Klasszikus

TransforMusic – Nemzetközi Zeneszerző Verseny

2003.12.18. 00:00
Ajánlom
A nemzetközi zeneszerző pályázat célja, hogy a komolyzenében alkotó komponisták olyan zeneműveket hozzanak létre, amely „alapanyagául” valamely, a ’60-as, ’70-es, ’80-as, ’90-es években született alkotás(ok) dallama, ritmusvilága vagy egyéb zenei paramétere szolgál.

A crossover keretein belül nagyon sok sikeres törekvés volt és van a komoly- és a könnyűzenei műfaj egymáshoz való közelítésére, de ez alapvetően egyirányú: egyes komolyzenei művek könnyűzenei feldolgozásában merül ki – hangzott el a verseny meghirdetése alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Bodor Lászlótól, a verseny szervezését végző cég igazgatójától. A verseny lényege – mondta – nem a két műfaj közötti szakadék áthidalása, hanem kitöltése.

A zeneszerzőverseny pályázati anyagát a nemzeti zeneszerző szervezeteken és az interneten keresztül fogják meghirdetni. A kiírásban nem lesznek kategóriák: az elvárás csupán annyi, hogy ismert zeneszám szolgáljon a mű alapjául, s 10-20 perc terjedelmű legyen. A pályázatok beküldési határideje 2004. augusztus 31. Természetesen a nemzetközi zsűri – amelynek tagjai 2004 novemberéig hozzák meg döntésüket – a pályaművek beérkezte után kategorizálhatja a darabokat a könnyebb elbírálás érdekében.

A pályázat díjazott műveit Budapesten hangverseny vagy hangversenysorozat keretében mutatják be, a díjakat gálaest keretében adják át a 2005. évi Tavaszi Fesztivál keretében, s a díjnyertes zeneszerző műveit CD-n is kiadják 2005 májusában. Ugyanekkor könyv formájában jelentetik meg a szervezők a projectnaplót, amely a project fontosabb eseményeit és az abban résztvevőkkel készült interjúkat tartalmazza; a program lezárást követően pedig archívumot hoznak létre, amelyben folyamatosan gyűjtik a pályázatra érkezett művek CD- és kottakiadásait, a kritikákat, s dokumentálják a pályázat és a művek utóéletét.

A sajtótájékoztatón ízelítőt is kaphattunk a két műfaj találkozására: a Pest Megyei Szimfonikus Zenekar Kamaraegyüttese bemutatta Király László Variációk egy Zorán témára, valamint Fantázia egy McCartney-dalra című műveit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.