Klasszikus

Tornyai Péter versenygyőzelme

2012.03.15. 09:06
Ajánlom
A bécsi Konzerthaus zeneszerzőversenyt hirdetett tíz kategóriában, és a kamarazenei részben a magyar szerző darabja bizonyult a legjobbnak.

Az osztrák intézmény a 2012-13-as évadban ünnepli fennállásának századik évfordulóját, mely alkalomból tíz kategóriában hirdette meg a Towards the Next 100 Years mottójú megmérettetést. Tornyai Péter az Ach Gott und Herr című darabbal indult. "A cím nem fordítható le, így szerepel az Anima Musicae Kamarazenekar repertoárján, a darabot ugyanis nekik írtam, nem kifejezetten a versenyre" - mondta el a zeneszerző. (A kamarazenekar ezt a művet is előadta a 2011-es Summa Cum Laude Nemzetközi Fesztiválon, ahol első helyezést értek el.) A kompozíció egységes, nem áll tételekből, mintegy nyolc-kilenc perc terjedelmű. Bécsi bemutatójának időpontját is kitűzték már, a Konzerthaus Mozart-termében június 13-án a Wiener KammerOrchester előadásában hangzik el.

A kiírás 35 évnél fiatalabb muzsikusoknak szólt. A vokális alkotások és a gyermekeknek szóló művek kategóriájában nem adtak ki díjat - olvasható a Konzerthaus honlapján. A zongorás trió kategóriában a kolumbiai Alejandro del Valle-Lattanzio, a vonósnégyes kategóriában az olasz Simone Movio nyert. A görög Gregory Emfietzis írta a legjobb fúvós kvintettet, a kisegyüttesre komponáltak közül az olasz Raffaele Grimaldi darabját díjazták. Az audiovizuális-multimédiás alkotások legjobbját a litván Albertas Navickas nyújtotta be. A szimfonikus művek közül a japán Shoichi Yabuta kapta a díjat. A versenyre 361 ifjú komponista küldött pályamunkát, a legfiatalabb 11 esztendős volt, a pályázók 11 százaléka képviselte a női alkotókat.

Tornyai Péter zeneszerzői tanulmányait Huszár Lajosnál és Fekete Győr Istvánnál kezdte. 2007-től a budapesti Zeneakadémián Jeney Zoltán növendéke. A zeneszerzéssel párhuzamosan ugyanitt hegedű szakot végez Kertész Istvánnál. Gyakran játszik klasszikus és kortárs zenét hegedűsként és brácsásként egyaránt különböző kamaraegyüttesekben (THReNSeMBle, Rondo Quartet). 2007 óta állandó tagja Csalog Gábor együttesének, amelynek célja Kurtág György zenéjének tanulmányozása és előadása nyári kurzusok és koncertek keretében.

Az utóbbi években díjakat nyert a Zeneakadémia, illetve az Új Magyar Zenei Fórum versenyein (ezzel kapcsolatos videónkat itt tekintheti meg), 2008-ban pedig a Szépművészeti Múzeum zeneszerző-pályázatán. Részt vett Csapó Gyula, Johannes Schöllhorn, Nigel Osborne kurzusain. A muzsikus munkás időszak elé néz: idén párhuzamosan diplomázik hegedű és zeneszerzés szakon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, de a tanulmányait azután is folytatni kívánja. Ahogy korábbi interjújában említette: "a komponálás belső szükséglet".

Tornyai Péter nyilatkozik a 2011-es UMZF zeneszerző versenyre komponált, Liszthez is köthető darabjáról:

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.