Klasszikus

„Török” koncert Pécsett

2005.11.08. 00:00
Ajánlom
Pécs emblematikus épülete, a Dzsámi sokáig a leigázottság, a hódoltság szimbóluma volt – mára a közös múlt, és talán a közös jövő jelképe lett. A pécsi Pannon Filharmonikusok november 10-i, Dzsámi című koncertjének programján „törökös” művek szerepelnek, a hangverseny karmestere a török származású, Magyarországon tanult, többszörös díjnyertes dirigens, Alpaslan Ertüngealp.

A PTE Aulájában 19:30-kor kezdődő koncert programjából nem hiányozhatnak a klasszikus zene "törökös" melódiái, de az érdeklődők ízelítőt kaphatnak hagyományos török világ muzsikáiból is. Mozart Szöktetés a szerájból című operájának nyitánya után Ferit Tüzün: Anadolu'dan Esintiler és Ulvi Cemal Erkin: Köcekce című műveei, majd Rossini: A török Itáliában-nyitánya és Haydn G-dúr „Katona” szimfóniája hangzik el.

Alpaslan Ertüngealp s komolyzenei világ egyik legjelentősebb karmesterversenye, az athéni Dimitri Mitropoulos Nemzetközi Karmesterverseny 2002-es győztese Alpaslan Ertüngealp hét évesen kezdte zenei tanulmányait. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán 1993-ban, karmesterszakán 1999-ben mester fokozattal diplomázott. Az 1998-as budapesti Nemzetközi Karmesterversenyen és az 1999-es szentpétervári Nemzetközi "Prokofjev" Karmesterversenyen harmadik díjat nyert. 2001-ben a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestereként kapott kinevezést. 2002 decemberében megalapította az "Acadimia Kamarazenekart", amelynek jelenleg művészeti vezetője, vezető karmestere. Napjaink kiemelkedő zenekaraival lép fel világszerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemezajánló

Haydn és Mozart fuvolás kvartettjeiből készített lemezfelvételt barátaival Győri Noémi

Renaud Capuçon ajánlásával jelent meg Győri Noémi fuvolaművész legújabb lemeze a Hungatonnál. A kiadványon Haydn és Mozart kvartettjei szerepelnek magyar muzsikustársak közös előadásában.
Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.