Klasszikus

Új arculat a Budapesti Őszi Fesztiválon

2003.09.24. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Őszi Fesztivál 2003-ban új, könnyebben megjegyezhető, fiatalos arculattal jelentkezik. Magyarország legnagyobb kortárs összművészeti fesztiválja idén október 17-től november 2-ig várja az érdeklődőket Budapest különböző helyszínein.

A rendezők szándéka, hogy a fiatalabb korosztályokat minél korábban bevonják a kulturális áramlásba. Ennek érdekében látványosan fejlesztik például a fesztivál internetes megjelenését, a határon túli és az idegen nyelvű tájékoztatást. Az Őszi Fesztivál idei programjait különleges helyszíneken tekinthetik meg, példaként említve a Rudas Fürdő törökfürdőjét vagy a már bezárt Horizont és Átrium mozit.

A zenei események sorában fellép többek között Steve Reich az Amadinda Ütőegyüttes és az UMZE Kamarazenekar közreműködésével, a világhírű Arditti Quartet, mely a kortárs és 20. századi művek avatott interpretátoraként vált ismertté, az Orchester der Pannonischen Philharmonie, a svájci Trio Animae, valamint a frankofón területek két leghíresebb jazz-zenésze Louis Sclavis és Erik Truffaz (előbbi az új oldaláról is bemutatkozó Liszt Ferenc Kamarazenekarral, utóbbi saját kvartettjével). A Budapest Jazz Orchestra vendégeként Peter Erskine is ellátogat Budapestre egy egyedülálló közös improvizációs projekt részeseként, melyben a jazzmuzsikusokon kívül 2 DJ is közreműködik. Sor kerül a Brass in the Five koncertjére Gerard Buquet-vel, valamint Lendvay Kamilló operájának, A tisztességtudó utcalánynak kőszínházi bemutatójára Mundruczó Kornél rendezésében. A zenei előadásokon kívül tánc- és színházi produkciók is várják a közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Klasszikus

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Klasszikus ajánló

Magyar és tajvani zeneműveket mutatott be Eötvös Péter alapítványa Berlinben

Berlinbe érkezett a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter alapítványának felkérésére írt új zeneműveket bemutató nemzetközi turné, a hangversenyt múlt héten csütörtökön tartották a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).
Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.