Klasszikus

Üdvözlünk, Európa!

2003.10.29. 00:00
Ajánlom
Még javában tart a Budapesti Őszi Fesztivál, mégis sor került a 24. Budapesti Tavaszi Fesztivál első sajtótájékoztatójára. A 2004. március 19-április 4. között zajló esemény korai beharangozásának oka, hogy ezzel is erősíteni kívánják a „Budapest Fesztiválváros”-érzést – hangzott el Zimányi Zsófia fesztiváligazgatótól.

A Fesztivál hangsúlyos részét képezi az Európai Unióhoz 2004 tavaszán hazánk mellett csatlakozó kilenc ország kulturális értékeinek bemutatása is – emelte ki dr. Schneider Márta, az NKÖM helyettes államtitkára. Ennek jegyében nyílik alkalom az EU új tagjai egy-egy produkciójának bemutatására, valamint a Tízszínvirág elnevezésű gálára, a belépő országok folklórkincseiből válogató koncertre.

A hagyományokhoz hűen most is a zene áll majd a központban. Ízelítőt is kaptunk az Arriaga Quartet & Tango jóvoltából, akik az Astor Piazzola-estek keretében lépnek majd a közönség elé.

Vendégünk lesz az 1986-ban alapított világhírű Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar Claudio Abbado vezényletével. A Zenekar egyébként november 4-én tart meghallgatást a Zeneakadémián 15-24 év közötti magyar fiatalok részére.

Budapest főpolgármester-helyettese, Schiffer János többek között megemlítette, hogy 58 helyszínen lesznek majd láthatók a programok; s kiemelte a nemrégiben díszpolgárrá lett Eötvös Péter nevét, akinek Az álmok hídján mentem át című művét olyan neves előadók szereplésével hallhatunk majd, mint Gérard Buquet, Michael Svoboda vagy az UMZE Kamaraegyüttes.

Hetényi Péter, a Siemens Nemzeti Vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója társadalmi elkötelezettségnek tartja a Fesztivál támogatását. Ötödik éve támogatja a rendezvényt a Vállalat, amely a kultúra támogatásáért Fehér rózsa-díjat is nyert.

Zimányi Zsófia elmondta: négy éve nyílt először lehetőség internetes jegyrendelésre a Tavaszi Fesztivál programjaira, s ennek köszönhetően a jövő évi eseményre már a jegyek 37%-a elkelt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.