Klasszikus

Törvényt akarnak az alkotók

2004.03.02. 00:00
Ajánlom
A filmtörvény megalkotása után más művészeti ágak képviselőivel együtt az alkotóművészek is bejelentették igényüket támogatásuk szabályozására.

A hazai alkotóművészeti élet egészét átfogó törvény létrehozását sürgeti a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE). Bauer István, az egyesület elnöke szerint olyan törvényre van szükség, amelynek keretében létrejöhet az alkotóművészet hiányzó intézményi rendszere. A MAOE és társszervezeteinek elképzelése szerint ez az intézmény a Magyar Alkotóművészek Köztestülete lenne. Az új szervezet kidolgozná az alkotóművészeti szcéna működési támogatásának rendszerét, amelyet a későbbiekben mint közfeladatokat ellátó szervezet működtetne. Ez teremtené meg a magyar alkotóművészeti elit támogatásának alapjait, javítaná munka- és életkörülményeit. A köztestület létrehozására és első éves működésére Bauerék eredetileg 4,5 milliárdot kértek az állam költségvetéséből, de a megszorítások miatt 2,5 milliárd forinttal is beérnék. – Ez az összeg a szervezet működéséhez, az alkotóművészek alapvető munkakörülményeinek biztosításához, valamint a nyugdíjak kifizetéséhez nélkülözhetetlen – mondta az elnök. Bauer Istvánt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma úgy tájékoztatta, a kormány legkésőbb április 30-ig dönt arról, hogy a köztestületet felállítja-e. Ha a parlament is megszavazza a köztesület megalakítását, úgy az „örökölné” a MAOE jelenlegi, körülbelül hétezer főnyi tagságát. Ezzel az egyesület ez év végére feloszlana.

Az elképzelések szerint ugyancsak megszűnne a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK), amely eddig a hazai művészek közös vagyonát kezelte. Sági Csaba, a MAK alelnöke elmondta: a közalapítvány is a köztestületté való alakulást szorgalmazza. A MAOE tagsága ma az irodalom, a zene, a fotó, a képző- és az iparművészet területén folytatja tevékenységét. Az idén valamivel több mint 120 millió forint jutott számukra működési támogatásként az állami büdzséből. A MAK jelenleg 1,2 milliárd forintos támogatásban részesül, ennek tetemes részét, egymilliárd forintot az alkotóművészek nyugdíjára fordítják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.