Klasszikus

Tradíció és megújulás – Zempléni Fesztivál 2004

2004.08.03. 00:00
Ajánlom
Augusztus 13. és 19. között több mint hatvan kulturális esemény közül válogathatnak a Zempléni Fesztivál (korábbi nevén: Zempléni Művészeti Napok) látogatói. A programsorozat szervezői feladatait ettől az évtől kezdve a Hollerung Gábor vezette Interkultur Hungaria Kht. látja el.

A „Tradíció és megújulás” mottó hűen tükrözi a fesztivál célkitűzését: tovább vinni a megkezdett, értékes hagyományokat, ráirányítani az ország figyelmét a zempléni térség kulturális és turisztikai értékeire, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosítani tehetséges ifjú művészek számára. Ennek megfelelően az idei rendezvény zenei bázisát két fiatal együttes, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Danubia Szimfonikus Zenekar alkotja.

Az utóbbi zenekar 13-i nyitókoncertje és a Liszt Ferenc Kamarazenekar 19-i záróhangversenye között öt tematikus nap, a Tánc, a Régizene, a Világzene, az Új zene és az Opera napja várja a vendégeket. A korábbi évekhez hasonlóan idén is Sátoraljaújhely, Sárospatak, Tokaj és Szerencs lesz a fesztivál központi helyszíne, újdonság azonban, hogy mind a négy városban lesz esti fesztiválkoncert. A programsorozat idén is ellátogat határon túli településekre: a kassai Szent Erzsébet Dómban a Honvéd Férfikar, Leleszen a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar vonós szextettje lép fel. A nagykoncertek mellett idén sem maradhatnak el a kellemes kávéuzsonnák, a kirándulókoncertek és a zenével, tánccal „körített” történelmi lakomák.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.