Klasszikus

Trónörökösök a színen

2010.04.19. 15:56
Ajánlom
Tovább folytatódik a 2008 őszén indított sorozat, melynek keretében a rendkívül tehetséges fiatal előadóművészek: Baráti Kristóf, Fülei Balázs, Farkas Gábor és Várdai István lépnek az MTA Dísztermének színpadára.

A 2010-es sorozat különlegessége, hogy olyan kamaraestekre kerül sor, melyeken minden muzsikustól egyforma felkészültséget, szellemi-lelki összhangot, azonos izzást igénylő, ismert és kevésbé ismert remekművek szólalnak meg. Az áprilisi koncerten Ravel hegedű-gordonka szonátája és zongoratriója, valamint Kohán István klarinétművész közreműködésével Messiaen Quartett az idők végezetére című misztikus darabja hangzik el. Az Apokalipszis szövegét feldolgozó mű az idő határait feszegeti, ismétlésekkel és csendekkel szegül szembe a klasszikus kompozíciós elvekkel. A nyolctételes, meditatív zene első változatát a második világháborúban, német hadifogságban kezdte komponálni Messiaen - aki akkor körülbelül annyi idős volt, mint a Trónörökösök most.

Baráti Kristóf (hegedű), Várdai István (gordonka), Fülei Balázs (zongora), Kohán István (klarinét)
2010. április 26. 19:30
MTA Díszterem
Ravel: Szonáta hegedűre és gordonkára; a-moll zongoratrió
Messiaen: Quartett az idők végezetére
Trónörökösök a színen

www.starlet.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.