Klasszikus

Tizéves a bukaresti Magyar Zene Fesztivál

2014.05.15. 09:43
Ajánlom
A Balassi Intézet bukaresti központja által 2005-ben alapított és a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemmel együttműködésével megvalósuló fesztiválon az elmúlt tíz évben csaknem kétszáz fiatal előadóművész vett részt. A versenyzők idén május 13. és 16. között tizenöten lépnek a zsűri elé.

A sajtótájékoztatón a fesztivál érdemei között kiemelte Kósa András László, a bukaresti intézet igazgatója, hogy a magyar zeneszerzők művei bekerülnek fiatal román zenészek repertoárjába. Kiemelte: indultak már bolgár, szerb művészek is a versenyen, sőt, az utóbbi időben egyre több moldovai versenyző jelentkezett, akik közül a legtehetségesebbek koncertlehetőséget nyernek külföldön, rendszerint a Balassi Intézet hálózatában. Az igazgató megköszönte a partnerintézmények közreműködését, és felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel is együttműködnek, így a harmadik díjazott a Zeneakadémián adhat egy koncertet.

Tóth István, a fesztivál alapítója, egyben az egyik zsűritag örömét fejezte ki, hogy a fesztiválnak sikerült fennmaradnia, és megköszönte a Balassi Intézet bukaresti központja valamennyi igazgatójának, hogy támogatták ezt a rendezvényt. Mivel a fesztivál szabályzata 2005 óta változatlan, a résztvevőknek 20-25 perces műsort kell bemutatniuk, aminek egyharmadát magyar zeneszerzők műveiből kell összeállítaniuk. Hozzátette: nemcsak a külföldön jól ismert magyar zeneszerzők, mint például Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán életművéből válogatnak a résztvevők, hanem többek között Erkel Ferenc, Ligeti György, Selmeczi György, Vermesy Péter és Farkas Ferenc művei is elhangzottak az elmúlt tíz évben. A versenyen hangszeres előadóművészek és énekesek egyaránt részt vehetnek. A sajtótájékoztatón jelen volt Ana-Cristina Silvestru fiatal román zongorista, az első Magyar Zene Fesztivál győztese, akinek - saját bevallása szerint - nemzetközi pályafutásában meghatározó szerepet játszott ez a verseny. Akkor egy párizsi koncertlehetőséget nyert, ahol felfigyeltek rá, és ezt követően számos európai városba kapott meghívást. Idén fellép például a Gstaad-i Yehudi Menuhin Fesztiválon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.