Klasszikus

Torokméz

2003.09.23. 00:00
Ajánlom
Évtizede kísért egy rémkép. Az egyik leghitelesebb indiai zenét játszó, a muzsikát valahol Delhi környékén magába szippantó együttesünk koncertjén rajtaütésszerűen rám tört a röhögés. A magyar zenészek által előadott, ám minden ízében eredetinek tűnő (meglehet: tényleg eredeti) zene hallatán jutott ugyanis eszembe, miképpen álmélkodna fordított helyzetben az indiai közönség. Állna előttük egy turbános szikh férfi, karján Üss, Anyám!, valamint horgonyt ábrázoló tetoválással, és mély átéléssel énekelné a Kőbánya bluest.

Viszont itt van ez a fénykép, és ennek láttán azért elbizonytalanodik az ember. Talán mégis megtörténhet a csoda. Megeshet, hogy valaki olyan mélyen olvasztja magába mások idegen kultúráját, hogy még a helybélieknek is alaposan elkerekedik a szemük. A képen Somfai Kara Dávid látható, amint 1997 augusztusában, Észak-Mongólia Hövszgöl tartományának Cagán-Núr járásában, tofa rénpásztorok gyermekeinek torokénekel. A gyerekek pedig egyáltalán nem találják viccesnek vagy lesajnálnivalónak a dolgot, de hát erről szükségtelen többet mondani, tessék egy pillantást vetni a fotóra.

Somfai Kara Dávid Budapesten született, a Városmajor környékén nőtt fel, és bár különös érdeklődéssel olvasta a nagy ázsiai hódításokról vagy Timur Lenkről szóló könyveket, eszébe nem jutott, hogy egyszer Ázsia kutatója, szakértője, szerelmese lesz. Gyermekkorában legfeljebb a budai hegyeket kutatta szorgalmasan, sőt. Tulajdonképpen minden idejét a természetben töltötte, azt mondja, komolyan megrettent, amikor először kellett elmennie a Batthyány térre; hosszú percekig böngészte a térképet.

Később sportolni kezdett, futó lett. Gyors volt és kitartó, négyszázon nyargalt. Gyilkos táv, mondták neki, ő azonban csak megrándította a vállát: túlélhető. Meghívták a válogatottba, majd 1989-ben sportösztöndíjjal Amerikába ment. S hogy az élet szertelen rezdülései milyen észrevétlenül irányítják sorsunkat: Somfai Kara Dávidnak egy esztendeig Amerikában kellett élnie ahhoz, hogy ismét és immár végérvényesen beleszeressen Ázsiába. Kollégiumi szobatársa ugyanis egy ujgur fiú volt, ő pedig – kihasználván a lehetőséget – szobatársától, barátjától rövidesen megtanulta az ujgur nyelvet. Mi tagadás: nem volt könnyű, mivel a tankönyv nem a Somfai Kara Dávidhoz hasonló leendő világpolgároknak készült. Az első oldalon például egy képen Mao Ce-Tung a nemzetiségi gyerekek buksiját simogatta, alatta meg ez állt: Joldas Mao Ce Tung, her millet balliri bilen bille. Azaz: Mao Ce-Tung elvtárs a nemzetiségi gyerekek körében. Szép, nemes indítás.

Egy sérülést követően hősünk hazatért, és innen kezdve az események felgyorsultak egy kicsit. Somfai Kara Dávidot egyre kitartóbb érdeklődése az Ázsiát kutatók környékére sodorta, rövid idő alatt megtanulta a kazak nyelvet is, nemsokára pedig megkezdte egyre hosszabb utazásait. Elsőként az oroszok elől Kína területére húzódó kazakokat látogatta meg, majd végigjárta a kelet-turkesztáni oázisvárosokat, fürdött a tevés-turbános világban, ment a nomádokhoz, jurtákban ette a birkahúst, tanulta a helyi szokásokat. Megtanulta, hogyan kell viselkedni a szertartásokon. Mi módon kell köszönteni a másikat. Figyelt arra is, hogy a jurtában ne lépje át azt a földre terített kendőt, amire az ételt tették. Ügyelt arra, hogy soha ne nyúljon bal kézzel az ételért, valamint ne járja körbe a házigazdát, kockáztatva ezzel, hogy átadja rossz energiáit. Megtanulta, hogy a jurta küszöbére lépni a legnagyobb sértések egyike, megtanult számtalan hasznos helyi szokást.

Később jelentkezett az egyetemre, és mellesleg a kilencvenes évek elején nyert néhány magyar bajnokságot négyszáz és nyolcszáz méteren.

1991 óta tizenhatszor volt Ázsiában. Vadászott mínusz harminc fokban az Alatau-hegységben farkasokra idomított sasokkal. Vendégeskedett a sarkkörön túl élő rénpásztoroknál. Tuvában részt vett különös sámánszertartásokon. Egy Tuva felé zötykölődő romos buszon a mellette ülő férfi hirtelen torokénekelni kezdett, és ez fantasztikusan tetszett neki. Rövidesen megismerte a profi torokénekeseket, maga is megtanulta technikájukat, sőt: egy torokénekesek számára kiírt versenyen a külföldiek között második helyezést szerzett! Az ujgur és a kazak nyelv mellett aztán megtanulta a kirgizt, az üzbéget, türkmént, kétféle mongolt. Ma már megszólal a tuvák nyelvén; még felsorolni is sok, összesen vagy tizenöt nyelven beszél és énekel.

A torokéneklés amúgy nem egyszerű dolog. És ez nem csupán a technikájára vonatkozik, hanem arra is: a tuvák erősen őrzik a titkát. Bár a torokének-turizmus keretében külföldi tanítványokat is fogadnak, keveset mutatnak meg az idegeneknek, egy pont után intenek: neked ennyi elég.

Somfai Kara Dávid az ELTE belső-ázsiai tanszékén tanít, rövidesen doktorál. Ma már kirgiz felesége is Budapesten él, de ebben semmi meglepő nincs, mondja: még olyat is ismer, aki hétéves koráig jurtában élt, ma szintén pesti lakos, az egyik ismert bank osztályvezetője. Gyakran lepi meg a budapestieket azzal, hogy könyvbemutatókon, kiállításmegnyitókon torokénekel. Halljuk, csodálkozunk. Mint a tofa rénpásztorok gyerekei a jurtában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.