Klasszikus

Transzcendens etűdök - maratoni előadásban

2011.05.16. 13:19
Ajánlom
A május 22-i Liszt-maratonhoz minden szempontból tökéletesen illő produkcióra készül Igor Levit: délután kettőkor kezdődő koncertjén Liszt összes Transzcendens etűdje megszólal. A virtuóz darabok alapján képet kaphatunk Liszt egész Európát - de persze legfőképp a hölgyeket - lázba hozó boszorkányos zongorázásáról.

Igor Levit zongoraművész 1987-ben született Nyizsnij Novgorodban. Igen korán kezdte zenei tanulmányait, már hatévesen fellépett szülővárosa Filharmonikus Zenekarával. Nyolcéves korában családja Németországba költözött. Zenei fejlődésére komoly hatást gyakorolt Alfred Brendel, Grigorij Szokolov, Mitsuko Uchida és Andreas Staier. Több versenyen is sikerrel szerepelt, 2004-ben például az athéni Maria Callas Grand Prix második díját, 2005-ben - legfiatalabb résztvevőként - ezüstérmet, kamarazenei különdíjat, közönségdíjat, valamint kortárs mű előadásáért különdíjat nyert az Arthur Rubinstein Nemzetközi Versenyen. Szólistaként rangos koncerttermekben és fesztiválokon szerepelt, kamarapartnerei között pedig olyan művészek szerepelnek, mint Szergej Krilov, Kim Kashkashian vagy Maxim Vengerov, akivel a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégeként is fellépett.

A Liszt-maratonon Igor Levit Liszt tizenkét Transzcendens etűdjét játssza majd. Liszt mindössze 15 éves volt, amikor gyermekkori tanára, Carl Czerny felfogásában elkezdett etűdöket, azaz technikai gyakorlatokat írni. Bár az eredetileg tervezett 48 darabból csak tucatnyi készült el, felívelő zongoravirtuózi és tanári pályafutásának „melléktermékeként" a későbbiekben is írt etűdöket, a korai darabokat pedig - Paganini és Chopin hatására - technikailag és zeneileg is igényesebbé formálta. Az átdolgozott sorozatot Liszt 1838-ban Études d'execution transcendante, azaz Felsőbbrendű nehézségű gyakorlatokcímmel adta ki, utalva az előadás minden eddigit felülmúló nehézségeire, és a zongora hangszerszerűségén túllépő megoldásokra. Liszt pályafutásának fordulatait jelzi, hogy 1851-ben másodszor is alaposan átdolgozta a ciklust, ezúttal számos egyszerűsítéssel enyhítve az előadás „transzcendens" problematikáján - és ekkor ajánlotta a sorozatot egykori mesterének. Az etűdöket néhány kivételtől eltekintve programatikus címekkel látta el Liszt (a legismertebbek: Mazeppa, Feux follets - Lidércfény, Eroica, Wilde Jagd - Vad hajsza, Ricordanza - Emlékezés, Harmonies du soir - Esti harmóniák, Chasse-neige - Hóvihar), amelyek - jóllehet állítólag utólag kerültek a kottába - egyúttal hangulatvilágukat, „tartalmukat" is megvilágítják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.