Klasszikus

Több mint tíz bérletet kínál a Concerto Budapest

2014.06.11. 09:32
Ajánlom
Az előző naptári év több mint ötven koncertje után idén hatvannál is többször lép színpadra a Keller András hegedűművész vezette együttes, amely - az NFZ és a BFZ mellett - a hazai "nagyzenekari triász" harmadik tagjaként a magyar zenei élet meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát - hangzott el az együttes június 10-i budapesti sajtótájékoztatóján.

"Concerto, nem csak zenekar de közösség is, amely a zenei igazságokat és megoldásokat keresi szüntelenül" - fogalmazott Keller András zeneigazgató. Az együttes egyik legfontosabb célja azon a fiatal tehetséges külföldi művészek bemutatása a magyar közönségnek, akikről "már sejtem, hogy jelentős személyiségek lesznek, de itthon még nem annyira ismert a nevük"- tette hozzá. Keller András szerint a zenekar másik nagy feladata a fiatal hazai tehetségek bekapcsolása lenne a nemzetközi zenei életbe, de a jelenlegi finanszírozási helyzet a kiterjedt külföldi turnézást még sajnos nem teszi lehetővé. Bányai Miklós, a Concerto Akadémia Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte: az együttes a nagyzenekari triászon belül messze a legkisebb ráfordítással produkál magas színvonalat. A tavalyi mintegy háromszázmillió forint után idén ötszázhetven millió forintból gazdálkodhatnak, ami nagy előrelépés és biztosítja a zenekar fennmaradását, de nagyobb turnékra vagy fejlesztésekre nem ad lehetőséget. A helyzet azért is kritikus, mert az idei magasabb összeg egyszeri kormányzati döntés eredménye volt, így a jövő évi támogatás szintje még bizonytalan - tette hozzá.

Batta András kormánybiztos, a Zeneakadémia volt rektora a Concerto elmúlt hét évben, különösen pedig a legutóbbi években megtett útját méltatta, melynek eredményeképpen mára a Zeneakadémia rezidens együtteseként az intézmény "brandjének" fontos elemmé vált. Csonka András a Zeneakadémia kulturális igazgatója kiemelte: a zenekar az egyetem hallgatóinak magas színvonalú gyakorlati és bemutatkozási lehetőséget nyújt, közreműködik a vizsgakoncerteken, és a diploma megszerzése után is elkísérheti őket pályájuk kezdetén.

Az új évadra kínált bérletek közül Rácz Zoltán, az UMZE Kamaraegyüttes művészeti vezetője a Concertóval közösen adott Új dimenziók című koncertsorozatról beszélt. A Zeneakadémia nagytermében októberben Messiaen Des canyons aux étoiles (A kanyonoktól a csillagokig) című műve magyarországi premierként hangzik el. A jövő februári koncertet Durkó Zsolt, Solti Árpád, Szőllősy András és Veress Sándor egy-egy művének szentelik, márciusban pedig a 90 éves Pierre Boulez tiszteletére adnak hangversenyt, a francia komponista két művének hazai bemutatójával - részletezte Rácz Zoltán, aki a koncerteken karmesterként lép színpadra.

Gőz László, a Budapest Music Center igazgatója a rézfúvósokat felvonultató, Concerto Heavy Metal elnevezésű sorozatot mutatta be röviden, melynek a BMC nagyterme ad otthont. A koncertsorozaton Devecsai Gábor a trombita, Sztán Attila a harsona, Tóth Bálint pedig a kürt világába kalauzolja a hallgatókat. Ugyancsak a Mátyás utcai zenei központban rendezik meg a Concerto 8 és fél című egész napos zenei maratont, amelyen fellép többek között a Keller András vezette Keller-kvartett, Rácz Zoltán és az Amadinda ütőegyüttes, valamint Lakatos György és Csalog Gábor. A Concerto Budapest a hazai komolyzenei élet egyik legjelentősebb "importőreként" az új évadban olyan nagyságokkal játszik együtt, mint Steven Isserlis, Thomas Hampson, Szuvanaj Akiko, Khatia Buniatishvili, Varvara Nepomnyasaja, Lera Auerbach, Thomas Ades és Gidon Kremer. Az "exportot" illetően, a zenekar az elmúlt évek német- és spanyolországi turnéi után az új évadban többek között Franciaországban és Kínában vendégszerepel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.