Klasszikus

Udi Bar-David kultúrák közti utazása

2009.02.12. 00:00
Ajánlom
A Philadelphia Zenekar csellistája az együttes európai turnéján nemcsak a legrangosabb koncerttermekben lép fel. Hat éve kezdett, Kultúrák közti utazás névre hallgató projektjének célja az arab-izraeli megbékélés elősegítése.

A héten Madridba és Valenciába érkezett zenésztársainál hamarabb Udi Bar-David, hogy legalább a zene segítse elő párbeszédet: „Szeptember 11. óta megrémít, mennyire képtelen megérteni egymást a két oldal. A művészet ’kémiája’ által azonban valami talán megmozdulhat” – nyilatkozta a sokak számára idealistának tűnő muzsikus.

Udi Bar-David amellett, hogy Spanyolországban humanitárius szervezetek képviselőivel találkozott, és természetesen a Philadelphia Zenekar-beli kötelezettségeinek is eleget tett, Adam del Monte gitárművész, a Nyugat-keleti Diván Zenekar egykori tagja, Hanna Khoury és Rolando Morales-Matos társaságában (utóbbi testvére a Philadelphia Zenekar klarinétosa) az Universidad Autonoma de Madrid auditóriumában adott koncertet, amire az iChaten keresztül próbáltak. „Hát azt nem tudom, hogy tényleg lehet-e a számítógép előtt ülve próbálni, de hiszik vagy sem, a program összeállítása és az egyes darabok tempójának összehangolása sikerült. Hála istennek, azért improvizálni tudunk” – számolt be tapasztalatairól a csellista. A kvartett egyszer azért élőben is próbált: az egyetem zsúfolt folyosóján. A koncerten Khoury hegedűimprovizációjával kezdődött, majd az arab dallamba Bar-David egy zsidó melódiákat fűzött, más számokban Morales-Matos közép-keleti fémdobon kísért, míg del Monte gitárján flamencót játszott.

A csellista csak hallgatásra kér. „Ha meghallgatunk valakit, az még nem jelenti azt, hogy egyet is értünk vele, de ez már egy hatalmas lépés, és nem is kerül semmibe.” Munkája eredményeképp nemrégiben anyagi támogatást szerzett ahhoz, hogy egyetemi campusokon muszlim és zsidó diákcsoportok találkozóit rendezzék meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.