Klasszikus

TransforMusic – Nemzetközi Zeneszerző Verseny

2003.12.18. 00:00
Ajánlom
A nemzetközi zeneszerző pályázat célja, hogy a komolyzenében alkotó komponisták olyan zeneműveket hozzanak létre, amely „alapanyagául” valamely, a ’60-as, ’70-es, ’80-as, ’90-es években született alkotás(ok) dallama, ritmusvilága vagy egyéb zenei paramétere szolgál.

A crossover keretein belül nagyon sok sikeres törekvés volt és van a komoly- és a könnyűzenei műfaj egymáshoz való közelítésére, de ez alapvetően egyirányú: egyes komolyzenei művek könnyűzenei feldolgozásában merül ki – hangzott el a verseny meghirdetése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Bodor Lászlótól, a verseny szervezését végző cég igazgatójától. A verseny lényege – mondta – nem a két műfaj közötti szakadék áthidalása, hanem kitöltése.

A zeneszerzőverseny pályázati anyagát a nemzeti zeneszerző szervezeteken és az interneten keresztül fogják meghirdetni. A kiírásban nem lesznek kategóriák: az elvárás csupán annyi, hogy ismert zeneszám szolgáljon a mű alapjául, s 10-20 perc terjedelmű legyen. A pályázatok beküldési határideje 2004. augusztus 31. Természetesen a nemzetközi zsűri – amelynek tagjai 2004 novemberéig hozzák meg döntésüket – a pályaművek beérkezte után kategorizálhatja a darabokat a könnyebb elbírálás érdekében.

A pályázat díjazott műveit Budapesten hangverseny vagy hangversenysorozat keretében mutatják be, a díjakat gálaest keretében adják át a 2005. évi Tavaszi Fesztivál keretében, s a díjnyertes zeneszerző műveit CD-n is kiadják 2005 májusában. Ugyanekkor könyv formájában jelentetik meg a szervezők a projectnaplót, amely a project fontosabb eseményeit és az abban résztvevőkkel készült interjúkat tartalmazza; a program lezárást követően pedig archívumot hoznak létre, amelyben folyamatosan gyűjtik a pályázatra érkezett művek CD- és kottakiadásait, a kritikákat, s dokumentálják a pályázat és a művek utóéletét.

A sajtótájékoztatón ízelítőt is kaphattunk a két műfaj találkozására: a Pest Megyei Szimfonikus Zenekar Kamaraegyüttese bemutatta Király László Variációk egy Zorán témára, valamint Fantázia egy McCartney-dalra című műveit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zeneoktatás

Már jelentkezhetsz a Crescendo Nyári Akadémiára

Elindult a kedvezményes jelentkezés a 2020-as Crescendo Nyári Akadémia és Fesztiválra. A nemzetközi komolyzenei rendezvényre 17. alkalommal kerül sor, július 22-étől augusztus 3-áig Tokajban.
Klasszikus riport

Amikor korrepetitor, jogász, csellista és orvos dirigál

Hogy a február 2-i Beethoven-maratonon amatőrök vezényelhetik a Budapesti Fesztiválzenekart, megint csak azt bizonyítja: a karmester tényleg nem csinál semmit. Vagy igen?
Klasszikus magazin

Ő volt Shakespeare korának legnépszerűbb dalszerzője

Virtuóz játékosa a lantnak, képzett énekes, korának egyik leghíresebb zenésze. Az utóbbi időben újra felfedezték, talán azért, mert az a szépség, ami a dalaiban megjelenik, nem öregedhet el. Ha azt mondjuk, John Dowland korának popzenésze volt, nem kisebbítjük érdemeit, ahogy a nagy kortárs, Shakespeare sem az elit számára írta műveit.
Klasszikus aukció

Pénzt gyűjt a Fesztiválzenekar, akár sakkpartira is licitálhat Fischer Ivánnal

Adománygyűjtő bált rendez a Budapesti Fesztiválzenekar, ahol az aukción olyan élményekre lehet licitálni, mint egy turné a zenekarral vagy sakkparti a karmesterével.
Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.