Klasszikus

Tudjuk, mit fog hallgatni a 2016/2017-es évadban

2016.03.05. 08:46
Ajánlom
Fenyő László, Bogányi Gergely, Andrej Gavrilov, Szuvanaj Akiko és Marie-Elisabeth Hecker is színpadra lép a Pannon Filharmonikusokkal (PFZ) a következő évadban Budapesten, a zenekar hagyományos Müpa-sorozatában.

Az ősszel induló, öt koncertből álló sorozat magyar szólistája Fenyő László gordonkaművész, a Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny győztese és Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész lesz. A PFZ visszatérő vendégeként Magyarországra látogat Andrej Gavrilov zongoraművész, ott lesz a Müpa színpadán Akiko Suwanai, aki minden idők legfiatalabb hegedűművészeként nyerte meg a nemzetközi Csajkovszkij-versenyt, és Marie-Elisabeth Hecker nemzetközi sikert aratott gordonkajátékát is megismerheti a budapesti publikum.

Pannon Filharmonikusok

Pannon Filharmonikusok

A műsorba bekerültek a nagy orosz szimfonikus kompozíciók: Rahmanyinov zongoraversenye és Sosztakovics Leningrád szimfóniája. Felcsendülnek korai romantikusok, mint Beethoven Fidelio nyitánya és Schumann csellóversenye, és alkotások a korstílus virágzása idejéből, például Brahms és Dvořák művei. A bérletprogram kuriózumát jelentik a 20. századi angol zene két kiemelkedő szerzője, Edward Elgar és William Walton szerzeményei.

A karmesteri pulpituson Bogányi Tibor vezető karmester és Vass András állandó karmester mellett a közönség újra találkozhat Olari Elts észt dirigenssel, és idén először a zenekar együtt játszik Gérard Korstennel.

Horváth Zsolt, a PFZ újabb öt évre megválasztott igazgatója elmondta: a következő években szeretnék erősíteni koprodukciós együttműködéseiket, és intenzíven megjelenni a déli kulturális övezetben, például Szlovéniában, Horvátországban, Boszniában és Szerbiában.

A negyedik ciklusát megkezdő vezető kitért arra is, hogy nagyon szeretnék a következő években a Kodály Központ zenekari árkát is kihasználni, és a Pécsi Nemzeti Színház mellett saját hatáskörben operákat színre vinni. Évi legalább két operával számolnak, és ezek közül az egyik kortárs opera lesz - tette hozzá.

Bogányi Tibor többek között arról beszélt, hogy a zenekar rengeteget játszik, mint fogalmazott, igazi "zenegyár" van Pécsett, ezért nagyon limitált az az időszak, amelyet turnézással tudnak töltetni. Nemrég Svájcban jártak, ahol az ország összes jelentős hangversenytermében felléptek, de Londonba és Berlinbe is visszahívták az együttest.

Kitüntették Bogányi Tibort

A Pannon Filharmonikusok vezető karmestere a finnországi zenei életben és a finn zene magyarországi megismertetése területén végzett aktív és fáradhatatlan munkájának elismeréseként a Finn Oroszlán lovagrend első osztályú érdemrendjét kapta meg.

Bogányi Tibor kitért a Müpában március 5-én este adandó hangversenyükre, amelyen Bruckner VIII. (c-moll) szimfóniája is elhangzik. Mint kiemelte, a komponista leggigantikusabb szimfóniájáról van szó, amelynek előadása a világ összes pontján zenetörténeti eseménynek számít.

A Pannon Filharmonikusok több mint egy évtizede állandó bérletsorozattal rendelkeznek a Müpában. Az új bérletek már márciusban megvásárolhatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.