Klasszikus

Ugye, jöttök még?

2004.10.28. 00:00
Ajánlom
Egy feszített tempójú, emelkedett hangulatú, minden szempontból sikeresnek mondható koncertturné után ültem le egy rövid beszélgetésre Strausz Kálmánnal, a Magyar Rádió Énekkarának Liszt-díjas vezető karnagyával, hogy élményeiről és a hangversenyekről, illetve az együttes munkájáról meséljen.

A Magyar Rádió Énekkara három teltházas koncertet tartott Erdélyben, ahol – az 1956-os forradalom halottainak is emléket állítva – Verdi Requiemjét énekelték. 2004. október 21-én a Kolozsvári Magyar Opera színpadán lépett fel az együttes, amelynek 900 férőhelyes nézőterén 1300, a magyar művészek jelenlététől lelkes és meghatott ember hallgatta Verdi méltán ismert és szeretett remekművét. Strausz Kálmán elmondta, hogy a Kolozsvári Opera Zenekara még soha nem játszotta ezt a művet, s Horváth József karnagy úr és zenekarának munkáját a legnagyobb elismerés illeti.

Október 22-én a Sepsiszentgyörgyi Kultúrházban játszottak és énekeltek a művészek, akiknek önfeláldozó hozzáállása mentette meg az előadást. Bent a koncertteremben ugyanis nem tudták bekapcsolni a fűtést, így ott hidegebb volt, mint a szabadban. A karnagy úron kívül előadók és hallgatók egyaránt meleg kabátokba, pulóverekbe burkolózva élték át az előadás élményét. Külön megemlítette mindkét női énekes bravúros teljesítményét. Bátori Éva és Németh Judit mellett Marius Vlad Budoiu és Kováts Kolos, a két férfi szólista is gyönyörű énekével járult hozzá az est meghitt, emelkedett fényéhez.

Még ugyanazon éjjel, az előadást követően hosszú buszozás után térhettek újra nyugovóra a zenészek és énekesek, mert a szállás Székelyudvarhelyen volt. Egy ottani, híresen szép barokk épület, a Szent Miklós templom adott otthont a harmadik fellépésnek, hogy éppen a jeles évforduló napján, október 23-án csendülhessen fel újra a remekmű. Szinte éreztem a borzongást, amikor a karnagy úr elmesélte, hogy a halál pillanatait megéneklő férfihang mellé a templom harangjának kongása társult, felejthetetlen élményt és még nagyobb hangsúlyt adva a mű mondanivalójának, arra késztetve a hallgatóságot, hogy életét végiggondolva, az igaz értékeket megfogalmazva térhessen haza otthonába a magyar együttesek együttműködéséből megszülető felemelő produkció elhangzása után.

Strausz Kálmánt idézve még egy gondolat: A magyar művészek jelenlétéből erőt merítő erdélyi magyar emberek őszintén kérdezték minden pillanatban: Ugye, jöttök még?

Én úgy gondolom, menniük kell…

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.