Klasszikus

Töltse a nyarat a Fesztiválzenekarral!

2012.06.07. 08:04
Ajánlom
Szabadtéri koncertek, szólójegyek, együttműködés a Rózsavölgyi Szalonnal – ezek a BFZ újdonságai a következő hetekre-hónapokra.

A 2011-ben indított Kastélykoncertek sorozatban június 10-én délután hattól várja a közönséget Fehérvárcsurgón, ahol a hangverseny előtt vezetésen vehet részt a közönség, bemutatják a felújított Károlyi-kastélyt. Mendelssohn D-dúr vonósszimfóniája, Mozart D-dúr divertimentója és Josef Myslivecek C-dúr szimfóniája is felcsendül a műsorban. Az est vendége a világhírű fiatal magyar hegedűművész, Baráti Kristóf, aki Mendelssohn hegedűversenyét játssza majd, a koncertmester Szefcsik Zsolt lesz.

Június 16-án a Múzeumok Éjszakája ünnepi nyitányaként Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének két utolsó tételét játssza pontban este hatkor a BFZ a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén. A Fesztiválzenekar legrövidebb koncertjeként beharangozott negyedórás programot Fischer Iván vezényli, a hallgatóságról pedig egy különleges, nagyfelbontású panoráma csoportkép készül, amelyhez interaktív játék kapcsolódik: aki a közösségi oldalakon szokott módon bejelöli magát a felvételen, BFZ-jegyeket nyerhet.

Nem ez a rendhagyó minikoncert lesz azonban a zenekar egyetlen ingyenes szabadtéri fellépése a nyáron: a hagyományos Hősök terei koncertje helyett idén június 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lép fel az együttes. A víztorony körüli aréna korlátozott befogadóképessége miatt kizárólag Fővárosi Önkormázyzat ügyfélszolgálatán, az Operetszínházban, a Szabad Tér jegyirodában, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar irodájában, illetve a koncert napján a helyszínen díjmentesen kérhető regisztrációs jeggyel lehet csak helyet foglalni. Igaz, a koncertet nem csak ők élvezhetik, a Nagyréten ugyanis óriás kivetítők és profi hangosítás segítségével sokezren követhetik a műsort. A BFZ-hez első vendégkarmesterként visszatérő Takács-Nagy Gábor vezényletével Rossini Bruschino úr című operájának nyitányát, Kodálytól a Galántai táncokat és Mendelssohn Olasz szimfóniáját szólaltatja meg a zenekar.

Szintén a következő hetekben, egészen pontosan június 11-én kezdődik a 2012/13-as szezon bérleten kívüli koncertjeire szóló jegyek értékesítése. Újdonság, hogy a jegyeket már nemcsak az interneten és a BFZ székházában, hanem a Rózsavölgyi Szalon Szervita téri jegyirodájában is meg lehet váltani. A zenekar és a nyári szünet után is színes programokkal készülő kávézó együttműködésének köszönhetően a Rózsavölgyi Classic sorozatban az együttes hangszeres szólistái fognak kamarzenei koncerteket adni - első alkalommal szeptember 16-án. A Rózsavölgyi Szalonban tartott sajtótájékoztatón a Fesztiválzenekar igazgatója, Stefan Englert és helyettese, Erdődy Orsolya a 2012/13-as évad - a bérletárusítás megkezdésekor beharangozott - különlegességeiről és újdonságairól is beszámoltak, továbbá eloszlatták a zenekar anyagi helyzetével kapcsolatos félreértéseket is. Mint az ügyvezető-párostól megtudtuk, a BFZ 2012-es költségvetési terve 2,2 milliárd forint, melyből az elmúlt évekhez hasonlóan - hozzávetőleg a budapesti koncerteket fedező - egymilliárd forintra számítanak állami, illetve fővárosi támogatásként, a fennmaradó részt saját bevételeikből, illetve mecénásaik felajánlásaiból fedezik. Budapest idén 270 millió forint biztosított, a kulturális szakállamtitkárság által megítélt félmilliárd forintot már folyósítják, és további 130 millió forint állami támogatásra kaptak ígéretet.

A sok jó mellett az egyetlen rossz hír, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván naptára évekre előre megtelt, ezért - bár voltak ezirányú egyeztetések - 2013-ban valószínűleg nem tér vissza a Budapesti Tavaszi Fesztivál fellépői közé a világ legjobbjai között számon tartott együttes és karizmatikus karmestere.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.