Klasszikus

Udi Bar-David kultúrák közti utazása

2009.02.12. 00:00
Ajánlom
A Philadelphia Zenekar csellistája az együttes európai turnéján nemcsak a legrangosabb koncerttermekben lép fel. Hat éve kezdett, Kultúrák közti utazás névre hallgató projektjének célja az arab-izraeli megbékélés elősegítése.

A héten Madridba és Valenciába érkezett zenésztársainál hamarabb Udi Bar-David, hogy legalább a zene segítse elő párbeszédet: „Szeptember 11. óta megrémít, mennyire képtelen megérteni egymást a két oldal. A művészet ’kémiája’ által azonban valami talán megmozdulhat” – nyilatkozta a sokak számára idealistának tűnő muzsikus.

Udi Bar-David amellett, hogy Spanyolországban humanitárius szervezetek képviselőivel találkozott, és természetesen a Philadelphia Zenekar-beli kötelezettségeinek is eleget tett, Adam del Monte gitárművész, a Nyugat-keleti Diván Zenekar egykori tagja, Hanna Khoury és Rolando Morales-Matos társaságában (utóbbi testvére a Philadelphia Zenekar klarinétosa) az Universidad Autonoma de Madrid auditóriumában adott koncertet, amire az iChaten keresztül próbáltak. „Hát azt nem tudom, hogy tényleg lehet-e a számítógép előtt ülve próbálni, de hiszik vagy sem, a program összeállítása és az egyes darabok tempójának összehangolása sikerült. Hála istennek, azért improvizálni tudunk” – számolt be tapasztalatairól a csellista. A kvartett egyszer azért élőben is próbált: az egyetem zsúfolt folyosóján. A koncerten Khoury hegedűimprovizációjával kezdődött, majd az arab dallamba Bar-David egy zsidó melódiákat fűzött, más számokban Morales-Matos közép-keleti fémdobon kísért, míg del Monte gitárján flamencót játszott.

A csellista csak hallgatásra kér. „Ha meghallgatunk valakit, az még nem jelenti azt, hogy egyet is értünk vele, de ez már egy hatalmas lépés, és nem is kerül semmibe.” Munkája eredményeképp nemrégiben anyagi támogatást szerzett ahhoz, hogy egyetemi campusokon muszlim és zsidó diákcsoportok találkozóit rendezzék meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Klasszikus hír

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.