Klasszikus

Tudjuk, mit fog hallgatni a 2016/2017-es évadban

2016.03.05. 08:46
Ajánlom
Fenyő László, Bogányi Gergely, Andrej Gavrilov, Szuvanaj Akiko és Marie-Elisabeth Hecker is színpadra lép a Pannon Filharmonikusokkal (PFZ) a következő évadban Budapesten, a zenekar hagyományos Müpa-sorozatában.

Az ősszel induló, öt koncertből álló sorozat magyar szólistája Fenyő László gordonkaművész, a Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny győztese és Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész lesz. A PFZ visszatérő vendégeként Magyarországra látogat Andrej Gavrilov zongoraművész, ott lesz a Müpa színpadán Akiko Suwanai, aki minden idők legfiatalabb hegedűművészeként nyerte meg a nemzetközi Csajkovszkij-versenyt, és Marie-Elisabeth Hecker nemzetközi sikert aratott gordonkajátékát is megismerheti a budapesti publikum.

Pannon Filharmonikusok

Pannon Filharmonikusok

A műsorba bekerültek a nagy orosz szimfonikus kompozíciók: Rahmanyinov zongoraversenye és Sosztakovics Leningrád szimfóniája. Felcsendülnek korai romantikusok, mint Beethoven Fidelio nyitánya és Schumann csellóversenye, és alkotások a korstílus virágzása idejéből, például Brahms és Dvořák művei. A bérletprogram kuriózumát jelentik a 20. századi angol zene két kiemelkedő szerzője, Edward Elgar és William Walton szerzeményei.

A karmesteri pulpituson Bogányi Tibor vezető karmester és Vass András állandó karmester mellett a közönség újra találkozhat Olari Elts észt dirigenssel, és idén először a zenekar együtt játszik Gérard Korstennel.

Horváth Zsolt, a PFZ újabb öt évre megválasztott igazgatója elmondta: a következő években szeretnék erősíteni koprodukciós együttműködéseiket, és intenzíven megjelenni a déli kulturális övezetben, például Szlovéniában, Horvátországban, Boszniában és Szerbiában.

A negyedik ciklusát megkezdő vezető kitért arra is, hogy nagyon szeretnék a következő években a Kodály Központ zenekari árkát is kihasználni, és a Pécsi Nemzeti Színház mellett saját hatáskörben operákat színre vinni. Évi legalább két operával számolnak, és ezek közül az egyik kortárs opera lesz - tette hozzá.

Bogányi Tibor többek között arról beszélt, hogy a zenekar rengeteget játszik, mint fogalmazott, igazi "zenegyár" van Pécsett, ezért nagyon limitált az az időszak, amelyet turnézással tudnak töltetni. Nemrég Svájcban jártak, ahol az ország összes jelentős hangversenytermében felléptek, de Londonba és Berlinbe is visszahívták az együttest.

Kitüntették Bogányi Tibort

A Pannon Filharmonikusok vezető karmestere a finnországi zenei életben és a finn zene magyarországi megismertetése területén végzett aktív és fáradhatatlan munkájának elismeréseként a Finn Oroszlán lovagrend első osztályú érdemrendjét kapta meg.

Bogányi Tibor kitért a Müpában március 5-én este adandó hangversenyükre, amelyen Bruckner VIII. (c-moll) szimfóniája is elhangzik. Mint kiemelte, a komponista leggigantikusabb szimfóniájáról van szó, amelynek előadása a világ összes pontján zenetörténeti eseménynek számít.

A Pannon Filharmonikusok több mint egy évtizede állandó bérletsorozattal rendelkeznek a Müpában. Az új bérletek már márciusban megvásárolhatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.