Klasszikus

Törvényt akarnak az alkotók

2004.03.02. 00:00
Ajánlom
A filmtörvény megalkotása után más művészeti ágak képviselőivel együtt az alkotóművészek is bejelentették igényüket támogatásuk szabályozására.

A hazai alkotóművészeti élet egészét átfogó törvény létrehozását sürgeti a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE). Bauer István, az egyesület elnöke szerint olyan törvényre van szükség, amelynek keretében létrejöhet az alkotóművészet hiányzó intézményi rendszere. A MAOE és társszervezeteinek elképzelése szerint ez az intézmény a Magyar Alkotóművészek Köztestülete lenne. Az új szervezet kidolgozná az alkotóművészeti szcéna működési támogatásának rendszerét, amelyet a későbbiekben mint közfeladatokat ellátó szervezet működtetne. Ez teremtené meg a magyar alkotóművészeti elit támogatásának alapjait, javítaná munka- és életkörülményeit. A köztestület létrehozására és első éves működésére Bauerék eredetileg 4,5 milliárdot kértek az állam költségvetéséből, de a megszorítások miatt 2,5 milliárd forinttal is beérnék. – Ez az összeg a szervezet működéséhez, az alkotóművészek alapvető munkakörülményeinek biztosításához, valamint a nyugdíjak kifizetéséhez nélkülözhetetlen – mondta az elnök. Bauer Istvánt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma úgy tájékoztatta, a kormány legkésőbb április 30-ig dönt arról, hogy a köztestületet felállítja-e. Ha a parlament is megszavazza a köztesület megalakítását, úgy az „örökölné” a MAOE jelenlegi, körülbelül hétezer főnyi tagságát. Ezzel az egyesület ez év végére feloszlana.

Az elképzelések szerint ugyancsak megszűnne a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK), amely eddig a hazai művészek közös vagyonát kezelte. Sági Csaba, a MAK alelnöke elmondta: a közalapítvány is a köztestületté való alakulást szorgalmazza. A MAOE tagsága ma az irodalom, a zene, a fotó, a képző- és az iparművészet területén folytatja tevékenységét. Az idén valamivel több mint 120 millió forint jutott számukra működési támogatásként az állami büdzséből. A MAK jelenleg 1,2 milliárd forintos támogatásban részesül, ennek tetemes részét, egymilliárd forintot az alkotóművészek nyugdíjára fordítják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.