Klasszikus

Tomboló közönség, óriási siker

2013.04.04. 11:55
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar meghívást kapott Kolumbia fővárosának az idén először megrendezett Beethoven Fesztiváljára. A rendezvény rendkívüli érdeklődést keltett a dél-amerikai országban, a magyar zenekar pedig hatalmas sikert aratott.

A hozzávetőleg 6,5 millió lakosú Bogotá Beethoven Fesztiválja mintegy 8 helyszínen zajlott március 27-30-ig. A Nemzeti Filharmonikusok a Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo koncertteremben, az ottani "Művészetek Palotájában" adtak koncerteket március 28-án, 29-én és 30-án, amelyeket a közönség kitörő lelkesedéssel fogadott.

Az együttes előadásában a IV. és az V. szimfónia (B-dúr, op. 60 és c-moll, op. 67), majd a fesztivál záróhangversenyén a IX. szimfónia (d-moll, op. 125) hangzott el Kovács János vezényletével, Norah Amsellem, Allison Cook, Martin Muehle és Jukka Rasilainen szólisták, valamint a Sociedad Coral Santa Cecilia és a Coro de la Ópera de Colombia kórus részvételével. A szimfóniák mellett eljátszották a Coriolan-nyitányt (op. 62) és a D-dúr hegedűversenyt (op. 61) is. Az utóbbi kompozíció közreműködője Viktoria Mullova volt, aki a moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen aratott győzelmével vált híressé.

A hangversenyket eredetileg Kocsis Zoltán vezényelte volna, de orvosai tanácsára nem utazhatott az együttessel, így a 4. zongoraversenyt (G-dúr, op. 58), amelynek tervezett szólistája ő maga volt, felfedezettje, az argentin Ingrid Fliter szólaltatta meg, akit a budapesti közönség is jól ismer. A művészt a fesztivál szervezői akkora örömmel fogadták, hogy a rendezvény néhány prospektusának címoldalán az ő fényképét jelentették meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.