Klasszikus

Tokiótól Martonvásárig

2003.07.10. 00:00
Ajánlom
Július 9-én tért haza a Nemzeti Filharmonikus Zenekar több mint háromhetes, óriási sikerű japán turnéjáról. A 15 koncertből kilencet Kobayashi Ken-Ichiro, hatot Kocsis Zoltán vezényelt, aki bizonyos estéken Liszt Esz-dúr, ill. Mozart B-dúr zongoraversenyének szólistájaként is fellépett.

Tokióban négy hangversenyt adott az együttes, kettőt-kettőt a japán főváros két legfontosabb koncerttermében, a Suntory Hallban, illetve a Tokyo Metropolitan Art Space-ben. A turné és a zenekar sikerét mi sem mutatja jobban, mint hogy 2006 őszére máris újabb meghívást kaptak Japánba, egy hasonlóan nagyszabású koncertkörútra.

Az együttes néhány napnyi pihenés után már a martonvásári Beethoven-estekre kezd próbálni, melyekre idén is három egymást követő szombaton, július 19-én és 26-án, valamint augusztus 2-án kerül sor a Brunszvik-kastély gyönyörű parkjában. Az immár 45 éve minden nyáron megrendezett hangversenyek igen nagy népszerűségnek örvendenek mind a magyar közönség, mind az ide látogató külföldi zenekedvelők körében. Jegyek már csak egy-egy jegyirodában kaphatók, de érdemes próbálkozni, mert a program és a közreműködők kellemes szórakozást és magas színvonalú zenei élményt ígérnek. Az első koncerten Beethoven egyetlen operája, a Fidelio keresztmetszetét hallhatjuk a Nemzeti Énekkarral, Kováts Kolossal, Molnár Andrással és sok más kitűnő énekessel, Hamar Zsolt vezényletével. A második estén a tehetséges fiatal hegedűművész, Baráti Kristóf közreműködésével elhangzó G-dúr és F-dúr románc mellett szerepel még a Kocsis Zoltán dirigálta műsoron a Szélcsend és szerencsés hajózás című, ritkábban hallható kantáta, valamint a VIII. szimfónia. A harmadik hangversenyen két művet játszanak el a Nemzeti Filharmonikusok: a Krisztus az Olajfák hegyén című oratóriumot és – Jandó Jenő közreműködésével – a C-dúr zongoraversenyt, a karmester ezúttal a már visszatérő vendégnek számító Vashegyi György lesz.

A nyár utolsó koncertjére a Filharmonikusokkal július 24-én este a BUDAfEST Nyári Zenei Fesztivál keretében a Szent István Bazilika előtt kerül sor, ekkor Liszt Les Préludes-jét és Beethoven VIII. szimfóniáját hallhatja a közönség, Kocsis Zoltán vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.