Klasszikus

Töltse a nyarat a Fesztiválzenekarral!

2012.06.07. 08:04
Ajánlom
Szabadtéri koncertek, szólójegyek, együttműködés a Rózsavölgyi Szalonnal – ezek a BFZ újdonságai a következő hetekre-hónapokra.

A 2011-ben indított Kastélykoncertek sorozatban június 10-én délután hattól várja a közönséget Fehérvárcsurgón, ahol a hangverseny előtt vezetésen vehet részt a közönség, bemutatják a felújított Károlyi-kastélyt. Mendelssohn D-dúr vonósszimfóniája, Mozart D-dúr divertimentója és Josef Myslivecek C-dúr szimfóniája is felcsendül a műsorban. Az est vendége a világhírű fiatal magyar hegedűművész, Baráti Kristóf, aki Mendelssohn hegedűversenyét játssza majd, a koncertmester Szefcsik Zsolt lesz.

Június 16-án a Múzeumok Éjszakája ünnepi nyitányaként Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének két utolsó tételét játssza pontban este hatkor a BFZ a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén. A Fesztiválzenekar legrövidebb koncertjeként beharangozott negyedórás programot Fischer Iván vezényli, a hallgatóságról pedig egy különleges, nagyfelbontású panoráma csoportkép készül, amelyhez interaktív játék kapcsolódik: aki a közösségi oldalakon szokott módon bejelöli magát a felvételen, BFZ-jegyeket nyerhet.

Nem ez a rendhagyó minikoncert lesz azonban a zenekar egyetlen ingyenes szabadtéri fellépése a nyáron: a hagyományos Hősök terei koncertje helyett idén június 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lép fel az együttes. A víztorony körüli aréna korlátozott befogadóképessége miatt kizárólag Fővárosi Önkormázyzat ügyfélszolgálatán, az Operetszínházban, a Szabad Tér jegyirodában, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar irodájában, illetve a koncert napján a helyszínen díjmentesen kérhető regisztrációs jeggyel lehet csak helyet foglalni. Igaz, a koncertet nem csak ők élvezhetik, a Nagyréten ugyanis óriás kivetítők és profi hangosítás segítségével sokezren követhetik a műsort. A BFZ-hez első vendégkarmesterként visszatérő Takács-Nagy Gábor vezényletével Rossini Bruschino úr című operájának nyitányát, Kodálytól a Galántai táncokat és Mendelssohn Olasz szimfóniáját szólaltatja meg a zenekar.

Szintén a következő hetekben, egészen pontosan június 11-én kezdődik a 2012/13-as szezon bérleten kívüli koncertjeire szóló jegyek értékesítése. Újdonság, hogy a jegyeket már nemcsak az interneten és a BFZ székházában, hanem a Rózsavölgyi Szalon Szervita téri jegyirodájában is meg lehet váltani. A zenekar és a nyári szünet után is színes programokkal készülő kávézó együttműködésének köszönhetően a Rózsavölgyi Classic sorozatban az együttes hangszeres szólistái fognak kamarzenei koncerteket adni - első alkalommal szeptember 16-án. A Rózsavölgyi Szalonban tartott sajtótájékoztatón a Fesztiválzenekar igazgatója, Stefan Englert és helyettese, Erdődy Orsolya a 2012/13-as évad - a bérletárusítás megkezdésekor beharangozott - különlegességeiről és újdonságairól is beszámoltak, továbbá eloszlatták a zenekar anyagi helyzetével kapcsolatos félreértéseket is. Mint az ügyvezető-párostól megtudtuk, a BFZ 2012-es költségvetési terve 2,2 milliárd forint, melyből az elmúlt évekhez hasonlóan - hozzávetőleg a budapesti koncerteket fedező - egymilliárd forintra számítanak állami, illetve fővárosi támogatásként, a fennmaradó részt saját bevételeikből, illetve mecénásaik felajánlásaiból fedezik. Budapest idén 270 millió forint biztosított, a kulturális szakállamtitkárság által megítélt félmilliárd forintot már folyósítják, és további 130 millió forint állami támogatásra kaptak ígéretet.

A sok jó mellett az egyetlen rossz hír, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván naptára évekre előre megtelt, ezért - bár voltak ezirányú egyeztetések - 2013-ban valószínűleg nem tér vissza a Budapesti Tavaszi Fesztivál fellépői közé a világ legjobbjai között számon tartott együttes és karizmatikus karmestere.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.