Klasszikus

Túl drága az Enescu-fesztivál?

2013.01.20. 18:46
Ajánlom
Sokba kerül a kétévente Romániában megszervezett George Enescu Nemzetközi Fesztivál, de minden esélye megvan arra, hogy a legrangosabb zenei fesztivállá váljon Európában - jelentette ki január 17-én Daniel Barbu román kulturális miniszter.

A tárcavezető a román szenátus kulturális bizottságában nyilatkozott így, miután felvetődött a kérdés, hogy nem túl drága-e a 9 millió euró költségvetéssel rendelkező fesztivál egy olyan ország számára, mint Románia.

A vita január elején pattant ki. Akkor Victor Ponta miniszterelnök a 2013-as költségvetés-tervezet sarokszámait ismertetve sokallta a fesztivál költségvetését. Főleg azt kifogásolta, hogy olyan költségeket vállaltak a szervezők, amelyekre nem volt meg a fedezet, és a szerződések aláírása után kell előteremteni a pénz egy részét. Ponta szerint véget kell vetni ennek a rossz gyakorlatnak, ugyanakkor jelezte, hogy a kormány nem csökkentette az idei fesztivál büdzséjét annak ellenére, hogy még egy gazdag ország számára is "imponáló" ez a költségvetési keret.Barbu a bizottsági meghallgatáson nem rejtette véka alá, hogy a kormányban felmerült: megéri-e Romániának, hogy ilyen rangos és költséges fesztivált szervezzen. A tárcavezető szerint azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az országimázs szempontjából rendkívül fontos eseményről van szó.

Románia 1958-ban, George Enescu neves román zeneszerző emlékére szervezte meg először a fesztivált, amelyet 1971-ben megszüntettek, majd a rendszerváltás után újraélesztettek. 2013-ban szeptember 1. és 28. között rendezik meg a fesztivált, amelyen a zenei világ krémje találkozik a román főváros hangversenytermeiben (fenti képünkön az Ateneul Roman belső tere látható). Az idei hangversenysorozatban olyan neves zenészeket és karmestereket láthat a bukaresti közönség, mint Daniel Barenboim, Antonio Pappano vagy az Amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekar élén álló Mariss Jansons.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.