Klasszikus

Tóbiás a Wiener Konzerthausban

2009.05.19. 10:40
Ajánlom
A Wiener Konzerthaus Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából számos érdekes programmal készül: az oratóriumoktól a szimfóniákig mindenféle Haydn-művet felvonultat az összeállítás.

Az egyik legizgalmasabb programnak ígérkezik a 2009. május 24-én bemutatásra kerülő "Tóbiás hazatérése" (Il Ritorno di Tobia), amelyet az Osztrák-Magyar Filharmonikusok előadásában tekinthet meg a közönség.

Az 1775-ben született oratórium az ótestamentumi Tóbiás történetén alapul, aki Ninivéből hazatérve visszaadta apja látását. A mű érdekessége, hogy Haydn nem Esterházy-felkérésre, hanem "külső megrendelőjének" írta nagy sikerű darabját, amelyet 1775 áprilisában a bécsi zenekedvelő közönségnek is alkalma nyílt megismerni. A Bécsi Zenésztársaság évente nagyszabású hangversenyeket rendezett a zenészek özvegyeinek és árváinak javára, és ez alkalomból a legnevesebb zeneszerzőket kérte fel szereplésre és új műveik átengedésére. 1775 tavaszán Haydnra esett a választás, aki maga vezényelte az április 2-i első előadást. A főszerepeket Kismartonból magával hozott zenészei játszották.

Ettől kezdve a bécsi zenésztársadalom (amely kezdetben némi féltékenységgel szemlélte a Kismartonba szakadt muzsikust) kénytelen volt tudomásul venni, hogy Kismartonban és Eszterházán, az Esterházyak udvarában a Habsburg Monarchia egyik kiemelkedő, nagyra hivatott komponistája dolgozik. A siker ugyanis minden várakozást felülmúlt.

A Wiener Konzerthausban első alkalommal csendülnek fel az Il Ritorno di Tobia dallamai. Az oratóriumot Fischer Ádám vezényletében hallgathatja meg a nagyérdemű. A kórust a Wiener Singakademie (Bécsi Zeneakadémia) adja. Sara (a főszereplő édesanyja) szerepében a nemzetközi szupersztár, Veronica Cangemi énekel, Tóbiást Bernard Richter játssza, míg Raphael szerepében Miklósa Erikát hallhatjuk.

(2009. május 24. 19.30 Wiener Konzerthaus Nagyterem - Il Ritorno di Tobia)

www.konzerthaus.at

www.wien.info/hu

www.josephhaydn.org

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Klasszikus

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.
Klasszikus hír

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.
Klasszikus interjú

Nagyon hiányzott a közönség – Beszélgetés Érdi Tamással

Először játszik Budapesten a járványhullámok után Érdi Tamás. Szeptember 19-én az Óbudai Társaskörben Mozart A-dúr zongoraversenyét és D-dúr Koncertrondóját adja elő az Óbudai Kamarazenekarral. A Prima Primissima-díjas művész eddig huszonhét országban koncertezett – most utazásról, az elmúlt másfél évről és sok másról mesélt.
Klasszikus ajánló

Évadnyitás Bartókkal és Ránki Fülöppel

A Nemzeti Filharmonikusok szeptember 25-ei évadnyitó hangversenyén a Müpában, Bartók Béla három arcát felvillantva, a pályája három szakaszába nyújtanak betekintést.