Klasszikus

Tóka Ágoston orgonaművész Bach-különdíjas Angliában

2017.07.28. 12:15
Ajánlom
A Junior Prima-díjas orgonaművész elhozta a legjobb Bach-előadásért járó különdíjat és 2. helyezést ért el a 29. alkalommal megrendezett St Albansi Nemzetközi Orgonaversenyen.

Tóka Ágoston,  az Újpesti Baptista Gyülekezet 29 éves orgonistája a világ egyik legrangosabb orgonaversenyén, az  St Albans Nemzetközi Orgona Fesztiválon bizonyított júliusban. A zenész Facebook-posztjaiban követhető a lelkesedése és öröme a bekerüléstől a győzelemig. 

A két hétig tartó, kétévente megrendezett  orgona versenyt 1963-ban alapította  Peter Hurford. A  fesztivál keretében a nagyszabású és egészen szűkkörű koncertek mellett beszélgetések, workshopok és kiállítások egészítik ki a programot.   Az események központja a Londontól 31 kilométerre fekvő mezőváros, St Albans normann katedrálisa áll.  

A versenyzők interpretáció és improvizáció kategóriákban indulhatnak. Előbbiben a jelentkezőknek összesen hét válogatáson kell átverekedniük magukat, melyek közül az előválogató anonim. Itt a megadott zenedarabok felvételét kell elküldeniük március végéig és ezek alapján kerülhetnek be a következő fordulóba. Idén július 10. és 22. között mutatták meg a világ minden tájáról érkező zenészek a tudásukat.

Tóka Ágoston 16 jelentkező közül bizonyult a második legjobbnak, illetve hozta el az alapító nevét viselő Peter Hurford Bach díjat.

St Albansi Nemzetközi Orgonaverseny hétfős zsűrijében ott ült Fassang László orgona- és zongoraművész, a MÜPA orgonistája, a Zeneakadémia tanszékvezetője.  Az improvizáció kategória öt versenyzője között pedig szintén találunk magyar indulót : Mekis Péter orgonaművészt. Itt azonban nem hirdettek nyertest. 

A versenyen az elmúlt években számos alkalommal szerepeltek magyar művészek a győztesek között. Míg az 1963-ban alapított díj első évtizedeiben a hazai, a francia és a holland versenyzők uralták a terepet, addig 

2007-ben már Karosi Bálint hozta el a Douglas May díjat, a következő, 2009-es versenyben pedig Kováts Péter. 2013-ban Nauratyill Zita a Paul Patterson díjat és a közönségdíjat nyerte el a versenyen. 

A XI. században épült katedrálisban jelenleg egy Harrison & Harrison orgona áll. A hangszert 1962-ben építette a fesztivált is alapító Peter Hurford és Ralph Downes. Az orgona a maga idejében forradalminak számított: ez volt az első hangszer Nagy-Britanniában, amit neoklasszikus elvek szerint építettek és hangoltak. Ennek köszönhető, hogy az orgona a hangszerre írt darabok teljes repertoárjának előadására alkalmas (különösen J.S.Bach triószonátáira), akárcsak az angol katedrális hagyományos repertoárjáéra. Ez utóbbit a hangszer rugalmassága teszi lehetővé.

Életrajz

Tóka Ágoston 1988-ban született. Zenei tanulmányait hat éves korában a székesfehérvári zeneiskolában kezdte, majd 2004-2008 között a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakk

özépiskola orgona szakán folytatta, ahol tanára Dr. Bednarik Anasztázia volt. 2008-2013 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakos hallgatója volt, Pálúr János, Ruppert István és Fassang László tanítványaként szerzett kitüntetéses minősítéssel orgonaművészi diplomát. Az orgona mellett zongorát Prunyi Ilonánál, csembalót és barokk kamarazenét Spányi Miklósnál tanult.

Szakközépiskolásként számos díjat nyert az országos orgona-, csembaló-, és kamarazenei versenyeken. Egyetemi tanulmányainak megkezdése óta több nemzetközi megmérettetésen szerepelt eredményesen: 2011 szeptemberében 3. díjat nyert a rangos weimari Bach-Liszt Nemzetközi Orgonaversenyen, valamint két alkalommal (2010, 2012) döntőbe jutott és elismerő oklevelet kapott a Kitzbühelben (Ausztria) megrendezett Franz Schmidt Nemzetközi Orgonaversenyen. 2012-ben Köztársasági Ösztöndíjat, 2013-ban Junior Prima díjat kapott.

Több mesterkurzuson vett részt, világhírű professzorok vezetésével (David Titterington, Christoph Bossert, Olivier Latry, Henri-Franck Beauperin, Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, Sietze de Vries). Németországban, Franciaországban, Hollandiában és az Amerikai Egyesült Államokban is járt tanulmányúton.

2010 óta a neves orgonaművész, Beharka Pál utódaként az Újpesti Baptista Gyülekezet orgonistája. Rendszeresen fellép szólistaként, orgona- és zongorakísérőként, valamint barokk zenei együttesekben continuo-játékosként. (via Facebook)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.