Klasszikus

Túl kell látni a kottatartón

2007.05.31. 00:00
Ajánlom
A Savaria Szimfonikus Zenekar közelmúltban tartott társulati ülésén, a korábbi évek hagyományaihoz híven a zenekar tagjai idén is megválasztották az évad zenekari művészét. A legtöbb voksot Petró András, a zenekar cselló szólamának vezetője kapta.

A Magyar Zeneművészek Szövetsége kezdeményezésére alapított díjat szimfonikus zenekari és énekkari művészek kaphatják meg, az egyes társulatoknál történő titkos szavazás útján. A Savaria Szimfonikus Zenekar tagjai a 2006/2007-es évadban Petró András csellóművészt tartották érdemesnek az "év zenekari művésze" kitüntetésre: "A jó zenekari játékos titka a következőkben rejlik: túl kell látni a kottatartón, túl kell hallani a mellettünk ülőn, és a legfontosabb, hogy a tisztán és pontosan lejátszott hangokon túl érzelmeket kell közvetítsünk. És persze a szintenmaradásért gyakorolni, gyakorolni, gykorolni..." - ezekkel a szavakkal értékelte az elismerést Petró András, aki 1962-ben született Szombathelyen zenész család gyermekeként. A helyi zeneművészeti szakközépiskola elvégzése után megjárta a Debreceni Zeneművészeti Főiskolát, végül a budapesti Zeneakadémián szerzett diplomát, Onczay Csaba növendékeként. 1987 óta tagja a szombathelyi szimfonikusoknak, több mint tíz éve vezeti az együttes csellószólamát. A díjat október 1-én, a Zene Világnapja alkalmából a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója adja át ünnepélyes keretek között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.