Klasszikus

Tizéves a bukaresti Magyar Zene Fesztivál

2014.05.15. 09:43
Ajánlom
A Balassi Intézet bukaresti központja által 2005-ben alapított és a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemmel együttműködésével megvalósuló fesztiválon az elmúlt tíz évben csaknem kétszáz fiatal előadóművész vett részt. A versenyzők idén május 13. és 16. között tizenöten lépnek a zsűri elé.

A sajtótájékoztatón a fesztivál érdemei között kiemelte Kósa András László, a bukaresti intézet igazgatója, hogy a magyar zeneszerzők művei bekerülnek fiatal román zenészek repertoárjába. Kiemelte: indultak már bolgár, szerb művészek is a versenyen, sőt, az utóbbi időben egyre több moldovai versenyző jelentkezett, akik közül a legtehetségesebbek koncertlehetőséget nyernek külföldön, rendszerint a Balassi Intézet hálózatában. Az igazgató megköszönte a partnerintézmények közreműködését, és felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel is együttműködnek, így a harmadik díjazott a Zeneakadémián adhat egy koncertet.

Tóth István, a fesztivál alapítója, egyben az egyik zsűritag örömét fejezte ki, hogy a fesztiválnak sikerült fennmaradnia, és megköszönte a Balassi Intézet bukaresti központja valamennyi igazgatójának, hogy támogatták ezt a rendezvényt. Mivel a fesztivál szabályzata 2005 óta változatlan, a résztvevőknek 20-25 perces műsort kell bemutatniuk, aminek egyharmadát magyar zeneszerzők műveiből kell összeállítaniuk. Hozzátette: nemcsak a külföldön jól ismert magyar zeneszerzők, mint például Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán életművéből válogatnak a résztvevők, hanem többek között Erkel Ferenc, Ligeti György, Selmeczi György, Vermesy Péter és Farkas Ferenc művei is elhangzottak az elmúlt tíz évben. A versenyen hangszeres előadóművészek és énekesek egyaránt részt vehetnek. A sajtótájékoztatón jelen volt Ana-Cristina Silvestru fiatal román zongorista, az első Magyar Zene Fesztivál győztese, akinek - saját bevallása szerint - nemzetközi pályafutásában meghatározó szerepet játszott ez a verseny. Akkor egy párizsi koncertlehetőséget nyert, ahol felfigyeltek rá, és ezt követően számos európai városba kapott meghívást. Idén fellép például a Gstaad-i Yehudi Menuhin Fesztiválon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.
Zenés színház

Online premierrel jön Vecsei H. Miklós operarendezése

A Szöktetés a szerájból az Opera Otthonra első online premierje lesz január 23-án 19:00 órától.
Színház

Fullajtár Andrea felmondott az SZFE-n

A színésznő eddig a diákokért maradt. A jelenlegi vezetéssel nem tud osztályfőnökként részt venni a tanításban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.