Klasszikus

Új arculat a Budapesti Őszi Fesztiválon

2003.09.24. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Őszi Fesztivál 2003-ban új, könnyebben megjegyezhető, fiatalos arculattal jelentkezik. Magyarország legnagyobb kortárs összművészeti fesztiválja idén október 17-től november 2-ig várja az érdeklődőket Budapest különböző helyszínein.

A rendezők szándéka, hogy a fiatalabb korosztályokat minél korábban bevonják a kulturális áramlásba. Ennek érdekében látványosan fejlesztik például a fesztivál internetes megjelenését, a határon túli és az idegen nyelvű tájékoztatást. Az Őszi Fesztivál idei programjait különleges helyszíneken tekinthetik meg, példaként említve a Rudas Fürdő törökfürdőjét vagy a már bezárt Horizont és Átrium mozit.

A zenei események sorában fellép többek között Steve Reich az Amadinda Ütőegyüttes és az UMZE Kamarazenekar közreműködésével, a világhírű Arditti Quartet, mely a kortárs és 20. századi művek avatott interpretátoraként vált ismertté, az Orchester der Pannonischen Philharmonie, a svájci Trio Animae, valamint a frankofón területek két leghíresebb jazz-zenésze Louis Sclavis és Erik Truffaz (előbbi az új oldaláról is bemutatkozó Liszt Ferenc Kamarazenekarral, utóbbi saját kvartettjével). A Budapest Jazz Orchestra vendégeként Peter Erskine is ellátogat Budapestre egy egyedülálló közös improvizációs projekt részeseként, melyben a jazzmuzsikusokon kívül 2 DJ is közreműködik. Sor kerül a Brass in the Five koncertjére Gerard Buquet-vel, valamint Lendvay Kamilló operájának, A tisztességtudó utcalánynak kőszínházi bemutatójára Mundruczó Kornél rendezésében. A zenei előadásokon kívül tánc- és színházi produkciók is várják a közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.