Klasszikus

Tradicionális zene és tánc Indonéziából és Indiából

2004.03.17. 00:00
Ajánlom
A távoli India és Indonézia – e két hatalmas ország – kultúrája évszázadokon át szinte együtt fejlődött, egészen a 16. századig, amikor a szigetország a hindu helyett az iszlám hitet gyakorolta tovább. A Fonó március 27-ei estéje különleges hangszerek és ritkán felcsendülő harmóniák jegyében telik, amelynek során nem csak a hangzás, de a látvány élménye is különlegesnek ígérkezik a Satria Sunda gamelánzenekar, a Wirama Jaya gamelánzenekar és Jeszenszky István közreműködésével.

A koncert a Fonódások(k) sorozat része, amelynek keretében mindig olyan előadókat, zenei stílusokat mutatnak be, amelyek látszólag egymás éles kontrasztjai, a mélyebb rétegekben azonban nagyon erős kapcsolat fűzi őket egymáshoz.

Általánosságban gamelán-zenének nevezzük az indonéziai Bali és Jáva szigetein hallható tradicionális és klasszikus zenei műfajokat. A gamelán gyűjtőfogalom, mely speciális hangrendszert, elméletet, hangszertárat és technikát takar. Könnyű elképzelni, milyen hangszerek tartoznak ide, ha meggondoljuk, hogy Jáva minden xilofon-, gong- és harangféle őshazája. Egy igazi gamelán-hangszer azonban gongok egész sorát is magában foglalhatja, amelyek egymáshoz hangolva alkotják a zene sajátos skáláit. A gamelán-zenének olykor misztikus erőt tulajdonítanak, és talán nem véletlenül: vannak olyan dallamok, amelyeket a hallgatóra gyakorolt különleges affektusaik miatt csak beavatottak előtt, kivételes alkalmakkor szólaltatnak meg. Ezeknek a dallamoknak a természetéről még ma is elég keveset lehet tudni.

A Satria Sunda és a Wirama Jaya gamelán-zenekarokat fiatal magyar előadók alkotják, akik közül többen is ösztöndíjjal hosszabb időt töltöttek a gamelán-zene őshazájában, Indonéziában, és behatóan tanulmányoztak ezt a különleges harmóniát. Zenéjükkel két igazi indonéziai táncművész előadásait kísérik ezen az estén: a Bécsben élő művésznő, Mira Surjana Tamihardja rendkívül karakteres szundai táncokat ad elő. Gede Putra Widyutmala fiatal kora ellenére tanult és felkészült táncos Baliról, aki többéves kulturális missziót teljesít Magyarországon.

A két táncos egymás után mutatja be a szundai és a bali táncok legszebb darabjait, hogy a közönség ezeket önmagukban és egymáshoz mért árnyalataikban is megcsodálhassa. A látványvilág közben élvezhetik az eredeti, élő gamelán-zene hangjait, a különleges gongokat és xilofonokat, amelyeket karakteres és összetett dobkíséret egészít ki. Az indonéziai program után következik Jeszenszky István indiai pengetős (száród) estje, akit szintén remek ütőhangszeres barátai kísérnek.

Jeszenszky István kezdeti sikereit népzenei fesztiválokon érte el. Fiatal gyerekként a citerajátékával aranyérmet nyert. Később klasszikus és jazz-gitáron folytatta tanulmányait, végül közelebbi kapcsolatba került az improvizációs zenével. A citera, amely Ázsiai eredetű, természetesen kikövezte az utat a keleti zene felé. A döntő hatás a világhírű művésztől, Ustad Ali Akbar Khantól kapta Svájcban, a Zeneakadémián. 1990-ben a híres sarod-zenész, Sharan Rani mester tanítványa lett Új-Delhiben. Nem csak a komplex zeneművészetet (tabla, éneklés, sarod) tanulmányozta, de megismerkedett a keleti életformával és életfilozófiával is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.