Klasszikus

Túl drága az Enescu-fesztivál?

2013.01.20. 18:46
Ajánlom
Sokba kerül a kétévente Romániában megszervezett George Enescu Nemzetközi Fesztivál, de minden esélye megvan arra, hogy a legrangosabb zenei fesztivállá váljon Európában - jelentette ki január 17-én Daniel Barbu román kulturális miniszter.

A tárcavezető a román szenátus kulturális bizottságában nyilatkozott így, miután felvetődött a kérdés, hogy nem túl drága-e a 9 millió euró költségvetéssel rendelkező fesztivál egy olyan ország számára, mint Románia.

A vita január elején pattant ki. Akkor Victor Ponta miniszterelnök a 2013-as költségvetés-tervezet sarokszámait ismertetve sokallta a fesztivál költségvetését. Főleg azt kifogásolta, hogy olyan költségeket vállaltak a szervezők, amelyekre nem volt meg a fedezet, és a szerződések aláírása után kell előteremteni a pénz egy részét. Ponta szerint véget kell vetni ennek a rossz gyakorlatnak, ugyanakkor jelezte, hogy a kormány nem csökkentette az idei fesztivál büdzséjét annak ellenére, hogy még egy gazdag ország számára is "imponáló" ez a költségvetési keret.Barbu a bizottsági meghallgatáson nem rejtette véka alá, hogy a kormányban felmerült: megéri-e Romániának, hogy ilyen rangos és költséges fesztivált szervezzen. A tárcavezető szerint azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az országimázs szempontjából rendkívül fontos eseményről van szó.

Románia 1958-ban, George Enescu neves román zeneszerző emlékére szervezte meg először a fesztivált, amelyet 1971-ben megszüntettek, majd a rendszerváltás után újraélesztettek. 2013-ban szeptember 1. és 28. között rendezik meg a fesztivált, amelyen a zenei világ krémje találkozik a román főváros hangversenytermeiben (fenti képünkön az Ateneul Roman belső tere látható). Az idei hangversenysorozatban olyan neves zenészeket és karmestereket láthat a bukaresti közönség, mint Daniel Barenboim, Antonio Pappano vagy az Amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekar élén álló Mariss Jansons.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Színház

Venczel Vera előtt tiszteleg a Vígszínház

Venczel Vera 75. születésnapja alkalmából a Vígszínház műsorra tűzi az élet körforgásáról mesélő misztikus darabját, A vörös oroszlánt, melyet a művésznő előadásában március 10-én láthatnak a nézők.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemezajánló

Haydn és Mozart fuvolás kvartettjeiből készített lemezfelvételt barátaival Győri Noémi

Renaud Capuçon ajánlásával jelent meg Győri Noémi fuvolaművész legújabb lemeze a Hungatonnál. A kiadványon Haydn és Mozart kvartettjei szerepelnek magyar muzsikustársak közös előadásában.
Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.