Klasszikus

Tizéves a bukaresti Magyar Zene Fesztivál

2014.05.15. 09:43
Ajánlom
A Balassi Intézet bukaresti központja által 2005-ben alapított és a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemmel együttműködésével megvalósuló fesztiválon az elmúlt tíz évben csaknem kétszáz fiatal előadóművész vett részt. A versenyzők idén május 13. és 16. között tizenöten lépnek a zsűri elé.

A sajtótájékoztatón a fesztivál érdemei között kiemelte Kósa András László, a bukaresti intézet igazgatója, hogy a magyar zeneszerzők művei bekerülnek fiatal román zenészek repertoárjába. Kiemelte: indultak már bolgár, szerb művészek is a versenyen, sőt, az utóbbi időben egyre több moldovai versenyző jelentkezett, akik közül a legtehetségesebbek koncertlehetőséget nyernek külföldön, rendszerint a Balassi Intézet hálózatában. Az igazgató megköszönte a partnerintézmények közreműködését, és felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel is együttműködnek, így a harmadik díjazott a Zeneakadémián adhat egy koncertet.

Tóth István, a fesztivál alapítója, egyben az egyik zsűritag örömét fejezte ki, hogy a fesztiválnak sikerült fennmaradnia, és megköszönte a Balassi Intézet bukaresti központja valamennyi igazgatójának, hogy támogatták ezt a rendezvényt. Mivel a fesztivál szabályzata 2005 óta változatlan, a résztvevőknek 20-25 perces műsort kell bemutatniuk, aminek egyharmadát magyar zeneszerzők műveiből kell összeállítaniuk. Hozzátette: nemcsak a külföldön jól ismert magyar zeneszerzők, mint például Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán életművéből válogatnak a résztvevők, hanem többek között Erkel Ferenc, Ligeti György, Selmeczi György, Vermesy Péter és Farkas Ferenc művei is elhangzottak az elmúlt tíz évben. A versenyen hangszeres előadóművészek és énekesek egyaránt részt vehetnek. A sajtótájékoztatón jelen volt Ana-Cristina Silvestru fiatal román zongorista, az első Magyar Zene Fesztivál győztese, akinek - saját bevallása szerint - nemzetközi pályafutásában meghatározó szerepet játszott ez a verseny. Akkor egy párizsi koncertlehetőséget nyert, ahol felfigyeltek rá, és ezt követően számos európai városba kapott meghívást. Idén fellép például a Gstaad-i Yehudi Menuhin Fesztiválon.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.