Klasszikus

Több mint tíz bérletet kínál a Concerto Budapest

2014.06.11. 09:32
Ajánlom
Az előző naptári év több mint ötven koncertje után idén hatvannál is többször lép színpadra a Keller András hegedűművész vezette együttes, amely - az NFZ és a BFZ mellett - a hazai "nagyzenekari triász" harmadik tagjaként a magyar zenei élet meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát - hangzott el az együttes június 10-i budapesti sajtótájékoztatóján.

"Concerto, nem csak zenekar de közösség is, amely a zenei igazságokat és megoldásokat keresi szüntelenül" - fogalmazott Keller András zeneigazgató. Az együttes egyik legfontosabb célja azon a fiatal tehetséges külföldi művészek bemutatása a magyar közönségnek, akikről "már sejtem, hogy jelentős személyiségek lesznek, de itthon még nem annyira ismert a nevük"- tette hozzá. Keller András szerint a zenekar másik nagy feladata a fiatal hazai tehetségek bekapcsolása lenne a nemzetközi zenei életbe, de a jelenlegi finanszírozási helyzet a kiterjedt külföldi turnézást még sajnos nem teszi lehetővé. Bányai Miklós, a Concerto Akadémia Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte: az együttes a nagyzenekari triászon belül messze a legkisebb ráfordítással produkál magas színvonalat. A tavalyi mintegy háromszázmillió forint után idén ötszázhetven millió forintból gazdálkodhatnak, ami nagy előrelépés és biztosítja a zenekar fennmaradását, de nagyobb turnékra vagy fejlesztésekre nem ad lehetőséget. A helyzet azért is kritikus, mert az idei magasabb összeg egyszeri kormányzati döntés eredménye volt, így a jövő évi támogatás szintje még bizonytalan - tette hozzá.

Batta András kormánybiztos, a Zeneakadémia volt rektora a Concerto elmúlt hét évben, különösen pedig a legutóbbi években megtett útját méltatta, melynek eredményeképpen mára a Zeneakadémia rezidens együtteseként az intézmény "brandjének" fontos elemmé vált. Csonka András a Zeneakadémia kulturális igazgatója kiemelte: a zenekar az egyetem hallgatóinak magas színvonalú gyakorlati és bemutatkozási lehetőséget nyújt, közreműködik a vizsgakoncerteken, és a diploma megszerzése után is elkísérheti őket pályájuk kezdetén.

Az új évadra kínált bérletek közül Rácz Zoltán, az UMZE Kamaraegyüttes művészeti vezetője a Concertóval közösen adott Új dimenziók című koncertsorozatról beszélt. A Zeneakadémia nagytermében októberben Messiaen Des canyons aux étoiles (A kanyonoktól a csillagokig) című műve magyarországi premierként hangzik el. A jövő februári koncertet Durkó Zsolt, Solti Árpád, Szőllősy András és Veress Sándor egy-egy művének szentelik, márciusban pedig a 90 éves Pierre Boulez tiszteletére adnak hangversenyt, a francia komponista két művének hazai bemutatójával - részletezte Rácz Zoltán, aki a koncerteken karmesterként lép színpadra.

Gőz László, a Budapest Music Center igazgatója a rézfúvósokat felvonultató, Concerto Heavy Metal elnevezésű sorozatot mutatta be röviden, melynek a BMC nagyterme ad otthont. A koncertsorozaton Devecsai Gábor a trombita, Sztán Attila a harsona, Tóth Bálint pedig a kürt világába kalauzolja a hallgatókat. Ugyancsak a Mátyás utcai zenei központban rendezik meg a Concerto 8 és fél című egész napos zenei maratont, amelyen fellép többek között a Keller András vezette Keller-kvartett, Rácz Zoltán és az Amadinda ütőegyüttes, valamint Lakatos György és Csalog Gábor. A Concerto Budapest a hazai komolyzenei élet egyik legjelentősebb "importőreként" az új évadban olyan nagyságokkal játszik együtt, mint Steven Isserlis, Thomas Hampson, Szuvanaj Akiko, Khatia Buniatishvili, Varvara Nepomnyasaja, Lera Auerbach, Thomas Ades és Gidon Kremer. Az "exportot" illetően, a zenekar az elmúlt évek német- és spanyolországi turnéi után az új évadban többek között Franciaországban és Kínában vendégszerepel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.