Klasszikus

Ugye, jöttök még?

2004.10.28. 00:00
Ajánlom
Egy feszített tempójú, emelkedett hangulatú, minden szempontból sikeresnek mondható koncertturné után ültem le egy rövid beszélgetésre Strausz Kálmánnal, a Magyar Rádió Énekkarának Liszt-díjas vezető karnagyával, hogy élményeiről és a hangversenyekről, illetve az együttes munkájáról meséljen.

A Magyar Rádió Énekkara három teltházas koncertet tartott Erdélyben, ahol – az 1956-os forradalom halottainak is emléket állítva – Verdi Requiemjét énekelték. 2004. október 21-én a Kolozsvári Magyar Opera színpadán lépett fel az együttes, amelynek 900 férőhelyes nézőterén 1300, a magyar művészek jelenlététől lelkes és meghatott ember hallgatta Verdi méltán ismert és szeretett remekművét. Strausz Kálmán elmondta, hogy a Kolozsvári Opera Zenekara még soha nem játszotta ezt a művet, s Horváth József karnagy úr és zenekarának munkáját a legnagyobb elismerés illeti.

Október 22-én a Sepsiszentgyörgyi Kultúrházban játszottak és énekeltek a művészek, akiknek önfeláldozó hozzáállása mentette meg az előadást. Bent a koncertteremben ugyanis nem tudták bekapcsolni a fűtést, így ott hidegebb volt, mint a szabadban. A karnagy úron kívül előadók és hallgatók egyaránt meleg kabátokba, pulóverekbe burkolózva élték át az előadás élményét. Külön megemlítette mindkét női énekes bravúros teljesítményét. Bátori Éva és Németh Judit mellett Marius Vlad Budoiu és Kováts Kolos, a két férfi szólista is gyönyörű énekével járult hozzá az est meghitt, emelkedett fényéhez.

Még ugyanazon éjjel, az előadást követően hosszú buszozás után térhettek újra nyugovóra a zenészek és énekesek, mert a szállás Székelyudvarhelyen volt. Egy ottani, híresen szép barokk épület, a Szent Miklós templom adott otthont a harmadik fellépésnek, hogy éppen a jeles évforduló napján, október 23-án csendülhessen fel újra a remekmű. Szinte éreztem a borzongást, amikor a karnagy úr elmesélte, hogy a halál pillanatait megéneklő férfihang mellé a templom harangjának kongása társult, felejthetetlen élményt és még nagyobb hangsúlyt adva a mű mondanivalójának, arra késztetve a hallgatóságot, hogy életét végiggondolva, az igaz értékeket megfogalmazva térhessen haza otthonába a magyar együttesek együttműködéséből megszülető felemelő produkció elhangzása után.

Strausz Kálmánt idézve még egy gondolat: A magyar művészek jelenlétéből erőt merítő erdélyi magyar emberek őszintén kérdezték minden pillanatban: Ugye, jöttök még?

Én úgy gondolom, menniük kell…

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.