Klasszikus

Tűz és Víz, Álom és Valóság

2004.11.16. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok – Pécs a 2004/2005-ös évadban is bérletsorozatot indít Budapesten. A koncertek helyszíne az újonnan épülő Nemzeti Hangversenyterem lesz. A Párok játéka alcímet viselő tematikus hangversenysorozat programján szereplő műveket a Tűz - Víz, illetve az Álom - Valóság ellentétpárok köré csoportosították a szervezők. A négy koncertből álló bérlet karmesterei Hamar Zsolt mellett a hegedűvirtuózként is ismert Salvatore Accardo és a pályáját a Berlini Filharmonikus Zenekar szóló oboistájaként kezdő Hansjörg Schellenberger lesznek.

A korábban Pécsi Szimfonikus Zenekar néven működő együttes jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt években. 2000 augusztusa óta Hamar Zsolt, a fiatal karmester-nemzedék kiemelkedő tehetsége vezeti a zenekart, amely 2004. január 1-től a Pannon Filharmonikusok – Pécs nevet viseli. A névváltoztatás mellett szerkezeti átalakulásra is sor került, amelynek szakmai irányítója Horváth Zsolt, az együttes trombitaművészi és közgazdász diplomával is rendelkező igazgatója volt.

Hamar Zsolt a sajtótájékoztatón elmondta: hat évvel ezelőtt járt először a pécsi zenekarnál, ahol nagyon megragadta az együttes jó szellemisége és igényessége. A karmester Pécs melletti elkötelezettségét egyrészt a Nemzeti Filharmonikusoknál betöltött állásának felmondása, másrészt a Magyar Állami Operaház felkéréseinek elhárítása is bizonyítja.

Mivel Pécs pályázik a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címre, remélhető, hogy a közeljövőben a város zenei élete több anyagi támogatásban részesül majd, s így megépülhet például a majd’ kétszáz éve tervezett városi hangversenyterem is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.