Klasszikus

Turnéról turnéra

2007.11.14. 00:00
Ajánlom
A múlt héten Németországban vendégszerepelt sikerrel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar: öt városban léptek fel, kivívva a közönség és a kritikusok elismerését.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kritikusa szerint "már a koncertet nyitó Bartók Táncszvitben nyilvánvaló volt, hogy Kocsis interpretációja a kontrasztok szublimációját célozza egy széles skálájú, részletgazdag hangzástérben. Senki nem állíthatta magát szólistaként az előtérbe, kivéve természetesen az első brácsást a fináléban, mégis minden zenész szólista színvonalú teljesítményre törekedett."

A Badische Zeitung szintén a Táncszvit előadásáról a következőket írja: "A sötét tónusú vonósok érzékeny átvezetéseket teremtettek, a ragyogó rézfúvóskar még az Allegro molto nyers harsonaglisszandóiban is megőrizte méltóságát. Kocsis és zenekara sikerrel valósította meg a finálé grandiózus építményét, mely a szólisztikus helyeken sem veszített feszültségéből."

Az Offenbach-Post szerint "Kocsis és a Magyar Nemzeti Filharmonikusok feltétlenül a jelen szezon egyik legjobb koncertprodukcióját nyújtották".

Mindössze két nap pihenő után az NFZ ismét útra kelt: 14-én és 16-án Salzburgban, a Grosses Festspielhausban lépnek fel. Az első koncerten Bartók Táncszvitje után Kocsis Zoltán a zongora mellől vezényli Liszt Esz-dúr zongoraversenyét, majd Rahmanyinov II., e-moll szimfóniáját szólaltatják meg, a másodikon szintén elhangzik a Rahmanyinov-mű, de előtte Kodály Galántai táncait és az 1860 és 1945 között élt osztrák zeneszerző, Emil Nikolaus von Reznicek e-moll hegedűversenyét játssza el a zenekar – a versenymű szólistája a nagyszerű osztrák hegedűművész, Thomas Christian lesz. A két ausztriai koncert között az NFZ a szlovéniai Mariborba utazik, ahol 15-én az első salzburgi hangverseny műsorát adják elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.