Klasszikus

„Török” koncert Pécsett

2005.11.08. 00:00
Ajánlom
Pécs emblematikus épülete, a Dzsámi sokáig a leigázottság, a hódoltság szimbóluma volt – mára a közös múlt, és talán a közös jövő jelképe lett. A pécsi Pannon Filharmonikusok november 10-i, Dzsámi című koncertjének programján „törökös” művek szerepelnek, a hangverseny karmestere a török származású, Magyarországon tanult, többszörös díjnyertes dirigens, Alpaslan Ertüngealp.

A PTE Aulájában 19:30-kor kezdődő koncert programjából nem hiányozhatnak a klasszikus zene "törökös" melódiái, de az érdeklődők ízelítőt kaphatnak hagyományos török világ muzsikáiból is. Mozart Szöktetés a szerájból című operájának nyitánya után Ferit Tüzün: Anadolu'dan Esintiler és Ulvi Cemal Erkin: Köcekce című műveei, majd Rossini: A török Itáliában-nyitánya és Haydn G-dúr „Katona” szimfóniája hangzik el.

Alpaslan Ertüngealp s komolyzenei világ egyik legjelentősebb karmesterversenye, az athéni Dimitri Mitropoulos Nemzetközi Karmesterverseny 2002-es győztese Alpaslan Ertüngealp hét évesen kezdte zenei tanulmányait. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán 1993-ban, karmesterszakán 1999-ben mester fokozattal diplomázott. Az 1998-as budapesti Nemzetközi Karmesterversenyen és az 1999-es szentpétervári Nemzetközi "Prokofjev" Karmesterversenyen harmadik díjat nyert. 2001-ben a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestereként kapott kinevezést. 2002 decemberében megalapította az "Acadimia Kamarazenekart", amelynek jelenleg művészeti vezetője, vezető karmestere. Napjaink kiemelkedő zenekaraival lép fel világszerte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.