Klasszikus

Töltse a nyarat a Fesztiválzenekarral!

2012.06.07. 08:04
Ajánlom
Szabadtéri koncertek, szólójegyek, együttműködés a Rózsavölgyi Szalonnal – ezek a BFZ újdonságai a következő hetekre-hónapokra.

A 2011-ben indított Kastélykoncertek sorozatban június 10-én délután hattól várja a közönséget Fehérvárcsurgón, ahol a hangverseny előtt vezetésen vehet részt a közönség, bemutatják a felújított Károlyi-kastélyt. Mendelssohn D-dúr vonósszimfóniája, Mozart D-dúr divertimentója és Josef Myslivecek C-dúr szimfóniája is felcsendül a műsorban. Az est vendége a világhírű fiatal magyar hegedűművész, Baráti Kristóf, aki Mendelssohn hegedűversenyét játssza majd, a koncertmester Szefcsik Zsolt lesz.

Június 16-án a Múzeumok Éjszakája ünnepi nyitányaként Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének két utolsó tételét játssza pontban este hatkor a BFZ a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén. A Fesztiválzenekar legrövidebb koncertjeként beharangozott negyedórás programot Fischer Iván vezényli, a hallgatóságról pedig egy különleges, nagyfelbontású panoráma csoportkép készül, amelyhez interaktív játék kapcsolódik: aki a közösségi oldalakon szokott módon bejelöli magát a felvételen, BFZ-jegyeket nyerhet.

Nem ez a rendhagyó minikoncert lesz azonban a zenekar egyetlen ingyenes szabadtéri fellépése a nyáron: a hagyományos Hősök terei koncertje helyett idén június 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lép fel az együttes. A víztorony körüli aréna korlátozott befogadóképessége miatt kizárólag Fővárosi Önkormázyzat ügyfélszolgálatán, az Operetszínházban, a Szabad Tér jegyirodában, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar irodájában, illetve a koncert napján a helyszínen díjmentesen kérhető regisztrációs jeggyel lehet csak helyet foglalni. Igaz, a koncertet nem csak ők élvezhetik, a Nagyréten ugyanis óriás kivetítők és profi hangosítás segítségével sokezren követhetik a műsort. A BFZ-hez első vendégkarmesterként visszatérő Takács-Nagy Gábor vezényletével Rossini Bruschino úr című operájának nyitányát, Kodálytól a Galántai táncokat és Mendelssohn Olasz szimfóniáját szólaltatja meg a zenekar.

Szintén a következő hetekben, egészen pontosan június 11-én kezdődik a 2012/13-as szezon bérleten kívüli koncertjeire szóló jegyek értékesítése. Újdonság, hogy a jegyeket már nemcsak az interneten és a BFZ székházában, hanem a Rózsavölgyi Szalon Szervita téri jegyirodájában is meg lehet váltani. A zenekar és a nyári szünet után is színes programokkal készülő kávézó együttműködésének köszönhetően a Rózsavölgyi Classic sorozatban az együttes hangszeres szólistái fognak kamarzenei koncerteket adni - első alkalommal szeptember 16-án. A Rózsavölgyi Szalonban tartott sajtótájékoztatón a Fesztiválzenekar igazgatója, Stefan Englert és helyettese, Erdődy Orsolya a 2012/13-as évad - a bérletárusítás megkezdésekor beharangozott - különlegességeiről és újdonságairól is beszámoltak, továbbá eloszlatták a zenekar anyagi helyzetével kapcsolatos félreértéseket is. Mint az ügyvezető-párostól megtudtuk, a BFZ 2012-es költségvetési terve 2,2 milliárd forint, melyből az elmúlt évekhez hasonlóan - hozzávetőleg a budapesti koncerteket fedező - egymilliárd forintra számítanak állami, illetve fővárosi támogatásként, a fennmaradó részt saját bevételeikből, illetve mecénásaik felajánlásaiból fedezik. Budapest idén 270 millió forint biztosított, a kulturális szakállamtitkárság által megítélt félmilliárd forintot már folyósítják, és további 130 millió forint állami támogatásra kaptak ígéretet.

A sok jó mellett az egyetlen rossz hír, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván naptára évekre előre megtelt, ezért - bár voltak ezirányú egyeztetések - 2013-ban valószínűleg nem tér vissza a Budapesti Tavaszi Fesztivál fellépői közé a világ legjobbjai között számon tartott együttes és karizmatikus karmestere.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.