Klasszikus

Turandot plüssmaciban

2003.11.20. 00:00
Ajánlom
Operaszínpadon viszonylag ritkán tűnnek fel tíz méter magas játékmackók és mobiltelefonok. A berlini Staatsoperben ez is megtörténik. Doris Dörrie német filmrendezőnő (aki két éve ugyanitt már színpadra vitte Mozart Cosí fan tuttéjét) most Puccini Turandotját „poposította” a kritikusok legnagyobb meghökkenésére.

A rendezőnő és a bírálók között kibontakozott állóháború miatt állandó telt házat vonzó előadásban Turandot (Sylvie Valayre) valójában egy kamaszlány, aki mindent elkövet, hogy ne kelljen szembenéznie a felnőtté válás problémáival. A dacos tizenéves békésen éldegél gyermeki álomvilágában – na jó, a férjjelöltekből már csinos csontvázgyűjteménye van –, egy óriási fehér plüssmackó belsejében. Ha mégis kimerészkedik a való világba, akkor kénytelen felvértezni magát Lara Croft-féle túlélő-szereléssel és a japán Manga-képregények világát idéző önvédelmi eszközökkel. A keze helyén kések és kardok ugrálnak, fekete fürtjei között rikító rózsaszín copf lobog, és jaj annak, aki a közelébe merészkedik. (A Manga-képregény ötlet annyira megtetszett a színháznak, hogy rajzpályázatot hirdetett: az előadás szüneteiben a folyosókon megtekinthetők a tizenévesek Manga-Turandot-ábrázolásai: aki eddig nem ismerte a japán rajzfilmfigurát, az megbizonyosodhat róla, hogy ez a felnőtt testű, gyerek fejű alak a tizenévesek szemében ma körülbelül olyan népszerűségnek örvend, mint békésebb korokban a Kisvakond vagy Lolka és Bolka.)

A kritikusok fanyalognak: a Berliner Zeitung szerint a Dörrie-féle Turandotnak semmi köze az operához, úgyhogy jobb is lenne, ha nem olaszul, hanem angolul énekelnének, elvégre ez a popzene nyelve. Pedig a zenével nincs baj, minden szépen, pontosan szól, és a közönség is vevő a gegekre: a kínai császár például egy hetvenes éveket idéző bungalóban lakik, elnyűtt világos bőrszerelésben (a Tagesspiegel szerint nem mást idéz, mint a boldogult emlékezetű Erich Honecker pártfőtitkárt), és szemlátomás szeretne megszabadulni hisztérikus lányától. Hasonló véleményen van a három amorf mesehősnek álcázott miniszter, Ping, Pong és Pang is, akik akkor érzik a legjobban magukat, amikor levehetik az udvarban kötelező álruhát és kimotorozhatnak a város szélére, egymásra hajszálnyira hasonlító barátnőikkel, és a nyílt színen magukévá tehetik őket. Ezt ajánlják egyébként a császárleánynak is. Kalaf (Dario Volonté) perzsa herceg, atlétatrikóban és kék Adidas melegítőfelsőben küzd meg Turandotért, aki kétségbeesésében egy fehér plüssmackót szorongat. A három rejtélyes kérdést egy kvízshow keretében fejti meg: Kalaf válaszai egy többméteres mobiltelefon kijelzőjén villognak visszavonhatatlanul. A telefon nyomógombjai olykor tribünként is használhatóak, itt nyúlik el a férfiassága teljes tudatában lévő Kalaf, és várja, hogy a Nő behódoljon neki.

A végén persze kiderül, hogy Turandot ellenkezése teljességgel érthető: nem az a gond, hogy néhány száz évvel ezelőtti felmenőjét rútul megerőszakolták. Nem, ennél jóval nagyobb baj van: amikor Kalaf végre megszerzi magának, becipeli egy panellakás lelketlen beépített konyhájába, átöltözteti egy sajátjához kísértetiesen hasonló kék Adidas melegítőfelsőbe (plusz rózsaszín cicanadrág), odaállítja a mosogatóhoz, miközben a férfiak – Kalaf és császári apósa – a konyhaasztalnál megkönnyebbülve sörözni kezdenek. Pohár nélkül, csak úgy, üvegből. Ennyi marad a szerelemből: a hercegből izzadt, pocakos teherautósofőr, a császárlányból elnyűtt háziasszony lesz. Az már csak slusszpoén, hogy még a császári udvar (vagy a gyermeki álomvilág?) Csillagok háborúját idéző rohamosztagosai is egy csapásra szürke biciklistákká válnak, akik végeláthatatlan sorokban kerekeznek a háttérben. Kedves Turandot, üdvözlünk a való világban. Ugye milyen jó felnőttnek lenni?

Berlin, 2003. november

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.