Klasszikus

Turandot Saloméra készül

2003.04.29. 00:00
Ajánlom
Vasárnap lépett teljes opera-előadásban először magyar közönség elé a Turandot címszerepében Francesca Patané. Aki a név hallatán felkapja a fejét, nem véletlenül teszi: ő a legendás, nálunk máig tisztelettel emlegetett karmester lánya. A kiváló szoprán ma este is a kínai hercegnőt alakítja az Erkel Színházban.

Francesca Patanét a mostani vendégszereplésre Győriványi-Ráth György kérte fel, még a tavalyi szezonban. Turandot hercegnőt az olasz szoprán több mint százötvenszer énekelte – és mint bevallja, nem a kedvencei közül való. „Eredetileg Liut szerettem volna énekelni, elmentem egy meghallgatásra, és az történt, hogy rábeszéltek Turandot-ra. Nem egy egészséges szerep, igencsak igénybe veszi a hangszálakat. Az is a baj vele, hogy nem ad számomra elég lehetőséget a játékra. Ilyen a figura. A darab végén kicsit megváltozik a helyzet, amikor végül is a hercegnő vereséget szenved: szerelmes lesz, akarata ellenére. Ez az a pillanat, amikor a két hősnő alakja valahogyan összefonódik, félelmeik, érzéseik megközelítőleg azonosak. Igen, a legvégén nyílik lehetőség arra, hogy a hangommal színeket is tolmácsoljak. ”
A tízéves pályafutást maga mögött tudó énekesnő a világhírű karmesternagyság, a nálunk fogalommá lett Giuseppe Patané egyik lánya. Milánóban született, Berlinben nevelkedett. Családi okokból New Yorkba került, s ott a Manhattan School of Music neves tanintézményében végezte zenei stúdiumait. Egyszer csak felfedezték, a kifutóra csábították a vonzó külsejű diáklányt. Így esett, hogy miközben az énekesi pályára készült, jó ideig modellként foglalkoztatták. A „kettős életnek” gyermeke megszületése vetett véget. Csak azután látott neki a tényleges karrierépítésnek, hogy édesapja elhunyt, és kislánya tízéves lett. Szülőhazájában debütált Torinóban az Adriana Lecouvreur címszerepében; a bemutatkozást hamarosan A végzet hatalma követte. Francesca Patanét az olasz repertoár főszerepeire kérik fel német, olasz, amerikai operaházak, fesztiválok. Puccini, Verdi és verista operák hősnőiként remekelt európai és tengerentúli zenés színpadokon. Játszott Curával, partnere volt Bruson. Repertoárja idén új dimenziókkal szélesedik: a német zenedrámák világával ismerkedik és Stefan Soltész rendezésében Salomeként debütál Essenben. Richard Strauss már jöhet, Wagner még nem – jegyzi meg. Talán a nem is távoli jövőben teljesülnek nagy szerepálmai, a Gioconda és a Norma. Beszélgetésünk végén óhatatlanul legendás dirigens édesapjáról esik szó. „Kisgyerekként szó szerint mellette szerettem bele az operába. Amikor játszottunk, akkor is zenével, operával foglalkoztunk. Ilyenformán kaptam a kezdő lökést. Ma bármerre megfordulok, érzem, hogy szeretettel és megbecsüléssel említik a nevét. Megrendítő a szellemi örökség, amit rám hagyott.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.