Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

2023.01.30. 11:25
Ajánlom
Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.

Vajon mi vár az emberre élete végeztével, a halál csak átmeneti rossz, amit a túlvilág békéje követ, vagy csupán a megsemmisülés fájdalmában lehetünk biztosak? Ez a kérdés a 19. század művészetét is foglalkoztatta, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjén pedig három olyan zenemű szólal meg, amelyekben valamilyen módon szerepe van az elmúlásnak. Egyértelmű választ persze ezek a kiváló szerzők sem tudnak adni a kérdésre, de gyönyörűséges dallamokkal vezetik a hallgatót a földi léten túli szférákba.

Puccini Krizantémok című darabja eredetileg vonósnégyesre íródott, a zeneszerző mindössze egyetlen éjszaka alatt komponálta meg, 1890-ben. A címben szereplő, temetői virág is utal rá, hogy a darab egy haláleset alkalmából született. Savoyai Amadé, Aosta hercege, kalandos életű olasz nemes, aki rövid ideig még Spanyolország királya is volt, mindössze negyvennégy éves korában hunyt el, az ő emlékére írta a zeneszerző a művet.

Az operarajongókat nem csalja meg a fülük: a darabban valóban felbukkannak olyan dallamok, amelyek később visszatérnek Puccini életművében,

egészen pontosan a Manon Lescaut-ban. A vonósnégyesből később zenekari átirat is született, a koncerten is ez csendül majd fel.

Maurice Maeterlinck drámája, a Pelléas és Mélisande a 19. század végi irodalom egyik különleges darabja, a szimbolista dráma, középpontjában a rejtélyes Mélisande-dal és a körülötte kibontakozó szerelmi háromszöggel sok zeneszerzőt megihletett. Debussy operát, Schönberg szimfonikus költeményt, Sibelius és Fauré színpadi kísérőzenét komponált hozzá, ez utóbbi, 1898-as alkotásnak a zenekari szvitté alakított fő témái hangoznak majd el ezen az esten.

A mű középpontjában Mélisande alakja áll, híres utolsó tételében a fuvolák és a klarinétok siratják el az elhunyt hősnőt. Fauré temetésén, 1924-ben is ez a zene hangzott el.

A koncert második felében Rossini Stabat Matere csendül majd fel, a középkori Mária-himnuszra írt, tíztételes alkotás, amelyen az operát ekkor már nem komponáló zeneszerző tíz éven át dolgozott. A négy szólistát és kórust is felvonultató mű félelmetes drámai erővel rendelkező alkotás, amely borzongató érzékletességgel festi a halál és az utolsó ítélet félelmetességét.

Ám ahogy a himnuszszövegben megjelenik a remény, Rossini Stabat Materében is átsüt időnként egy fénysugár a háborgó zene anyagon.

A darab talán legismertebb tétele a tenorszólistára írt Cuius animam tétel, de a többi rész is olyan szép kihívásokat tartogat előadói számára, hogy csak az ennek az estnek a szereplőihez hasonlóan kiváló énekesekkel érdemes meghallgatni.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertje
február 8. 19:30, Zeneakadémia

Puccini: Krizantémok
Fauré: Pelléas és Mélisande – szvit

Rossini: Stabat Mater

Vezényel: Riccardo Frizza
Közreműködik: Pasztircsák Polina (szoprán), Láng Dorottya (mezzoszoprán), Giulio Pelligra (tenor), Bakonyi Marcell (basszus)

Fejléckép: Riccardo Frizza (fotó/forrás: Simone Falcetta / Magyar Rádió Művészeti Együttesei)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus hír

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus ajánló

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Klasszikus hír

A világ egyik legkeresettebb szólistája, Augustin Hadelich tart mesterkurzust a Concerto Budapestnél

Elisabeth Leonskaja és Christian Tetzlaff után Augustin Hadelich hegedűművész, a Yale School of Music professzora tart ingyenesen látogatható mesterkurzust május 29-én a Concerto Budapest Páva utcai székházában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.