Klasszikus

Tündérmese

2005.03.02. 00:00
Ajánlom
„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Jánoska, aki megelégelte két testvére gonoszkodását és elindult szerencsét próbálni…” Így kezdődik a jó Tündér meséje, akinek segítségével találkozhatunk a mókás Aranylúddal, a Papucsszaggató Királykisasszonyokkal és még sok más mesehőssel.

A Budapest Táncegyüttes – nagysikerű „Csipkerózsika” c. táncjátéka után – most ismét a mesék birodalmában kalandozik a gyerekekkel, ahol megismerkedhetnek a népi kultúra legszebb gyöngyszemeivel; sok-sok tánccal és zenével.

Zsuráfszki Zoltán, a darab Harangozó-díjas, Érdemes művész rendező-koreográfusa 1956-ban született Szikszón. 1971-75 között Budapesten tanult az Állami Balett Intézet (ma Táncművészeti Főiskola) néptánc-tagozatán. Györgyfalvay Katalin és Tímár Sándor növendékeként, az első ún. „legendás” évfolyamban egyetlen Nívó-díjasként végzett. Az ezt követő kilenc évben az Állami Népi Együttesben táncolt, ahol alkalma volt együtt dolgozni a szakma akkori elismert nagy előadóművészeivel. Fiatal táncosként az együttessel eljutott Japántól Dél-Amerikáig. Diplomát szerzett az Egri Tanárképző Főiskola pedagógia-népművelés szakán, levelező tagozaton. A ’80-as évek elejétől kezdve tíz éven keresztül a JATE együttes és a gyöngyösi Vidróczki Együttes művészeti vezetője volt. 1984 őszén több táncos kollégájával, barátjával megalapították – a „Párhuzam” csoport folytatásaként – a Kodály Kamara Táncegyüttest. Később megpályázta az államilag támogatott Budapest Táncegyüttes művészeti vezetői posztját, amelynek 1991 óta művészeti vezetője, 1993 óta egyben igazgatója is. Az együttes művészi munkája egyrészt az eredeti néptáncokat legautentikusabban reprezentáló színpadi megfogalmazásokra, másrészt a hagyományon alapuló gondolati tartalmú, tematikus jellegű, táncművészeti feladatokat jobban kiszélesítő, táncszínházi produkciókra épül.

A Budapest Táncegyüttes tánckara és zenekara közreműködésével most bemutatott „Tündérmese” című, gyermekeknek szóló táncjáték legközelebbi előadása március 6-án, délelőtt fél tizenegykor lesz a Nemzeti Táncszínházban (1014 Budapest, Színház u. 1-3.).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.