Klasszikus

TransforMusic John Lennon Emlékverseny

2005.02.19. 00:00
Ajánlom
2005. október 9-én lesz 65 éve, hogy megszületett, s december 10-én lesz 25 éve, hogy New York-ban meggyilkolták John Lennont. Emlékére nemzetközi zeneszerző versenyt hirdet a Transformusic Kft. A részletek az alábbiakban olvashatók.

A pályaműnek valamely John Lennon által szerzőként vagy szerzőtársként jegyzett könnyűzenei alkotás felismerhető részére (pl. dallami vagy ritmikus elemére vagy más paraméterére) kell épülnie, amelyet szerzője a klasszikus zene eszközrendszerével alakít eredeti, új kompozícióvá.

A pályamű apparátusa tetszőleges: a szólóhangszertől a szimfonikus zenekarig terjedhet. A mű énekszólamot nem tartalmazhat, időtartama minimum 10, maximum 20 perc lehet, és nem lehet már nyilvánosságra került (bemutatott vagy kiadott) kompozíció. A kottában feltüntetendő az idézett mű szerzője és címe. Amennyiben a Lennon-műre való hivatkozás csak töredéknyi, s így idézetnek minősül, az eredeti szerzői jog tulajdonosától nem szükséges engedély; amennyiben a szerző hosszabb, összefüggő zenei részletet használ fel, a szükséges engedély beszerzése a zeneszerző feladata és felelőssége. Az engedélyt ilyen esetben csatolni kell a pályázathoz.

A pályázó szerzőt korhatár nem köti. Egy szerző egy művel pályázhat. A pályázat jeligés. A partitúrát 5 (öt) példányban kell eljuttatni a verseny címére. A szerző neve és címe (lehetőleg e-mailje és/vagy telefonszáma), továbbá életrajza és fényképe külön borítékban egy példányban csatolandó, amelynek tetejére a jeligét kell írni. A szerző vállalja, hogy díjnyertes pályaművének szólamanyagát határidőre a verseny rendezőinek rendelkezésére bocsátja. A kottán fel kell tüntetni az alapul szolgáló mű vagy művek címét.

A pályaművek beérkezésének határideje: 2005. június 30. A munkákat az alábbi címre kell beküldeni: Melissa 2001 Kft – Transformusic, 1406 Budapest, Pf. 92. Hungary.

A komolyzene neves képviselőiből álló nemzetközi zsűri 2005. augusztus 15-ig meghozza döntését. A díjnyertes pályaművek 2005 decemberében ünnepélyes díjkiosztó hangversenyen hangzanak majd el. A szervezők egyben felhívást tesznek közzé annak érdekében, hogy a műveket az évfordulóhoz kapcsolódóan minél több helyen adják elő szerte a világon. A hangverseny felvételét a verseny rendezői CD-n megjelentetik. A díjat nem nyert pályaműveket a rendezőség megőrzi. A díjak maximális összértéke: 1.500.000 Ft (kb. 6000 euro). A díjak számáról és értékéről a zsűri dönt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.