Klasszikus

Több száz éve nem hallott zenék csendülnek fel a Haydneum Egyházzenei Fesztiválján

2023.05.25. 16:35
Ajánlom
Idén a második alkalommal kerül sor a Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiváljára, Budapesten az Egyetemi templomba, június 9. és 17. között, illetve vidéki helyszíneken is. A fókuszban magyar vagy magyar vonatkozású, 17-18. századi zeneszerzők művei állnak.

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum Budapesten, az Egyetemi templomban.  Ez a találkozás kiváló alkalom arra, hogy bemutassák a XVII. és XVIII. században született magyar, illetve magyar vonatkozású egyházzene gazdag repertoárjának értékeit. Az idei fesztivál koncertjein a legkiválóbb magyar kórusok és korhű vagy akár modern hangszereken játszó zenekarok szólaltatják meg hozzáértéssel ezeket a műveket.

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ 2021-ben alakult intézmény, amely

a régizene értékeinek magyarországi támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár (1630-1830) népszerűsítését tűzte ki céljául.

Az Egyházzenei Fesztivál hazai előadókat vonultat fel: közreműködői között szerepelnek az intézmény rezidens együttesei – a Vashegyi György művészeti vezetése alatt működő Purcell Kórus és Orfeo Zenekar a nyitókoncerten Gál József fiatal karmester irányításával lép színpadra –, a Nemzeti Énekkar és a Budapesti Vonósok Somos Csaba vezetésével, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar új főzeneigazgatójuk, Vashegyi György kezei alatt, de Budapesten vendégeskedik a Debreceni Kodály Kórus és a Capella Savaria is, akiknek karmestere Kocsis-Holper Zoltán lesz.

Igazi kuriózumnak ígérkezik a fesztivál záróhangversenye, melyen Gregor Joseph Wernernek a XVIII. század óta előadatlan művei csendülnek fel az Országos Széchényi Könyvtár Esterházy-gyűjteményéből,

a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar előadásában. A koncertet ismertető beszélgetés előzi majd meg, beavatva a közönséget a kutatási, előkészítő folyamatok rejtelmeibe, ami által maguk is a felfedezés részeseivé válhatnak. Erre a koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

VashegyiGyorgyMNF_fotoCsibiSzilvia9-104823.jpg

Vashegyi György (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Nemzeti Filharmonikusok)

A Budapesten adott műsorok nagy részét országszerte újra meghallgathatja a régizene iránt érdeklődő közönség: Kengyelen, Tihanyban, Makón és Szegeden fog vendégszerepelni a Haydneum Egyházzenei Fesztiválja – a szegedi koncert együttműködő partnere a Filharmónia Magyarország.

Az Országos Széchényi Könyvtárral történő együttműködés során a két intézmény elsőként Gregor Joseph Werner (Ms. Mus. III. jelzettartomány) műveivel kezdett mélyrehatóan foglalkozni: mostanra 273 Werner-kötetet sikerült feldolgozni. A digitalizálás előtt előválogatás és állapotfelmérés történik, amelynek keretében elsőként a dokumentumok tartalmát és állapotát vizsgálják meg.

A közelmúlt fontos eredménye, hogy elkészült a 118 Michael Haydn-kötetből álló Ms. Mus. II. jelzettartomány befotózása is, s ezzel meghaladták a 20 000 digitalizált oldalt. Az együttműködés fontos része az eredeti dokumentumok megőrzése az utókor számára, így a könyvtár nagy figyelmet fordít azok restaurálására is.

37 Werner-kötetből immár modern kotta is készült (és a sor természetesen folytatódik), melyek közül ízelítőt hallhat a közönség a Haydneum Egyházzenei Fesztiváljának zárókoncertjén.

Ezek tehát az első művek, amelyek a feldolgozási folyamat minden lépcsőfokát végig járták (katalogizálás, digitalizálás, restaurálás, modern kotta készítés, előadás / lemezfelvétel), s megvalósulni látszik a két intézmény együttműködésének fő küldetése: több száz éve nem hallott művek kerülnek ismét a közönség elé.

HaydneumNyariFesztival-163221.jpg

Vonósnégyes-fesztivál a fertődi Esterházy-kastélyban 2022 (Fotó/Forrás: Haydneum)

A nyár során a Haydneum és az Eszterháza Közhasznú Nonprofit Kft. közti együttműködésnek köszönhetően tizennyolc koncertet hallhat meg a közönség korhű hangszereken, július 21. és augusztus 27. között, minden péntek-szombat-vasárnap.

A 2023-as évben ünnepeljük Mária Terézia Császárné eszterházai látogatásának 250. évfordulóját, amely alkalomból a Haydneum az év során különböző helyszíneken megrendezett koncertsorozattal emlékezik. A sorozat csúcspontja kétség kívül a 2023. szeptember 1. és 6. között, első alkalommal megrendezésre kerülő Haydneum Eszterháza Fesztivál lesz, amely a látogatást követően éppen 250 évvel valósul meg az eredeti helyszínen. A nevezetes eseményt a szervezők a fesztivál programjával is megpróbálják felidézni,

a nyitókoncerten ugyanis felcsendül Haydn L’infedeltà delusa című operája, amelyet 1773 szeptemberében a császárné előtt is bemutattak,

s amely olyan mély hatást keltett az uralkodóban, hogy a legenda szerint ekkor hangzott el a jól ismert mondat: „Ha jó operát akarok hallani, Eszterházára megyek!”

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ programjairól és működéséről bővebb információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Haydneum Egyházzenei Fesztivál az Egyetemi templomban, 2022 (fotó/forrás: Pilvax Films / Haydneum)

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Kapcsolódó

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették az OPUS Klassik idei győzteseit

Idén is huszonhét kategóriában választotta ki a nagy német zenei díj bírálóbizottsága az elmúlt év legjobb lemezeit. Az egyéni teljesítmények mellett opera- és koncertfelvételeket is díjaztak.
Klasszikus ajánló

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.