Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

2023.01.30. 11:25
Ajánlom
Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.

Vajon mi vár az emberre élete végeztével, a halál csak átmeneti rossz, amit a túlvilág békéje követ, vagy csupán a megsemmisülés fájdalmában lehetünk biztosak? Ez a kérdés a 19. század művészetét is foglalkoztatta, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjén pedig három olyan zenemű szólal meg, amelyekben valamilyen módon szerepe van az elmúlásnak. Egyértelmű választ persze ezek a kiváló szerzők sem tudnak adni a kérdésre, de gyönyörűséges dallamokkal vezetik a hallgatót a földi léten túli szférákba.

Puccini Krizantémok című darabja eredetileg vonósnégyesre íródott, a zeneszerző mindössze egyetlen éjszaka alatt komponálta meg, 1890-ben. A címben szereplő, temetői virág is utal rá, hogy a darab egy haláleset alkalmából született. Savoyai Amadé, Aosta hercege, kalandos életű olasz nemes, aki rövid ideig még Spanyolország királya is volt, mindössze negyvennégy éves korában hunyt el, az ő emlékére írta a zeneszerző a művet.

Az operarajongókat nem csalja meg a fülük: a darabban valóban felbukkannak olyan dallamok, amelyek később visszatérnek Puccini életművében,

egészen pontosan a Manon Lescaut-ban. A vonósnégyesből később zenekari átirat is született, a koncerten is ez csendül majd fel.

Maurice Maeterlinck drámája, a Pelléas és Mélisande a 19. század végi irodalom egyik különleges darabja, a szimbolista dráma, középpontjában a rejtélyes Mélisande-dal és a körülötte kibontakozó szerelmi háromszöggel sok zeneszerzőt megihletett. Debussy operát, Schönberg szimfonikus költeményt, Sibelius és Fauré színpadi kísérőzenét komponált hozzá, ez utóbbi, 1898-as alkotásnak a zenekari szvitté alakított fő témái hangoznak majd el ezen az esten.

A mű középpontjában Mélisande alakja áll, híres utolsó tételében a fuvolák és a klarinétok siratják el az elhunyt hősnőt. Fauré temetésén, 1924-ben is ez a zene hangzott el.

A koncert második felében Rossini Stabat Matere csendül majd fel, a középkori Mária-himnuszra írt, tíztételes alkotás, amelyen az operát ekkor már nem komponáló zeneszerző tíz éven át dolgozott. A négy szólistát és kórust is felvonultató mű félelmetes drámai erővel rendelkező alkotás, amely borzongató érzékletességgel festi a halál és az utolsó ítélet félelmetességét.

Ám ahogy a himnuszszövegben megjelenik a remény, Rossini Stabat Materében is átsüt időnként egy fénysugár a háborgó zene anyagon.

A darab talán legismertebb tétele a tenorszólistára írt Cuius animam tétel, de a többi rész is olyan szép kihívásokat tartogat előadói számára, hogy csak az ennek az estnek a szereplőihez hasonlóan kiváló énekesekkel érdemes meghallgatni.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertje
február 8. 19:30, Zeneakadémia

Puccini: Krizantémok
Fauré: Pelléas és Mélisande – szvit

Rossini: Stabat Mater

Vezényel: Riccardo Frizza
Közreműködik: Pasztircsák Polina (szoprán), Láng Dorottya (mezzoszoprán), Giulio Pelligra (tenor), Bakonyi Marcell (basszus)

Fejléckép: Riccardo Frizza (fotó/forrás: Simone Falcetta / Magyar Rádió Művészeti Együttesei)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
Klasszikus gyász

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Klasszikus hír

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált.
Klasszikus interjú

„Ha csinálsz valamit, csináld jól!” – interjú Varga Gilberttel

Varga Gilbert március 24-én a Müpában, 25-én a pécsi Kodály Központban vezényli a Pannon Filharmonikusokat. A világhírű dirigenst Franciaországban értük utol.
Klasszikus interjú

„Csajkovszkij és Rahmanyinov sose támogatná ezt a háborút” – Interjú Oksana Lynivvel

Az ukrán karmester a Concerto Budapesttel lép fel március 17-én a Zeneakadémián, ebből az alkalomból korábbi magyarországi élményeiről, a hangverseny műsorának aktualitásáról és természetesen a hazájában dúló háborúról is beszélgettünk.