Klasszikus

Többszörösen díjazott szólisták a BTF-en

2015.03.24. 11:24
Ajánlom
Ifjú tehetségek és többszörösen díjazott csellisták és zongoristák váltják egymást a színpadokon, felejthetetlen élményekkel ajándékozva meg a közönséget.

A párizsi Conservatoire orgona tanszékének első nem francia oktatójaként Fassang László külföldön is a legkeresettebb orgonisták közé tartozik. A fesztiválra összeállított műsor az orgonairodalom gyönyörű, több száz évet átfogó keresztmetszete lesz. A nemzetközi koncertélet rangos szereplője, a japán Tsuyoshi Tsutsumi visszatér első sikereinek helyszínére. 1963-ban ugyanis pont a Budapesti Nemzetközi Casals Verseny megnyerésével indult el a csellista pályán. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Svájcban élő kiváló zongorista, Krausz Adrienne lesz partnere. A Liszt-díjjal frissen kitűntetett Balázs Jánost sokan Cziffra György reinkarnációjaként emlegetik, a fesztiválra egészen személyes műsort állított össze: példaképe legkedvesebb Liszt-átiratait hozza el a közönségnek. A salzburgi kötődésű, ECHO Klassik díjas Hagen Kvartett a közelmúltban ünnepelte alapításának 30. évfordulóját. A vonósnégyes - egy tag kivételével - ma is a kezdeti felállásban működik. 

Várdai István nevét a tavalyi ARD csellóversenyen aratott győzelme után minden zenebarát megismerte. Természetesen a tavaszi fesztivál programjai közül sem maradhatott ki az ifjú csellistatehetség. A Vigadóban a párizsi születésű, jelenleg Berlinben élő Julien Quentin lesz partnere, akivel közös estjén Schumanntól Dutilleux-ig közel másfél évszázad csellóirodalmába kaphat betekintést a közönség. A Fesztiválon a 19. századi bécsi szalonok hangulatát idézi meg a Schubert Kvartett budapesti műsora.

A szapporói Liszt Ferenc Szeminárium zenei verseny nyertesének díja hagyományosan az, hogy a győzelem évében Magyarországon léphet fel. Idén az igézően tehetséges Erika Naganuma kapta ezt a lehetőséget, és mutatkozik be a magyar közönségnek Chopin, Hayd és Liszt darabokkal. Szintén az ifjabb zenészgenerációt képviseli az olasz Beatrice Rana, akit tavaly az International Piano szaklap beválasztott a 30 év alatti legjobb zongoraművészek közé. Generációjának egyik kiemelkedő csellistája, Rohmann Ditta a hangszer repertoárjának kultikus darabjait, Bach hat gordonkaszvitjét szólaltatja meg a Budapest Music Centerben. Szilasi Alex korunk egyik legizgalmasabb technikai együttműködéséből született, különleges Peugeot-Pleyel zongorán előadott műsorával Ignaz Pleyel zeneszerző, kottakiadó és zongorakészítő munkássága előtt tiszteleg. Mocsári Károly és az Attitude Quartet pedig a magyar késő romantika egyik legjelentékenyebb mesterének, a 100 éve elhunyt Goldmark Károlynak állít emléket koncertjével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.