Klasszikus

TransforMusic John Lennon Emlékverseny

2005.02.19. 00:00
Ajánlom
2005. október 9-én lesz 65 éve, hogy megszületett, s december 10-én lesz 25 éve, hogy New York-ban meggyilkolták John Lennont. Emlékére nemzetközi zeneszerző versenyt hirdet a Transformusic Kft. A részletek az alábbiakban olvashatók.

A pályaműnek valamely John Lennon által szerzőként vagy szerzőtársként jegyzett könnyűzenei alkotás felismerhető részére (pl. dallami vagy ritmikus elemére vagy más paraméterére) kell épülnie, amelyet szerzője a klasszikus zene eszközrendszerével alakít eredeti, új kompozícióvá.

A pályamű apparátusa tetszőleges: a szólóhangszertől a szimfonikus zenekarig terjedhet. A mű énekszólamot nem tartalmazhat, időtartama minimum 10, maximum 20 perc lehet, és nem lehet már nyilvánosságra került (bemutatott vagy kiadott) kompozíció. A kottában feltüntetendő az idézett mű szerzője és címe. Amennyiben a Lennon-műre való hivatkozás csak töredéknyi, s így idézetnek minősül, az eredeti szerzői jog tulajdonosától nem szükséges engedély; amennyiben a szerző hosszabb, összefüggő zenei részletet használ fel, a szükséges engedély beszerzése a zeneszerző feladata és felelőssége. Az engedélyt ilyen esetben csatolni kell a pályázathoz.

A pályázó szerzőt korhatár nem köti. Egy szerző egy művel pályázhat. A pályázat jeligés. A partitúrát 5 (öt) példányban kell eljuttatni a verseny címére. A szerző neve és címe (lehetőleg e-mailje és/vagy telefonszáma), továbbá életrajza és fényképe külön borítékban egy példányban csatolandó, amelynek tetejére a jeligét kell írni. A szerző vállalja, hogy díjnyertes pályaművének szólamanyagát határidőre a verseny rendezőinek rendelkezésére bocsátja. A kottán fel kell tüntetni az alapul szolgáló mű vagy művek címét.

A pályaművek beérkezésének határideje: 2005. június 30. A munkákat az alábbi címre kell beküldeni: Melissa 2001 Kft – Transformusic, 1406 Budapest, Pf. 92. Hungary.

A komolyzene neves képviselőiből álló nemzetközi zsűri 2005. augusztus 15-ig meghozza döntését. A díjnyertes pályaművek 2005 decemberében ünnepélyes díjkiosztó hangversenyen hangzanak majd el. A szervezők egyben felhívást tesznek közzé annak érdekében, hogy a műveket az évfordulóhoz kapcsolódóan minél több helyen adják elő szerte a világon. A hangverseny felvételét a verseny rendezői CD-n megjelentetik. A díjat nem nyert pályaműveket a rendezőség megőrzi. A díjak maximális összértéke: 1.500.000 Ft (kb. 6000 euro). A díjak számáról és értékéről a zsűri dönt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.