Klasszikus

Tradicionális zene és tánc Indonéziából és Indiából

2004.03.17. 00:00
Ajánlom
A távoli India és Indonézia – e két hatalmas ország – kultúrája évszázadokon át szinte együtt fejlődött, egészen a 16. századig, amikor a szigetország a hindu helyett az iszlám hitet gyakorolta tovább. A Fonó március 27-ei estéje különleges hangszerek és ritkán felcsendülő harmóniák jegyében telik, amelynek során nem csak a hangzás, de a látvány élménye is különlegesnek ígérkezik a Satria Sunda gamelánzenekar, a Wirama Jaya gamelánzenekar és Jeszenszky István közreműködésével.

A koncert a Fonódások(k) sorozat része, amelynek keretében mindig olyan előadókat, zenei stílusokat mutatnak be, amelyek látszólag egymás éles kontrasztjai, a mélyebb rétegekben azonban nagyon erős kapcsolat fűzi őket egymáshoz.

Általánosságban gamelán-zenének nevezzük az indonéziai Bali és Jáva szigetein hallható tradicionális és klasszikus zenei műfajokat. A gamelán gyűjtőfogalom, mely speciális hangrendszert, elméletet, hangszertárat és technikát takar. Könnyű elképzelni, milyen hangszerek tartoznak ide, ha meggondoljuk, hogy Jáva minden xilofon-, gong- és harangféle őshazája. Egy igazi gamelán-hangszer azonban gongok egész sorát is magában foglalhatja, amelyek egymáshoz hangolva alkotják a zene sajátos skáláit. A gamelán-zenének olykor misztikus erőt tulajdonítanak, és talán nem véletlenül: vannak olyan dallamok, amelyeket a hallgatóra gyakorolt különleges affektusaik miatt csak beavatottak előtt, kivételes alkalmakkor szólaltatnak meg. Ezeknek a dallamoknak a természetéről még ma is elég keveset lehet tudni.

A Satria Sunda és a Wirama Jaya gamelán-zenekarokat fiatal magyar előadók alkotják, akik közül többen is ösztöndíjjal hosszabb időt töltöttek a gamelán-zene őshazájában, Indonéziában, és behatóan tanulmányoztak ezt a különleges harmóniát. Zenéjükkel két igazi indonéziai táncművész előadásait kísérik ezen az estén: a Bécsben élő művésznő, Mira Surjana Tamihardja rendkívül karakteres szundai táncokat ad elő. Gede Putra Widyutmala fiatal kora ellenére tanult és felkészült táncos Baliról, aki többéves kulturális missziót teljesít Magyarországon.

A két táncos egymás után mutatja be a szundai és a bali táncok legszebb darabjait, hogy a közönség ezeket önmagukban és egymáshoz mért árnyalataikban is megcsodálhassa. A látványvilág közben élvezhetik az eredeti, élő gamelán-zene hangjait, a különleges gongokat és xilofonokat, amelyeket karakteres és összetett dobkíséret egészít ki. Az indonéziai program után következik Jeszenszky István indiai pengetős (száród) estje, akit szintén remek ütőhangszeres barátai kísérnek.

Jeszenszky István kezdeti sikereit népzenei fesztiválokon érte el. Fiatal gyerekként a citerajátékával aranyérmet nyert. Később klasszikus és jazz-gitáron folytatta tanulmányait, végül közelebbi kapcsolatba került az improvizációs zenével. A citera, amely Ázsiai eredetű, természetesen kikövezte az utat a keleti zene felé. A döntő hatás a világhírű művésztől, Ustad Ali Akbar Khantól kapta Svájcban, a Zeneakadémián. 1990-ben a híres sarod-zenész, Sharan Rani mester tanítványa lett Új-Delhiben. Nem csak a komplex zeneművészetet (tabla, éneklés, sarod) tanulmányozta, de megismerkedett a keleti életformával és életfilozófiával is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.