Klasszikus

Új aspektusok

2008.07.11. 00:00
Ajánlom
Csütörtökön nyitotta meg kapuit a Central Europe Revisited kiállítás Eisenstadtban, az Esterházy-kastélyban. A 8-10 éves periódust felölelő kiállítássorozat második tárlatán magyar és osztrák kortárs képzőművészek mellett bosznia-hercegovinai és cseh művészek mutatkoztak be.
A Sala Terrenában rendezett kiállítás öt részből áll: láthatunk videoinstallációkat; neoromantikus fotónyomatokat és festményeket; ironikus rajzokat; politikai témájú fényképeket és egy műtárgyat; fantáziaképek és reklámképek vegyítéséből született műalkotásokat.

Dr. Hegyi Lóránd, a kiállítás kurárora az ünnepélyes megnyitón elmondta, hogy a kiállítássorozat nevében a "revisited" kifejezés arra utal, hogy a kiállító művészek a ’80-as években vagy a rendszerváltás után alakították ki művészi koncepciójukat. Igazi élettapasztalataik a ’90-es évekből származnak, így más történelmi és kulturális nézőpontból tekintenek tágabb hazájukra, Közép-Európára.

"A kiállítás nem törekszik a teljességre, azaz nem célja, hogy egyes országokról egy összefogó, mindenféle tendenciát és művészeti koncepciót felvonultasson, hanem sokkal inkább az újszerűség és az aktuális szocio-kulturális, mindennapi helyzetekre való reflektálás volt a szempont.

A cseh, mindenekelőtt a prágai, kortárs művészet, a hatvanas évek még napjainkban is frissnek számító, legendás gondolatiságára reflektál, ugyanakkor azonban jellemzi a mindennapi valóssággal való, szinte meghökkentően szabadszellemű szembesítés. A fiatal generáció totálisan független, merész, meglepően érett és szabadszelleműként pozícionálja önmagát.

A bosznia-hercegovinai művészek még mindig hatása alatt állnak a tragikus és feledhetetlen háborús élményeknek. Legfőképp a menekülés, az emigráció, az identitás- és az otthonkeresés gondolatai foglalkoztatják őket. Nem lehet véletlen, hogy számos jelentős művész, nomád életkörülmények között él és alkot, érzelmileg elválaszthatatlanok hazájuktól és ez meghatározza művészetüket is. A nagyon sokszor közvetlen, erős érzelmi töltetű, mindennapjaink problematikájával átitatott alkotások, nem egyszer lebilincselő, elementáris, poétikus és megrázó képvilággal párosulnak." – mondta a kurátor.

 

 

A történelem azt bizonyítja, hogy az Esterházy hercegek mindig is foglalkoztak a kortárs művészettel, sőt gyűjtötték a kor modernnek számító műalkotásait. Ezt a hagyományt szeretné folytatni az Esterházy Vállalkozások, hiszen tevékenységük fontos részének tekintik a kultúra népszerűsítését és támogatását. "A kiállításnak két fő célja van: egy közép-európai gyűjteményt kívánunk felépíteni a jövőben, amelyről ősszel kezdjük meg a komolyabb tárgyalásokat Dr. Hegyi Lóránddal. Másrészt a kortárs művészetek támogatása logikus és kézenfekvő folytatása az Esterházyak egészen a 19. századig jellemző gyűjtőtevékenységének. Feladataink különböző területein néhány éve igyekszünk feléleszteni és újból meghonosítani ezt a tradíciót." – emelte ki Dr. Ottrubay István, az Esterházy Vállalkozások vezérigazgatója.

 
 

A kiállító művészek névsora: ASGAR/GABRIEL (A) festészet, BAJEVIČ Maja (BIH) videó, fotó, BALIKÓ Emese (H) videó, ČERNICKÝ Jiří (CZ) műtárgy, fotó, CSISZÉR Zsuzsi (H) festészet, DAKIC Danica (BIH) videó, fotó, EICHHORN Barbara (A) rajz, GERBER Pál (H) festészet, HOLCOVA Veronika (CZ) festészet, MONACO Juli (A) fotó, MUNTEAN/ROSENBLUM (A) festészet, RÉVÉSZ László László (H) rajz, ŠERIČ ŠOBA Nebojša (BIH) videó, fotó, SULJEVIC Alma (BIH) videó, fotó, SURÚVKA Jiří (CZ) videó, fotó, installáció, SZIL Katalin (H) festészet, SZŰCS Attila (H) festészet, VINCOUROVA Katerina (CZ) festészet, műtárgy, VUKOJE Maja (A) festészet

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.