Klasszikus

Tömény szakmunka

2003.12.20. 00:00
Ajánlom
Ulrich Michels: Atlasz 12. Zene Bár a fülszöveg szerint nemcsak a szakmabeliek, hanem a művelt érdeklődők számára is készült, azért ez kíméletlenül tömény szakmunka.

Több kötetre való zeneelméleti és -történeti ismeretanyagot sűrített a szerző ebbe az ötszázhatvan oldalba, nem spórolt az adatokkal, sem a kottafejekkel. Ha hihetünk a borítón feltüntetetteknek (nem számoltam utána), összesen négyezerkilencszázhetvennégy tárgyszó olvasható benne, ezt egészíti ki a kétszázötven oldalnyi színes illusztráció, zömében zeneművekből vett kottarészletekkel.

A tudomány és a művészet területeit módszeresen feldolgozó német Atlasz sorozat eddigi köteteinek szerzőihez hasonlóan Ulrich Michels is – a szakmai megkérdőjelezhetetlenségen túl – elsősorban az áttekinthetőségre, a lexikonszerű tagoltságra törekedett. Az első százötven oldalon a zeneelmélet, az akusztika, a hallás, a zenetanulás, a különböző műfajok és formák bemutatására összpontosít, a további négyszáz oldalon a teljes zenetörténetre. Szigorúan kronologikus sorrendben mutatja be az ókori kultúrák (Mezopotámia, Kína, Görögország), a görög-római antikvitás, a kora és érett középkor, a reneszánsz, a barokk, a klasszika, illetve a XIX. és XX. század vokális és instrumentális irányzatait (beleértve a bluest, a dzsesszt, de még a beatzenét is), azok legfontosabb stílusjegyeit és zenei formáit, az adott kor kiemelkedő zeneszerzőit, illetve azok legjelentősebb műveit. Kíméletlenül tömény szakmunka, írtam az elején, de azért nem reménytelenül száraz – világos, rendszerező jellegénél fogva zenei enciklopédiaként remekül forgatható. Érdemes megvenni. (Athenaeum 2000, 560 oldal, 5980 forint)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.