Klasszikus

TransforMusic John Lennon Emlékverseny

2005.02.19. 00:00
Ajánlom
2005. október 9-én lesz 65 éve, hogy megszületett, s december 10-én lesz 25 éve, hogy New York-ban meggyilkolták John Lennont. Emlékére nemzetközi zeneszerző versenyt hirdet a Transformusic Kft. A részletek az alábbiakban olvashatók.

A pályaműnek valamely John Lennon által szerzőként vagy szerzőtársként jegyzett könnyűzenei alkotás felismerhető részére (pl. dallami vagy ritmikus elemére vagy más paraméterére) kell épülnie, amelyet szerzője a klasszikus zene eszközrendszerével alakít eredeti, új kompozícióvá.

A pályamű apparátusa tetszőleges: a szólóhangszertől a szimfonikus zenekarig terjedhet. A mű énekszólamot nem tartalmazhat, időtartama minimum 10, maximum 20 perc lehet, és nem lehet már nyilvánosságra került (bemutatott vagy kiadott) kompozíció. A kottában feltüntetendő az idézett mű szerzője és címe. Amennyiben a Lennon-műre való hivatkozás csak töredéknyi, s így idézetnek minősül, az eredeti szerzői jog tulajdonosától nem szükséges engedély; amennyiben a szerző hosszabb, összefüggő zenei részletet használ fel, a szükséges engedély beszerzése a zeneszerző feladata és felelőssége. Az engedélyt ilyen esetben csatolni kell a pályázathoz.

A pályázó szerzőt korhatár nem köti. Egy szerző egy művel pályázhat. A pályázat jeligés. A partitúrát 5 (öt) példányban kell eljuttatni a verseny címére. A szerző neve és címe (lehetőleg e-mailje és/vagy telefonszáma), továbbá életrajza és fényképe külön borítékban egy példányban csatolandó, amelynek tetejére a jeligét kell írni. A szerző vállalja, hogy díjnyertes pályaművének szólamanyagát határidőre a verseny rendezőinek rendelkezésére bocsátja. A kottán fel kell tüntetni az alapul szolgáló mű vagy művek címét.

A pályaművek beérkezésének határideje: 2005. június 30. A munkákat az alábbi címre kell beküldeni: Melissa 2001 Kft – Transformusic, 1406 Budapest, Pf. 92. Hungary.

A komolyzene neves képviselőiből álló nemzetközi zsűri 2005. augusztus 15-ig meghozza döntését. A díjnyertes pályaművek 2005 decemberében ünnepélyes díjkiosztó hangversenyen hangzanak majd el. A szervezők egyben felhívást tesznek közzé annak érdekében, hogy a műveket az évfordulóhoz kapcsolódóan minél több helyen adják elő szerte a világon. A hangverseny felvételét a verseny rendezői CD-n megjelentetik. A díjat nem nyert pályaműveket a rendezőség megőrzi. A díjak maximális összértéke: 1.500.000 Ft (kb. 6000 euro). A díjak számáról és értékéről a zsűri dönt.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.