Klasszikus

Többet fial a talpalávaló

2006.02.10. 00:00
Ajánlom
Internetről letiltott József Attila, újrafordított My Fair Lady, tiltakozó szállodások. Mind több vita dúl a szerzői jogdíjak körül. De a jelek szerint igazi megoldást csak a múló idő hoz.

Az utóbbi időben néhány érdekes eset hívta föl a szerzői jogi szabályozás körüli problémákra a figyelmet Magyarországon. A My Fair Lady pécsi előadásán nem a megszokott szöveggel szólalnak meg a dalok. A fordító jogutódja nem tudott megegyezni a helyi Nemzeti Színházzal, ezért kellett a prózai részek mellett a dalszövegeket is újra magyarítani. Azután éppen a József Attila-évben került le az Országos Széchényi Könyvtár által működtetett Magyar Elektronikus Könyvtár honlapjáról József Attila összes verse.

A színház esete egyszerű. Nekik közvetlenül a szerzővel vagy jogutódjával kell megegyezniük. Ha ez valamiért nem sikerül, nem adhatják elő a művet, és kész. Más a helyzet akkor, ha valamilyen nyilvános helyen vagy éppen az interneten jelentetnek meg már egyszer közzétett, úgynevezett "kisjogos" alkotást. Néhány éve már nem állami hivatal, ha- nem ismét magánszervezet, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület foglalkozik a jogdíj kérdéseivel. Az európai országokban általános gyakorlat, hogy egyetlen, a törvényben is szabályozott jogokkal felruházott intézmény jár el a jogtulajdonosok érdekében. Másképp képtelenség volna például a nyilvános helyeken (klubokban, művelődési házakban, éttermekben és a rádióban, televízióban stb.) lejátszott zeneszámok után egységesen beszedni a szerzői díjakat. Magyarországon az Artisjus felelős a jogdíjak közös kezeléséért, azaz ő jár el a hazai és a külföldi jogtulajdonosok nevében.

Tevékenységének alapja: az alkotók világszerte úgy döntöttek, hogy az egyszer már nyilvánosságra hozott művet többé nem lehet elzárni a közönség elől, azaz a közös jogkezelés alá eső alkotások a fenti helyeken szabadon lejátszhatók. Az egyesület pedig egyrészt kimutatást készít a jogdíjas művek előadásáról, másrészt - sokszor nagy nehézségek árán, hiszen a díj az alkotó halála után hetven évig még jár a leszármazottaknak - fölkutatja a jogtulajdonosokat, és kifizeti a nekik járó összeget.

Az internetről letölthető irodalmi művek tavaly májusban, az uniós jogharmonizáció során kikerültek a közös jogkezelésből. Így a világhálós portáloknak minden egyes jogutóddal külön kellene megállapodniuk és szerződést kötniük. Erre azonban még az olyan nagy állami intézményeknek sincs meg a személyi és finanszírozási hátterük, mint a nemzeti könyvtár: az OSZK a Magyar Elektronikus Könyvtárban megtalálható művek után semmilyen jogdíjat nem fizet. Ha pedig valamelyik jogtulajdonos tiltakozik ez ellen, megpróbálnak a köz érdekére hivatkozva egyezkedni vele. Ha nem sikerül megállapodni, elérhetetlenné teszik az állományt.

Ez történt József Attila verseivel is. Igaz, nem kell nagyon sokáig várnunk arra, hogy a verseket újra olvashassuk a világhálón. 2007. december 3-án lesz hetven éve, hogy a költő meghalt, az ezt követő év január 1-je után már senki sem tarthatja távol a szövegeket az olvasóktól.

l A vendéglátósok és szállodások szakmai szervezetei az év elején a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához mint felügyelő szervhez fordultak tiltakozásul a szerzői jogfizetési rendszer ellen. Azt állították, eddig is túlságosan nagy terhet rótt rájuk, ráadásul az év elejétől négy százalékkal növekedtek az esetenként egyébként eltérő összegű díjtételek. Az Artisjus különben elégedett az ágazattal, kimutatásai szerint a vendéglátóhelyek 90 százaléka időben teljesíti a kifizetéseket. A tárca közbelépésére végül is nem volt szükség, a héten a szakmai szervezetek és a jogvédő egyesület között megszületett a megállapodás: a vendéglátóhelyek kifizetik a megemelt jogdíjakat.

l Makai Ádám, a József Attila-jogok örököse szerint nem pénzügyi vita vezetett kenyértörésig: - A Magyar Elektronikus Könyvtár a jogutódok megkérdezése és engedélye nélkül publikálta az interneten Attilának a Szabad Ötletek Jegyzéke című írását, amelyet Attila nem publikált, és amelynek publikálására az iránta való tiszteletből a jogutódok sem adtak engedélyt senkinek az elmúlt 68 évben. A jogellenes eljárás miatt a jogutódok bizalma megrendült a MEK-ben, ezért kértük az intézményt, hogy szüntesse be a művek világhálós közvetítését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.