Klasszikus

Többszörösen díjazott szólisták a BTF-en

2015.03.24. 11:24
Ajánlom
Ifjú tehetségek és többszörösen díjazott csellisták és zongoristák váltják egymást a színpadokon, felejthetetlen élményekkel ajándékozva meg a közönséget.

A párizsi Conservatoire orgona tanszékének első nem francia oktatójaként Fassang László külföldön is a legkeresettebb orgonisták közé tartozik. A fesztiválra összeállított műsor az orgonairodalom gyönyörű, több száz évet átfogó keresztmetszete lesz. A nemzetközi koncertélet rangos szereplője, a japán Tsuyoshi Tsutsumi visszatér első sikereinek helyszínére. 1963-ban ugyanis pont a Budapesti Nemzetközi Casals Verseny megnyerésével indult el a csellista pályán. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Svájcban élő kiváló zongorista, Krausz Adrienne lesz partnere. A Liszt-díjjal frissen kitűntetett Balázs Jánost sokan Cziffra György reinkarnációjaként emlegetik, a fesztiválra egészen személyes műsort állított össze: példaképe legkedvesebb Liszt-átiratait hozza el a közönségnek. A salzburgi kötődésű, ECHO Klassik díjas Hagen Kvartett a közelmúltban ünnepelte alapításának 30. évfordulóját. A vonósnégyes - egy tag kivételével - ma is a kezdeti felállásban működik. 

Várdai István nevét a tavalyi ARD csellóversenyen aratott győzelme után minden zenebarát megismerte. Természetesen a tavaszi fesztivál programjai közül sem maradhatott ki az ifjú csellistatehetség. A Vigadóban a párizsi születésű, jelenleg Berlinben élő Julien Quentin lesz partnere, akivel közös estjén Schumanntól Dutilleux-ig közel másfél évszázad csellóirodalmába kaphat betekintést a közönség. A Fesztiválon a 19. századi bécsi szalonok hangulatát idézi meg a Schubert Kvartett budapesti műsora.

A szapporói Liszt Ferenc Szeminárium zenei verseny nyertesének díja hagyományosan az, hogy a győzelem évében Magyarországon léphet fel. Idén az igézően tehetséges Erika Naganuma kapta ezt a lehetőséget, és mutatkozik be a magyar közönségnek Chopin, Hayd és Liszt darabokkal. Szintén az ifjabb zenészgenerációt képviseli az olasz Beatrice Rana, akit tavaly az International Piano szaklap beválasztott a 30 év alatti legjobb zongoraművészek közé. Generációjának egyik kiemelkedő csellistája, Rohmann Ditta a hangszer repertoárjának kultikus darabjait, Bach hat gordonkaszvitjét szólaltatja meg a Budapest Music Centerben. Szilasi Alex korunk egyik legizgalmasabb technikai együttműködéséből született, különleges Peugeot-Pleyel zongorán előadott műsorával Ignaz Pleyel zeneszerző, kottakiadó és zongorakészítő munkássága előtt tiszteleg. Mocsári Károly és az Attitude Quartet pedig a magyar késő romantika egyik legjelentékenyebb mesterének, a 100 éve elhunyt Goldmark Károlynak állít emléket koncertjével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Színház

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.