Klasszikus

Több száz éve nem hallott zenék csendülnek fel a Haydneum Egyházzenei Fesztiválján

2023.05.25. 16:35
Ajánlom
Idén a második alkalommal kerül sor a Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiváljára, Budapesten az Egyetemi templomba, június 9. és 17. között, illetve vidéki helyszíneken is. A fókuszban magyar vagy magyar vonatkozású, 17-18. századi zeneszerzők művei állnak.

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum Budapesten, az Egyetemi templomban.  Ez a találkozás kiváló alkalom arra, hogy bemutassák a XVII. és XVIII. században született magyar, illetve magyar vonatkozású egyházzene gazdag repertoárjának értékeit. Az idei fesztivál koncertjein a legkiválóbb magyar kórusok és korhű vagy akár modern hangszereken játszó zenekarok szólaltatják meg hozzáértéssel ezeket a műveket.

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ 2021-ben alakult intézmény, amely

a régizene értékeinek magyarországi támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár (1630-1830) népszerűsítését tűzte ki céljául.

Az Egyházzenei Fesztivál hazai előadókat vonultat fel: közreműködői között szerepelnek az intézmény rezidens együttesei – a Vashegyi György művészeti vezetése alatt működő Purcell Kórus és Orfeo Zenekar a nyitókoncerten Gál József fiatal karmester irányításával lép színpadra –, a Nemzeti Énekkar és a Budapesti Vonósok Somos Csaba vezetésével, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar új főzeneigazgatójuk, Vashegyi György kezei alatt, de Budapesten vendégeskedik a Debreceni Kodály Kórus és a Capella Savaria is, akiknek karmestere Kocsis-Holper Zoltán lesz.

Igazi kuriózumnak ígérkezik a fesztivál záróhangversenye, melyen Gregor Joseph Wernernek a XVIII. század óta előadatlan művei csendülnek fel az Országos Széchényi Könyvtár Esterházy-gyűjteményéből,

a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar előadásában. A koncertet ismertető beszélgetés előzi majd meg, beavatva a közönséget a kutatási, előkészítő folyamatok rejtelmeibe, ami által maguk is a felfedezés részeseivé válhatnak. Erre a koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

VashegyiGyorgyMNF_fotoCsibiSzilvia9-104823.jpg

Vashegyi György (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Nemzeti Filharmonikusok)

A Budapesten adott műsorok nagy részét országszerte újra meghallgathatja a régizene iránt érdeklődő közönség: Kengyelen, Tihanyban, Makón és Szegeden fog vendégszerepelni a Haydneum Egyházzenei Fesztiválja – a szegedi koncert együttműködő partnere a Filharmónia Magyarország.

Az Országos Széchényi Könyvtárral történő együttműködés során a két intézmény elsőként Gregor Joseph Werner (Ms. Mus. III. jelzettartomány) műveivel kezdett mélyrehatóan foglalkozni: mostanra 273 Werner-kötetet sikerült feldolgozni. A digitalizálás előtt előválogatás és állapotfelmérés történik, amelynek keretében elsőként a dokumentumok tartalmát és állapotát vizsgálják meg.

A közelmúlt fontos eredménye, hogy elkészült a 118 Michael Haydn-kötetből álló Ms. Mus. II. jelzettartomány befotózása is, s ezzel meghaladták a 20 000 digitalizált oldalt. Az együttműködés fontos része az eredeti dokumentumok megőrzése az utókor számára, így a könyvtár nagy figyelmet fordít azok restaurálására is.

37 Werner-kötetből immár modern kotta is készült (és a sor természetesen folytatódik), melyek közül ízelítőt hallhat a közönség a Haydneum Egyházzenei Fesztiváljának zárókoncertjén.

Ezek tehát az első művek, amelyek a feldolgozási folyamat minden lépcsőfokát végig járták (katalogizálás, digitalizálás, restaurálás, modern kotta készítés, előadás / lemezfelvétel), s megvalósulni látszik a két intézmény együttműködésének fő küldetése: több száz éve nem hallott művek kerülnek ismét a közönség elé.

HaydneumNyariFesztival-163221.jpg

Vonósnégyes-fesztivál a fertődi Esterházy-kastélyban 2022 (Fotó/Forrás: Haydneum)

A nyár során a Haydneum és az Eszterháza Közhasznú Nonprofit Kft. közti együttműködésnek köszönhetően tizennyolc koncertet hallhat meg a közönség korhű hangszereken, július 21. és augusztus 27. között, minden péntek-szombat-vasárnap.

A 2023-as évben ünnepeljük Mária Terézia Császárné eszterházai látogatásának 250. évfordulóját, amely alkalomból a Haydneum az év során különböző helyszíneken megrendezett koncertsorozattal emlékezik. A sorozat csúcspontja kétség kívül a 2023. szeptember 1. és 6. között, első alkalommal megrendezésre kerülő Haydneum Eszterháza Fesztivál lesz, amely a látogatást követően éppen 250 évvel valósul meg az eredeti helyszínen. A nevezetes eseményt a szervezők a fesztivál programjával is megpróbálják felidézni,

a nyitókoncerten ugyanis felcsendül Haydn L’infedeltà delusa című operája, amelyet 1773 szeptemberében a császárné előtt is bemutattak,

s amely olyan mély hatást keltett az uralkodóban, hogy a legenda szerint ekkor hangzott el a jól ismert mondat: „Ha jó operát akarok hallani, Eszterházára megyek!”

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ programjairól és működéséről bővebb információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Haydneum Egyházzenei Fesztivál az Egyetemi templomban, 2022 (fotó/forrás: Pilvax Films / Haydneum)

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Kapcsolódó

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.