Klasszikus

Túl kell látni a kottatartón

2007.05.31. 00:00
Ajánlom
A Savaria Szimfonikus Zenekar közelmúltban tartott társulati ülésén, a korábbi évek hagyományaihoz híven a zenekar tagjai idén is megválasztották az évad zenekari művészét. A legtöbb voksot Petró András, a zenekar cselló szólamának vezetője kapta.

A Magyar Zeneművészek Szövetsége kezdeményezésére alapított díjat szimfonikus zenekari és énekkari művészek kaphatják meg, az egyes társulatoknál történő titkos szavazás útján. A Savaria Szimfonikus Zenekar tagjai a 2006/2007-es évadban Petró András csellóművészt tartották érdemesnek az "év zenekari művésze" kitüntetésre: "A jó zenekari játékos titka a következőkben rejlik: túl kell látni a kottatartón, túl kell hallani a mellettünk ülőn, és a legfontosabb, hogy a tisztán és pontosan lejátszott hangokon túl érzelmeket kell közvetítsünk. És persze a szintenmaradásért gyakorolni, gyakorolni, gykorolni..." - ezekkel a szavakkal értékelte az elismerést Petró András, aki 1962-ben született Szombathelyen zenész család gyermekeként. A helyi zeneművészeti szakközépiskola elvégzése után megjárta a Debreceni Zeneművészeti Főiskolát, végül a budapesti Zeneakadémián szerzett diplomát, Onczay Csaba növendékeként. 1987 óta tagja a szombathelyi szimfonikusoknak, több mint tíz éve vezeti az együttes csellószólamát. A díjat október 1-én, a Zene Világnapja alkalmából a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója adja át ünnepélyes keretek között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.