Klasszikus

Továbbképzés zenetanároknak a Kodály Intézetben

2004.06.15. 00:00
Ajánlom
A Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet akkreditált továbbképzést rendez Kezdők zongoratanítása – Kodály Zoltán zenepedagógiai elvei és Kurtág: Játékok című zongorasorozata nyomán, Héjjasné Szél Zsuzsa által összeállított program alapján.

A tanfolyam beszámolóval zárul és tanúsítványt kapnak a résztvevők. A továbbképzésre elsősorban zeneiskolában zongorát oktató tanárok jelentkezhetnek, akik legalább hároméves tanítási gyakorlattal rendelkeznek és a hangszeres előképzőtől 6. osztályig tanítanak. A továbbképzés célja, hogy a résztvevők megismerjék és elsajátítsák a Kodály elvei alapján összeállított, zeneiskolai zongoratanításhoz használható zenei anyagot és annak új szemléletű feldolgozási módját, ötvözve Kurtág Játékok című sorozatával.

A tanfolyam 30 órás, és június 28-ától július 3-áig tart. Főbb tanulmányi területek:
15 óra – zongorajáték módszertan: zenepedagógiai elvek megismerése; ezen elvek alapján összeállított zenei anyag megismerése és gyakorlatban történő feldolgozása; kreativitást fejlesztő játékok beépítése a zeneiskolai anyagba (Kurtág, Kodály és Bartók művei); zeneiskolai tantervi anyagban szereplő különböző stílusú darabok megszólaltatása, tanítási menetének feldolgozása;
9 óra – szolfézs: a kezdőknél használt zenei anyag éneklése és elemzése, formatani és stílusismeretek felfrissítése, valamint Bartók Mikrokozmosz sorozatának elemzése;
6 óra - előadások: Kodály és Kurtág munkássága, valamint Bartók Mikrokozmosz sorozata és az improvizáció a zongoratanításban témakörökben.

A részvételi díj: 25.000 forint, a továbbképzés helyszíne: Kodály Intézet, 6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.