Klasszikus

Töltse a nyarat a Fesztiválzenekarral!

2012.06.07. 08:04
Ajánlom
Szabadtéri koncertek, szólójegyek, együttműködés a Rózsavölgyi Szalonnal – ezek a BFZ újdonságai a következő hetekre-hónapokra.

A 2011-ben indított Kastélykoncertek sorozatban június 10-én délután hattól várja a közönséget Fehérvárcsurgón, ahol a hangverseny előtt vezetésen vehet részt a közönség, bemutatják a felújított Károlyi-kastélyt. Mendelssohn D-dúr vonósszimfóniája, Mozart D-dúr divertimentója és Josef Myslivecek C-dúr szimfóniája is felcsendül a műsorban. Az est vendége a világhírű fiatal magyar hegedűművész, Baráti Kristóf, aki Mendelssohn hegedűversenyét játssza majd, a koncertmester Szefcsik Zsolt lesz.

Június 16-án a Múzeumok Éjszakája ünnepi nyitányaként Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének két utolsó tételét játssza pontban este hatkor a BFZ a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén. A Fesztiválzenekar legrövidebb koncertjeként beharangozott negyedórás programot Fischer Iván vezényli, a hallgatóságról pedig egy különleges, nagyfelbontású panoráma csoportkép készül, amelyhez interaktív játék kapcsolódik: aki a közösségi oldalakon szokott módon bejelöli magát a felvételen, BFZ-jegyeket nyerhet.

Nem ez a rendhagyó minikoncert lesz azonban a zenekar egyetlen ingyenes szabadtéri fellépése a nyáron: a hagyományos Hősök terei koncertje helyett idén június 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lép fel az együttes. A víztorony körüli aréna korlátozott befogadóképessége miatt kizárólag Fővárosi Önkormázyzat ügyfélszolgálatán, az Operetszínházban, a Szabad Tér jegyirodában, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar irodájában, illetve a koncert napján a helyszínen díjmentesen kérhető regisztrációs jeggyel lehet csak helyet foglalni. Igaz, a koncertet nem csak ők élvezhetik, a Nagyréten ugyanis óriás kivetítők és profi hangosítás segítségével sokezren követhetik a műsort. A BFZ-hez első vendégkarmesterként visszatérő Takács-Nagy Gábor vezényletével Rossini Bruschino úr című operájának nyitányát, Kodálytól a Galántai táncokat és Mendelssohn Olasz szimfóniáját szólaltatja meg a zenekar.

Szintén a következő hetekben, egészen pontosan június 11-én kezdődik a 2012/13-as szezon bérleten kívüli koncertjeire szóló jegyek értékesítése. Újdonság, hogy a jegyeket már nemcsak az interneten és a BFZ székházában, hanem a Rózsavölgyi Szalon Szervita téri jegyirodájában is meg lehet váltani. A zenekar és a nyári szünet után is színes programokkal készülő kávézó együttműködésének köszönhetően a Rózsavölgyi Classic sorozatban az együttes hangszeres szólistái fognak kamarzenei koncerteket adni - első alkalommal szeptember 16-án. A Rózsavölgyi Szalonban tartott sajtótájékoztatón a Fesztiválzenekar igazgatója, Stefan Englert és helyettese, Erdődy Orsolya a 2012/13-as évad - a bérletárusítás megkezdésekor beharangozott - különlegességeiről és újdonságairól is beszámoltak, továbbá eloszlatták a zenekar anyagi helyzetével kapcsolatos félreértéseket is. Mint az ügyvezető-párostól megtudtuk, a BFZ 2012-es költségvetési terve 2,2 milliárd forint, melyből az elmúlt évekhez hasonlóan - hozzávetőleg a budapesti koncerteket fedező - egymilliárd forintra számítanak állami, illetve fővárosi támogatásként, a fennmaradó részt saját bevételeikből, illetve mecénásaik felajánlásaiból fedezik. Budapest idén 270 millió forint biztosított, a kulturális szakállamtitkárság által megítélt félmilliárd forintot már folyósítják, és további 130 millió forint állami támogatásra kaptak ígéretet.

A sok jó mellett az egyetlen rossz hír, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván naptára évekre előre megtelt, ezért - bár voltak ezirányú egyeztetések - 2013-ban valószínűleg nem tér vissza a Budapesti Tavaszi Fesztivál fellépői közé a világ legjobbjai között számon tartott együttes és karizmatikus karmestere.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.