Klasszikus

TransforMusic – Nemzetközi Zeneszerző Verseny

2003.12.18. 00:00
Ajánlom
A nemzetközi zeneszerző pályázat célja, hogy a komolyzenében alkotó komponisták olyan zeneműveket hozzanak létre, amely „alapanyagául” valamely, a ’60-as, ’70-es, ’80-as, ’90-es években született alkotás(ok) dallama, ritmusvilága vagy egyéb zenei paramétere szolgál.

A crossover keretein belül nagyon sok sikeres törekvés volt és van a komoly- és a könnyűzenei műfaj egymáshoz való közelítésére, de ez alapvetően egyirányú: egyes komolyzenei művek könnyűzenei feldolgozásában merül ki – hangzott el a verseny meghirdetése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Bodor Lászlótól, a verseny szervezését végző cég igazgatójától. A verseny lényege – mondta – nem a két műfaj közötti szakadék áthidalása, hanem kitöltése.

A zeneszerzőverseny pályázati anyagát a nemzeti zeneszerző szervezeteken és az interneten keresztül fogják meghirdetni. A kiírásban nem lesznek kategóriák: az elvárás csupán annyi, hogy ismert zeneszám szolgáljon a mű alapjául, s 10-20 perc terjedelmű legyen. A pályázatok beküldési határideje 2004. augusztus 31. Természetesen a nemzetközi zsűri – amelynek tagjai 2004 novemberéig hozzák meg döntésüket – a pályaművek beérkezte után kategorizálhatja a darabokat a könnyebb elbírálás érdekében.

A pályázat díjazott műveit Budapesten hangverseny vagy hangversenysorozat keretében mutatják be, a díjakat gálaest keretében adják át a 2005. évi Tavaszi Fesztivál keretében, s a díjnyertes zeneszerző műveit CD-n is kiadják 2005 májusában. Ugyanekkor könyv formájában jelentetik meg a szervezők a projectnaplót, amely a project fontosabb eseményeit és az abban résztvevőkkel készült interjúkat tartalmazza; a program lezárást követően pedig archívumot hoznak létre, amelyben folyamatosan gyűjtik a pályázatra érkezett művek CD- és kottakiadásait, a kritikákat, s dokumentálják a pályázat és a művek utóéletét.

A sajtótájékoztatón ízelítőt is kaphattunk a két műfaj találkozására: a Pest Megyei Szimfonikus Zenekar Kamaraegyüttese bemutatta Király László Variációk egy Zorán témára, valamint Fantázia egy McCartney-dalra című műveit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.