Klasszikus

Továbbképzés zenetanároknak a Kodály Intézetben

2004.06.15. 00:00
Ajánlom
A Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet akkreditált továbbképzést rendez Kezdők zongoratanítása – Kodály Zoltán zenepedagógiai elvei és Kurtág: Játékok című zongorasorozata nyomán, Héjjasné Szél Zsuzsa által összeállított program alapján.

A tanfolyam beszámolóval zárul és tanúsítványt kapnak a résztvevők. A továbbképzésre elsősorban zeneiskolában zongorát oktató tanárok jelentkezhetnek, akik legalább hároméves tanítási gyakorlattal rendelkeznek és a hangszeres előképzőtől 6. osztályig tanítanak. A továbbképzés célja, hogy a résztvevők megismerjék és elsajátítsák a Kodály elvei alapján összeállított, zeneiskolai zongoratanításhoz használható zenei anyagot és annak új szemléletű feldolgozási módját, ötvözve Kurtág Játékok című sorozatával.

A tanfolyam 30 órás, és június 28-ától július 3-áig tart. Főbb tanulmányi területek:
15 óra – zongorajáték módszertan: zenepedagógiai elvek megismerése; ezen elvek alapján összeállított zenei anyag megismerése és gyakorlatban történő feldolgozása; kreativitást fejlesztő játékok beépítése a zeneiskolai anyagba (Kurtág, Kodály és Bartók művei); zeneiskolai tantervi anyagban szereplő különböző stílusú darabok megszólaltatása, tanítási menetének feldolgozása;
9 óra – szolfézs: a kezdőknél használt zenei anyag éneklése és elemzése, formatani és stílusismeretek felfrissítése, valamint Bartók Mikrokozmosz sorozatának elemzése;
6 óra - előadások: Kodály és Kurtág munkássága, valamint Bartók Mikrokozmosz sorozata és az improvizáció a zongoratanításban témakörökben.

A részvételi díj: 25.000 forint, a továbbképzés helyszíne: Kodály Intézet, 6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!