Klasszikus

Tóka Ágoston orgonaművész Bach-különdíjas Angliában

2017.07.28. 12:15
Ajánlom
A Junior Prima-díjas orgonaművész elhozta a legjobb Bach-előadásért járó különdíjat és 2. helyezést ért el a 29. alkalommal megrendezett St Albansi Nemzetközi Orgonaversenyen.

Tóka Ágoston,  az Újpesti Baptista Gyülekezet 29 éves orgonistája a világ egyik legrangosabb orgonaversenyén, az  St Albans Nemzetközi Orgona Fesztiválon bizonyított júliusban. A zenész Facebook-posztjaiban követhető a lelkesedése és öröme a bekerüléstől a győzelemig. 

A két hétig tartó, kétévente megrendezett  orgona versenyt 1963-ban alapította  Peter Hurford. A  fesztivál keretében a nagyszabású és egészen szűkkörű koncertek mellett beszélgetések, workshopok és kiállítások egészítik ki a programot.   Az események központja a Londontól 31 kilométerre fekvő mezőváros, St Albans normann katedrálisa áll.  

A versenyzők interpretáció és improvizáció kategóriákban indulhatnak. Előbbiben a jelentkezőknek összesen hét válogatáson kell átverekedniük magukat, melyek közül az előválogató anonim. Itt a megadott zenedarabok felvételét kell elküldeniük március végéig és ezek alapján kerülhetnek be a következő fordulóba. Idén július 10. és 22. között mutatták meg a világ minden tájáról érkező zenészek a tudásukat.

Tóka Ágoston 16 jelentkező közül bizonyult a második legjobbnak, illetve hozta el az alapító nevét viselő Peter Hurford Bach díjat.

St Albansi Nemzetközi Orgonaverseny hétfős zsűrijében ott ült Fassang László orgona- és zongoraművész, a MÜPA orgonistája, a Zeneakadémia tanszékvezetője.  Az improvizáció kategória öt versenyzője között pedig szintén találunk magyar indulót : Mekis Péter orgonaművészt. Itt azonban nem hirdettek nyertest. 

A versenyen az elmúlt években számos alkalommal szerepeltek magyar művészek a győztesek között. Míg az 1963-ban alapított díj első évtizedeiben a hazai, a francia és a holland versenyzők uralták a terepet, addig 

2007-ben már Karosi Bálint hozta el a Douglas May díjat, a következő, 2009-es versenyben pedig Kováts Péter. 2013-ban Nauratyill Zita a Paul Patterson díjat és a közönségdíjat nyerte el a versenyen. 

A XI. században épült katedrálisban jelenleg egy Harrison & Harrison orgona áll. A hangszert 1962-ben építette a fesztivált is alapító Peter Hurford és Ralph Downes. Az orgona a maga idejében forradalminak számított: ez volt az első hangszer Nagy-Britanniában, amit neoklasszikus elvek szerint építettek és hangoltak. Ennek köszönhető, hogy az orgona a hangszerre írt darabok teljes repertoárjának előadására alkalmas (különösen J.S.Bach triószonátáira), akárcsak az angol katedrális hagyományos repertoárjáéra. Ez utóbbit a hangszer rugalmassága teszi lehetővé.

Életrajz

Tóka Ágoston 1988-ban született. Zenei tanulmányait hat éves korában a székesfehérvári zeneiskolában kezdte, majd 2004-2008 között a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakk

özépiskola orgona szakán folytatta, ahol tanára Dr. Bednarik Anasztázia volt. 2008-2013 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakos hallgatója volt, Pálúr János, Ruppert István és Fassang László tanítványaként szerzett kitüntetéses minősítéssel orgonaművészi diplomát. Az orgona mellett zongorát Prunyi Ilonánál, csembalót és barokk kamarazenét Spányi Miklósnál tanult.

Szakközépiskolásként számos díjat nyert az országos orgona-, csembaló-, és kamarazenei versenyeken. Egyetemi tanulmányainak megkezdése óta több nemzetközi megmérettetésen szerepelt eredményesen: 2011 szeptemberében 3. díjat nyert a rangos weimari Bach-Liszt Nemzetközi Orgonaversenyen, valamint két alkalommal (2010, 2012) döntőbe jutott és elismerő oklevelet kapott a Kitzbühelben (Ausztria) megrendezett Franz Schmidt Nemzetközi Orgonaversenyen. 2012-ben Köztársasági Ösztöndíjat, 2013-ban Junior Prima díjat kapott.

Több mesterkurzuson vett részt, világhírű professzorok vezetésével (David Titterington, Christoph Bossert, Olivier Latry, Henri-Franck Beauperin, Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, Sietze de Vries). Németországban, Franciaországban, Hollandiában és az Amerikai Egyesült Államokban is járt tanulmányúton.

2010 óta a neves orgonaművész, Beharka Pál utódaként az Újpesti Baptista Gyülekezet orgonistája. Rendszeresen fellép szólistaként, orgona- és zongorakísérőként, valamint barokk zenei együttesekben continuo-játékosként. (via Facebook)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.