Klasszikus

Tosca a Bakáts téren

2005.07.13. 00:00
Ajánlom
A Bakáts téri ünnepi játékokon mutatják be a Tosca című operát - számomra meglepő módon Koltay Gábor rendezésében.

- Miért választotta a művet, amely ugye a legkevésbé sem simul a Honfoglalás-Sacra korona vonalba, ha nem sérti az irónia.

- A meglepetést nem teljesen értem, mert azért én nagyon sok klasszikus operát rendeztem már, a Margitszigeti Nagyszínpadon is, másutt is – mondta el Koltay Gábor. A Toscára egyébként azért esett a választásom, mert itt van ez a gyönyörű Assisi Szent Ferenc templom a Bakáts tér közepén és előtte van a szabadtéri színpad, és a Tosca első felvonása a közismert római templomban játszódik. Ez esetben díszlettel nem eltakarni kell ezt a csodálatos épületet, hanem kinyitjuk a kapuit és szervesen be lehet építeni a meglehetősen nagy szabású díszletbe. Egy nagyon elegáns és szép, látványos előadás részesei lehetnek majd az oda látogató nézők. Azt kell mondanom, hogy én nagy tiszteletben tartom a zenét, Puccininak ez egy gyönyörű alkotása, amelyet mindenek előtt magas színvonalon el kell énekelni, és elő kell adni. Azt gondolom, hogy a rendező személye egy operaelőadásnál a körülmények, a feltételek megteremtése és a minél látványosabb, szép előadás biztosítása. Itt a magas színvonal garantált, mert azt gondolom, hogy Magyarországon talán jobban ki sem lehet osztani, Sümegi Eszter a Tosca szerepét énekli, Kiss Attila Mario Cavaradossi szerepében lesz hallható és Anatolij Fokanov Scarpiát énekli és még Angelotti szerepében is olyan jelentős művész jelenik meg a színpadon, mint Gurbán János.

- Tehát akkor ez esetben a rendező szolgál. Készen vannak? Ha jól tudom, akkor pénteken lesz a bemutató.

- Pénteken és vasárnap este 9-kor lesz két előadásunk. Érdemes a Bakáts tér környékén, szerdán, csütürtökön különösképpen, mert az eső miatt a próbának csak egy részét tudtuk elvégezni, úgyhogy ma egésznap dolgozunk, ezek a gyönyörű dallamok felcsendülnek, a környező utcákban is hallhatóak és nagyon bízom abban, hogy a meteorológiának ezúttal igaza lesz és a hét végére nagyon szép, nyárias idő fogja a közönséget várni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.