Klasszikus

Történt egyszer

2007.05.29. 00:00
Ajánlom
Történt egyszer – miután megteremtette az Örökkévaló az eget és a földet s mindazt, ami a kettő között él és mozog –, hogy megkérdezte angyalait, mi a véleményük arról, amit alkotott. "Egy valami hibádzik" – mondták az angyalok. "A Teremtőt magasztaló hangok." Ezért megteremtette az Örökkévaló a zenét, a madarak énekét, a szél suhogását, az óceán moraját, s beleplántálta a muzsikát az emberek szívébe is. (Rabbinikus legenda)

Ez jut eszembe így nyár elején, amikor arra a rengeteg – többek között – zenei eseményre gondolok, ami vár ránk fesztiválok címszó alatt az elkövetkezendő néhány hónapban. A gyomrom szorul össze, hogy ebben a már szinte örökössé váló hét szűk esztendőben, ami nehezíti az érték célba juttatását, vajon a kultúrát közvetítőknek eszébe jut-e az a felelősség, az idézetbeli valóságos harmóniának legalább az igénye? Amikor az egymás hegyén-hátán "haknizó", ugyanolyan vagy hasonló programokkal fellépő együttesek szereplési igényeit kielégítve, lealkudott fellépti díjak mellett közvetítjük a nyitott szívű hallgatóságnak a muzsikát. Milyen muzsikát? Milyen színvonalon? Milyen körülmények között? Mennyiért?

Aggódom. Mert a mennyiségre törekvés az elmúlt évek alatt bizony a minőség rovására ment. Fesztivál fesztivál hátán. Fesztivál? Hisz ez tulajdonképpen ünnepet jelent. Ünnepet, amikor nyitottabb a szívünk a szépre, jóra. A hitre, hogy még mindig az igazi művészet az, ami jobbá tesz majd bennünket. "Majd egyszer… Persze… Máskor… Szebb időkben."

De a felelősségünk megmarad. Az emberek nyitottak. A jóra, a rosszra egyaránt. És többek között nekünk, fesztiválszervezőknek, kultúraközvetítőknek a felelőssége, hogy jót, minőségit adjunk. Hogy megadjuk a módját is a lassan tényleg áruvá váló kulturális eseménynek, hogy segítsük a szépnek a befogadását. A szép környezet, adott esetben műemléki körülmények kapják meg a nekik járó tiszteletet azzal is, hogy odaillő eseményeknek adnak teret. És sokáig, mert ha nem vigyázunk rájuk, évek múltán nem lesz majd hova elhívni az eseményekre kíváncsi idelátogatókat. Sokunknak kellene jó érzékkel összefogni, hogy valóban felemelő élménnyel távozzanak vendégeink – akár honfitársaink, akár a ránk is kíváncsi külhoniak.

Remélem, hogy az én szívemhez legközelebb álló események: az Óbudai Nyár, a Zempléni Fesztivál, a Veszprémi és a Szegedi Ünnepi Játékok, a Gyulai Vár programjai, amelyekhez mind-mind másért kötődöm, nem okoznak majd rossz szájízt nekem, aki vagy tevőleges résztvevője, vagy látogatója leszek a programoknak, de leginkább csak örömet, megnyugvást szereznek a befogadóknak, a vendégeknek egyaránt.

Jó nyarat, sok-sok szép nyáresti muzsikát, nyugalmat, a szervezőknek kevés esőnapi, hajmeresztő "őrületet" kívánok! Keressék azokat az eseményeket, amelyek biztos kézből, jó szívvel, tehetséggel igyekeznek örömet szerezni mindannyiunknak.

Merényi Judit
igazgató, Óbudai Társaskör

(A Fidelio 2007. júniusi-júliusi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.