Klasszikus

Tradicionális zene és tánc Indonéziából és Indiából

2004.03.17. 00:00
Ajánlom
A távoli India és Indonézia – e két hatalmas ország – kultúrája évszázadokon át szinte együtt fejlődött, egészen a 16. századig, amikor a szigetország a hindu helyett az iszlám hitet gyakorolta tovább. A Fonó március 27-ei estéje különleges hangszerek és ritkán felcsendülő harmóniák jegyében telik, amelynek során nem csak a hangzás, de a látvány élménye is különlegesnek ígérkezik a Satria Sunda gamelánzenekar, a Wirama Jaya gamelánzenekar és Jeszenszky István közreműködésével.

A koncert a Fonódások(k) sorozat része, amelynek keretében mindig olyan előadókat, zenei stílusokat mutatnak be, amelyek látszólag egymás éles kontrasztjai, a mélyebb rétegekben azonban nagyon erős kapcsolat fűzi őket egymáshoz.

Általánosságban gamelán-zenének nevezzük az indonéziai Bali és Jáva szigetein hallható tradicionális és klasszikus zenei műfajokat. A gamelán gyűjtőfogalom, mely speciális hangrendszert, elméletet, hangszertárat és technikát takar. Könnyű elképzelni, milyen hangszerek tartoznak ide, ha meggondoljuk, hogy Jáva minden xilofon-, gong- és harangféle őshazája. Egy igazi gamelán-hangszer azonban gongok egész sorát is magában foglalhatja, amelyek egymáshoz hangolva alkotják a zene sajátos skáláit. A gamelán-zenének olykor misztikus erőt tulajdonítanak, és talán nem véletlenül: vannak olyan dallamok, amelyeket a hallgatóra gyakorolt különleges affektusaik miatt csak beavatottak előtt, kivételes alkalmakkor szólaltatnak meg. Ezeknek a dallamoknak a természetéről még ma is elég keveset lehet tudni.

A Satria Sunda és a Wirama Jaya gamelán-zenekarokat fiatal magyar előadók alkotják, akik közül többen is ösztöndíjjal hosszabb időt töltöttek a gamelán-zene őshazájában, Indonéziában, és behatóan tanulmányoztak ezt a különleges harmóniát. Zenéjükkel két igazi indonéziai táncművész előadásait kísérik ezen az estén: a Bécsben élő művésznő, Mira Surjana Tamihardja rendkívül karakteres szundai táncokat ad elő. Gede Putra Widyutmala fiatal kora ellenére tanult és felkészült táncos Baliról, aki többéves kulturális missziót teljesít Magyarországon.

A két táncos egymás után mutatja be a szundai és a bali táncok legszebb darabjait, hogy a közönség ezeket önmagukban és egymáshoz mért árnyalataikban is megcsodálhassa. A látványvilág közben élvezhetik az eredeti, élő gamelán-zene hangjait, a különleges gongokat és xilofonokat, amelyeket karakteres és összetett dobkíséret egészít ki. Az indonéziai program után következik Jeszenszky István indiai pengetős (száród) estje, akit szintén remek ütőhangszeres barátai kísérnek.

Jeszenszky István kezdeti sikereit népzenei fesztiválokon érte el. Fiatal gyerekként a citerajátékával aranyérmet nyert. Később klasszikus és jazz-gitáron folytatta tanulmányait, végül közelebbi kapcsolatba került az improvizációs zenével. A citera, amely Ázsiai eredetű, természetesen kikövezte az utat a keleti zene felé. A döntő hatás a világhírű művésztől, Ustad Ali Akbar Khantól kapta Svájcban, a Zeneakadémián. 1990-ben a híres sarod-zenész, Sharan Rani mester tanítványa lett Új-Delhiben. Nem csak a komplex zeneművészetet (tabla, éneklés, sarod) tanulmányozta, de megismerkedett a keleti életformával és életfilozófiával is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.