Klasszikus

Több magyar érintettségű lemez is Grammy-jelölt

2012.12.06. 17:30
Ajánlom
Fischer Iván, Schiff András, Ligeti György és Kurtág György neve is feltűnik a december 6-án nyilvánosságra hozott listában.

A legjobb zenekari előadás kategóriájában a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar Mahler I. szimfóniáját tartalmazó Channel Classics lemeze is jelölt olyan nevek CD-i mellett mint Michael Tilson Thomas vagy Valery Gergiev. A legjobb kórus előadások között a német lemezkritikusok bestseller listájára is felkerült BMC-kiadvány is szerepel. A korongon Ligeti György Requiem, Apparitions, San Francisco Polyphony című művei hallhatók Eötvös Péter vezényletével. A legjobb klasszikus zenei hangszeres szóló kategóriában Schiff András és a több neves külföldi lap által is méltatott, Bach Das Wohltemperierte Klavierját tartalmazó, az ECM Records által kiadott anyaga is feltűnik. Ugyanebben a kategóriában másik magyar érdekeltségünk is van szintén az ECM-től, mely korongon Kurtág és Ligeti brácsaműveit Kim Kashkashian szólaltatja meg.

A legjobb operafelvétel címért öt album versenyez. Berg Lulujával a Michael Border vezényelte Symphony Orchestra Of The Gran Teatre Del Liceu, Handel Agrippinájával a René Jacobs dirigálta Akademie Für Alte Musik Berlin, Stravinsky The Rake's Progress-ével a Vladimis Jurowski vezette Londoni Filharmonikusok, Vivaldi Teuzzonéjával a Jordi Savall irányította Le Concert Des Nations és végül Wagner Ringjével a James Levine és Fabio Luisi által irányított Metropolitan Zenekar száll be a képzeletbeli ringbe.

A jazzrajongók négy kategóriában érintettek. A legjobb improvizlált jazz szóló címért Ravi Coltrane, Gary Burton, Chick Corea, Kenny Garrett és Brad Mehldau versenyez. A legjobb jazz énekes album kategóriában többek között Al Jarreau és Esperanza Spalding neve is szerepel. A legjobb jazz hangszeres albuma címére Ahmad Jamal és a Pat Metheny Unity Band is esélyes és a nagy jazz-zenekarok között a Gil Evans Projekt, a Bob Mintzer Big Band és az Arturo Sandoval tűnik fel. A Chick Corea-rajongóknak sokat nem kell izgulniuk, mivel az amerikai élő jazzlegenda négy lemezét is jelölték.

Az 55. Grammy-díjak átadására 2013. február 10-én kerül sor. Az előző évek elismertjeiről itt olvashatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.