Klasszikus

Transzcendens etűdök - maratoni előadásban

2011.05.16. 13:19
Ajánlom
A május 22-i Liszt-maratonhoz minden szempontból tökéletesen illő produkcióra készül Igor Levit: délután kettőkor kezdődő koncertjén Liszt összes Transzcendens etűdje megszólal. A virtuóz darabok alapján képet kaphatunk Liszt egész Európát - de persze legfőképp a hölgyeket - lázba hozó boszorkányos zongorázásáról.

Igor Levit zongoraművész 1987-ben született Nyizsnij Novgorodban. Igen korán kezdte zenei tanulmányait, már hatévesen fellépett szülővárosa Filharmonikus Zenekarával. Nyolcéves korában családja Németországba költözött. Zenei fejlődésére komoly hatást gyakorolt Alfred Brendel, Grigorij Szokolov, Mitsuko Uchida és Andreas Staier. Több versenyen is sikerrel szerepelt, 2004-ben például az athéni Maria Callas Grand Prix második díját, 2005-ben - legfiatalabb résztvevőként - ezüstérmet, kamarazenei különdíjat, közönségdíjat, valamint kortárs mű előadásáért különdíjat nyert az Arthur Rubinstein Nemzetközi Versenyen. Szólistaként rangos koncerttermekben és fesztiválokon szerepelt, kamarapartnerei között pedig olyan művészek szerepelnek, mint Szergej Krilov, Kim Kashkashian vagy Maxim Vengerov, akivel a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégeként is fellépett.

A Liszt-maratonon Igor Levit Liszt tizenkét Transzcendens etűdjét játssza majd. Liszt mindössze 15 éves volt, amikor gyermekkori tanára, Carl Czerny felfogásában elkezdett etűdöket, azaz technikai gyakorlatokat írni. Bár az eredetileg tervezett 48 darabból csak tucatnyi készült el, felívelő zongoravirtuózi és tanári pályafutásának „melléktermékeként" a későbbiekben is írt etűdöket, a korai darabokat pedig - Paganini és Chopin hatására - technikailag és zeneileg is igényesebbé formálta. Az átdolgozott sorozatot Liszt 1838-ban Études d'execution transcendante, azaz Felsőbbrendű nehézségű gyakorlatokcímmel adta ki, utalva az előadás minden eddigit felülmúló nehézségeire, és a zongora hangszerszerűségén túllépő megoldásokra. Liszt pályafutásának fordulatait jelzi, hogy 1851-ben másodszor is alaposan átdolgozta a ciklust, ezúttal számos egyszerűsítéssel enyhítve az előadás „transzcendens" problematikáján - és ekkor ajánlotta a sorozatot egykori mesterének. Az etűdöket néhány kivételtől eltekintve programatikus címekkel látta el Liszt (a legismertebbek: Mazeppa, Feux follets - Lidércfény, Eroica, Wilde Jagd - Vad hajsza, Ricordanza - Emlékezés, Harmonies du soir - Esti harmóniák, Chasse-neige - Hóvihar), amelyek - jóllehet állítólag utólag kerültek a kottába - egyúttal hangulatvilágukat, „tartalmukat" is megvilágítják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.