Klasszikus

Ugrasd, forgasd!

2003.10.03. 00:00
Ajánlom
Az Állami Népi Együttes bemutatója Elfeledett nemzeti táncainknak, a verbunkosnak és a csárdásnak szenteli legújabb táncpanorámáját a Magyar Állami Népi Együttes. A Nemzeti Táncszínházban október 4-én este hétkor mutatják be Verbunkos című produkciójukat.

A kétrészes munka a magyar nemzeti romantika korszakába kalauzol. Világszerte ismert tánctípusainkat a kialakulásuktól egészen a kiteljesedésükig nyomon követi. Az alkotók - Varga Zoltán rendező-koreográfus, valamint Szilágyi Zsolt és Juhász Zsolt társkoreográfusok - azt szeretnék megmutatni, hogy milyen fontos szerepet tölt be nemzeti hagyományainkban a verbunkos és a csárdás. Hoztak táncokat a Szilágyságból, régi magyar ugróst és csalogatóst a Nyugat-Dunántúlról, XVIII. századi vonulóst és forgatóst Erdélyből, a paraszti hagyomány páros és férfitáncait a Rábaközből. Megidézik az előkelő nemzeti szalonok hangulatát a palotással, valamint láthatunk egy keservest, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukását siratja. Színes és élő hagyomány elevenedik meg a színpadon.

A csárdás és a verbunkos egészen új táncstílust hozott létre
- hangsúlyozza Varga Zoltán. A koreográfus szerint a táncainkban már a XVIII. század végén is ismertek voltak a verbunkos elemek: Berzsenyi többször megénekelte a toborzó obsitosok hetyke járását, ahogy Gvadányi József, a korszak másik jeles alkotója is. A verbunkos a virágkorát a XIX. század harmincas éveiben élte. Talán kevesen tudják, hogy Mária Teréziának köszönhetjük ezt az új tánctípust. Elhúzódó háborúi miatt szükség volt a katonai utánpótlásra, ezért toborzói sorra járták a korabeli Magyarország településeit, és tánccal, vigalommal, borral csábították el a parasztfiúkat a sokszor évekig tartó keserves katonaéletre. Másik nemzeti táncunkkal, a csárdással nagyjából egy időben születtek az európai népek nemzeti táncai. Érdekes, hogy míg a német, a cseh, a lengyel és a magyar tánckarakter kifejezőivé a szabad, rögtönzött páros táncok váltak (mint amilyen a keringő, a polka, a mazurka, a krakowiak, a csárdás), szomszédainknál, így a románoknál és a szerbeknél ezt a szerepet inkább a kollektív csoporttáncok töltötték be, a hora vagy a koló.

A Magyar Állami Népi Együttes új produkciójának jelmeztervezője, Lőrincz Beáta nagy gondot fordított a történelmi hitelességre és a látványra. A sárközi viseletre erőteljesen hatott a barokk, az erdélyi ruhákra a reneszánsz tiszta vonalai és formái jellemzők, a rábaközi viseletek a biedermeier hatásáról tanúskodnak. A toborzások és a pattogós csárdások mellől nem maradhat el a cigánymuzsika, a cimbalmok versengése. Mivel az ábrázolt időszak legszórakoztatóbb tánczenei formációját a cigányzenekarok jelentették, az előadásban az együttes cigánymuzsikusai hangsúlyos szerepet kaptak. A táncok kíséretén kívül önálló koncertdarabokat is előadnak az Oláh Jenő, Radics Ferenc, Pál István, Salamon Beáta prímások által vezetett zenészek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.