Klasszikus

Új arculat a Budapesti Őszi Fesztiválon

2003.09.24. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Őszi Fesztivál 2003-ban új, könnyebben megjegyezhető, fiatalos arculattal jelentkezik. Magyarország legnagyobb kortárs összművészeti fesztiválja idén október 17-től november 2-ig várja az érdeklődőket Budapest különböző helyszínein.

A rendezők szándéka, hogy a fiatalabb korosztályokat minél korábban bevonják a kulturális áramlásba. Ennek érdekében látványosan fejlesztik például a fesztivál internetes megjelenését, a határon túli és az idegen nyelvű tájékoztatást. Az Őszi Fesztivál idei programjait különleges helyszíneken tekinthetik meg, példaként említve a Rudas Fürdő törökfürdőjét vagy a már bezárt Horizont és Átrium mozit.

A zenei események sorában fellép többek között Steve Reich az Amadinda Ütőegyüttes és az UMZE Kamarazenekar közreműködésével, a világhírű Arditti Quartet, mely a kortárs és 20. századi művek avatott interpretátoraként vált ismertté, az Orchester der Pannonischen Philharmonie, a svájci Trio Animae, valamint a frankofón területek két leghíresebb jazz-zenésze Louis Sclavis és Erik Truffaz (előbbi az új oldaláról is bemutatkozó Liszt Ferenc Kamarazenekarral, utóbbi saját kvartettjével). A Budapest Jazz Orchestra vendégeként Peter Erskine is ellátogat Budapestre egy egyedülálló közös improvizációs projekt részeseként, melyben a jazzmuzsikusokon kívül 2 DJ is közreműködik. Sor kerül a Brass in the Five koncertjére Gerard Buquet-vel, valamint Lendvay Kamilló operájának, A tisztességtudó utcalánynak kőszínházi bemutatójára Mundruczó Kornél rendezésében. A zenei előadásokon kívül tánc- és színházi produkciók is várják a közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.