten Mozart és Haydn műveiből hangzik el válogatás a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában. Vezényel: Takács-Nagy Gábor, közreműködik Frankl Péter zongoraművész. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara november 16-án lép fel Szolnokon.

Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatóhelyettese elmondta: stratégiai partnerei lettek a Filharmónia Magyarországnak és örömmel lépnek fel minden vidéki helyszínen. Hozzátette: a hétfői szolnoki fellépés után kedden Nyíregyházán adnak koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Plusz

Új remény – Művészek a rákkal küzdő magyar kajakosért

A Fidelio kezdeményezésére művészek is segítik Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelését. Már felajánlotta segítségét Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László. A Fidelio örömmel fogadja a további művész támogatókat!
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár levente

Megjelent Molnár Levente első szólóalbuma

A Liszt-díjas bariton több mint 70 perces, 13 áriát és egy duettet tartalmazó nagylemeze a Nagyok, melankolikusok, vidámak, hősök címet viseli.
Klasszikus kritika

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.