Klasszikus

Tornyai Péter versenygyőzelme

2012.03.15. 09:06
Ajánlom
A bécsi Konzerthaus zeneszerzőversenyt hirdetett tíz kategóriában, és a kamarazenei részben a magyar szerző darabja bizonyult a legjobbnak.

Az osztrák intézmény a 2012-13-as évadban ünnepli fennállásának századik évfordulóját, mely alkalomból tíz kategóriában hirdette meg a Towards the Next 100 Years mottójú megmérettetést. Tornyai Péter az Ach Gott und Herr című darabbal indult. "A cím nem fordítható le, így szerepel az Anima Musicae Kamarazenekar repertoárján, a darabot ugyanis nekik írtam, nem kifejezetten a versenyre" - mondta el a zeneszerző. (A kamarazenekar ezt a művet is előadta a 2011-es Summa Cum Laude Nemzetközi Fesztiválon, ahol első helyezést értek el.) A kompozíció egységes, nem áll tételekből, mintegy nyolc-kilenc perc terjedelmű. Bécsi bemutatójának időpontját is kitűzték már, a Konzerthaus Mozart-termében június 13-án a Wiener KammerOrchester előadásában hangzik el.

A kiírás 35 évnél fiatalabb muzsikusoknak szólt. A vokális alkotások és a gyermekeknek szóló művek kategóriájában nem adtak ki díjat - olvasható a Konzerthaus honlapján. A zongorás trió kategóriában a kolumbiai Alejandro del Valle-Lattanzio, a vonósnégyes kategóriában az olasz Simone Movio nyert. A görög Gregory Emfietzis írta a legjobb fúvós kvintettet, a kisegyüttesre komponáltak közül az olasz Raffaele Grimaldi darabját díjazták. Az audiovizuális-multimédiás alkotások legjobbját a litván Albertas Navickas nyújtotta be. A szimfonikus művek közül a japán Shoichi Yabuta kapta a díjat. A versenyre 361 ifjú komponista küldött pályamunkát, a legfiatalabb 11 esztendős volt, a pályázók 11 százaléka képviselte a női alkotókat.

Tornyai Péter zeneszerzői tanulmányait Huszár Lajosnál és Fekete Győr Istvánnál kezdte. 2007-től a budapesti Zeneakadémián Jeney Zoltán növendéke. A zeneszerzéssel párhuzamosan ugyanitt hegedű szakot végez Kertész Istvánnál. Gyakran játszik klasszikus és kortárs zenét hegedűsként és brácsásként egyaránt különböző kamaraegyüttesekben (THReNSeMBle, Rondo Quartet). 2007 óta állandó tagja Csalog Gábor együttesének, amelynek célja Kurtág György zenéjének tanulmányozása és előadása nyári kurzusok és koncertek keretében.

Az utóbbi években díjakat nyert a Zeneakadémia, illetve az Új Magyar Zenei Fórum versenyein (ezzel kapcsolatos videónkat itt tekintheti meg), 2008-ban pedig a Szépművészeti Múzeum zeneszerző-pályázatán. Részt vett Csapó Gyula, Johannes Schöllhorn, Nigel Osborne kurzusain. A muzsikus munkás időszak elé néz: idén párhuzamosan diplomázik hegedű és zeneszerzés szakon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, de a tanulmányait azután is folytatni kívánja. Ahogy korábbi interjújában említette: "a komponálás belső szükséglet".

Tornyai Péter nyilatkozik a 2011-es UMZF zeneszerző versenyre komponált, Liszthez is köthető darabjáról:

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Klasszikus

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

A rokokó sztárfestője még a gipszstukkókat is belekomponálta freskóiba

Giovanni Battista Tiepolo a mennyezetet égbolttá változtatta, arisztokrata megbízóit szinte istenként ábrázolta. Kétszázötven éve, 1770. március 27-én halt meg a 18. századi dekoratív festészet legnagyobb alakja, "Velence legjobb festője". 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.
Klasszikus ajánló

Orvosok, rendőrök, pedagógusok tiszteletére koncertezik a járvány után a Concerto Budapest

A zenekar reméli, hogy a nyár végén, az ősz elején már múlt időben beszélhetünk a járványról. Koncertjeikre meghívják az egészségügyi dolgozókat, a rendőröket, mentősöket, pedagógusokat.
Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Klasszikus gyász

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.