Klasszikus

„Török” koncert Pécsett

2005.11.08. 00:00
Ajánlom
Pécs emblematikus épülete, a Dzsámi sokáig a leigázottság, a hódoltság szimbóluma volt – mára a közös múlt, és talán a közös jövő jelképe lett. A pécsi Pannon Filharmonikusok november 10-i, Dzsámi című koncertjének programján „törökös” művek szerepelnek, a hangverseny karmestere a török származású, Magyarországon tanult, többszörös díjnyertes dirigens, Alpaslan Ertüngealp.

A PTE Aulájában 19:30-kor kezdődő koncert programjából nem hiányozhatnak a klasszikus zene "törökös" melódiái, de az érdeklődők ízelítőt kaphatnak hagyományos török világ muzsikáiból is. Mozart Szöktetés a szerájból című operájának nyitánya után Ferit Tüzün: Anadolu'dan Esintiler és Ulvi Cemal Erkin: Köcekce című műveei, majd Rossini: A török Itáliában-nyitánya és Haydn G-dúr „Katona” szimfóniája hangzik el.

Alpaslan Ertüngealp s komolyzenei világ egyik legjelentősebb karmesterversenye, az athéni Dimitri Mitropoulos Nemzetközi Karmesterverseny 2002-es győztese Alpaslan Ertüngealp hét évesen kezdte zenei tanulmányait. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán 1993-ban, karmesterszakán 1999-ben mester fokozattal diplomázott. Az 1998-as budapesti Nemzetközi Karmesterversenyen és az 1999-es szentpétervári Nemzetközi "Prokofjev" Karmesterversenyen harmadik díjat nyert. 2001-ben a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestereként kapott kinevezést. 2002 decemberében megalapította az "Acadimia Kamarazenekart", amelynek jelenleg művészeti vezetője, vezető karmestere. Napjaink kiemelkedő zenekaraival lép fel világszerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.