Klasszikus

TransforMusic – könnyűt komolyan

2004.11.08. 00:00
Ajánlom
A Transformusic Kft. a Magyar Zeneszerzők Egyesületével közösen 2003 decemberében nemzetközi komolyzenei zeneszerző pályázatot írt ki, melynek célja az volt, hogy a komolyzene különböző területein dolgozó zeneszerzők olyan zeneműveket hozzanak létre, melyek „alapanyagául” valamely, a ’60-as, ’70-es, ’80-as, ’90-es években született könnyűzenei alkotás(ok) dallama, ritmusvilága vagy egyéb paramétere szolgál. A pályázóktól azt várták, hogy a klasszikus zene eszközrendszerét alkalmazva, forrásként a könnyűzene világát felhasználva eredeti műveket hozzanak létre.

A verseny meghirdetése komoly visszhangot váltott ki a nemzetközi zenei életben, a szakmai sajtó a világ minden táján pozitívan reagált a kezdeményezésre, s a hazai visszhang is hasonlóan kedvező volt. A pályázat sikerét mutatja, hogy összesen 61 pályázat érkezett a világ 27 országából. A beérkezett művek körülbelül 1/3 – 1/3 arányban oszlottak meg a szólóhangszerre, a kamaraegyüttesre és a szimfonikus apparátusra írott alkotások között. Az alapanyagként használt stílusok, művek is sokszínűséget mutattak, egyaránt megtalálható köztük a beat, a rock, a jazz, a musical és hagyományos slágerzene.

A beérkezett műveket öt főből álló zsűri bírálta el, melynek tagjai Zygmunt Krauze (Lengyelország), Harri Wessman (Finnország), Hollós Máté, Madarász Iván és Vásáry Tamás voltak. A zsűri az alábbi négy szerzőt részesítette egyenként 1500 eurós díjazásban:

- Matt van Brink (USA): Whims and Whisps (for flute, clarinet/bass clarinet, piano, percussion, violin, violincello, and contrabass)
- Szabó Barna (Magyarország): Septet
- Roussi Draguiev Tarmakov (Kanada): With Feeling of the Beauty of the Tango (for amplified or electric violin and orchestra)
- Rózsa Pál (Magyarország): A Gyöngyhajú lány négy romantikus álma (vonósnégyes)

A pályázat díjazott műveit 2005 első negyedévében Budapesten gálaest keretében bemutatják, a díjakat a gálaest keretében adják át a nyerteseknek. A pályázat díjnyertes művei CD-n is megjelennek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.