Klasszikus

Új aspektusok

2008.07.11. 00:00
Ajánlom
Csütörtökön nyitotta meg kapuit a Central Europe Revisited kiállítás Eisenstadtban, az Esterházy-kastélyban. A 8-10 éves periódust felölelő kiállítássorozat második tárlatán magyar és osztrák kortárs képzőművészek mellett bosznia-hercegovinai és cseh művészek mutatkoztak be.
A Sala Terrenában rendezett kiállítás öt részből áll: láthatunk videoinstallációkat; neoromantikus fotónyomatokat és festményeket; ironikus rajzokat; politikai témájú fényképeket és egy műtárgyat; fantáziaképek és reklámképek vegyítéséből született műalkotásokat.

Dr. Hegyi Lóránd, a kiállítás kurárora az ünnepélyes megnyitón elmondta, hogy a kiállítássorozat nevében a "revisited" kifejezés arra utal, hogy a kiállító művészek a ’80-as években vagy a rendszerváltás után alakították ki művészi koncepciójukat. Igazi élettapasztalataik a ’90-es évekből származnak, így más történelmi és kulturális nézőpontból tekintenek tágabb hazájukra, Közép-Európára.

"A kiállítás nem törekszik a teljességre, azaz nem célja, hogy egyes országokról egy összefogó, mindenféle tendenciát és művészeti koncepciót felvonultasson, hanem sokkal inkább az újszerűség és az aktuális szocio-kulturális, mindennapi helyzetekre való reflektálás volt a szempont.

A cseh, mindenekelőtt a prágai, kortárs művészet, a hatvanas évek még napjainkban is frissnek számító, legendás gondolatiságára reflektál, ugyanakkor azonban jellemzi a mindennapi valóssággal való, szinte meghökkentően szabadszellemű szembesítés. A fiatal generáció totálisan független, merész, meglepően érett és szabadszelleműként pozícionálja önmagát.

A bosznia-hercegovinai művészek még mindig hatása alatt állnak a tragikus és feledhetetlen háborús élményeknek. Legfőképp a menekülés, az emigráció, az identitás- és az otthonkeresés gondolatai foglalkoztatják őket. Nem lehet véletlen, hogy számos jelentős művész, nomád életkörülmények között él és alkot, érzelmileg elválaszthatatlanok hazájuktól és ez meghatározza művészetüket is. A nagyon sokszor közvetlen, erős érzelmi töltetű, mindennapjaink problematikájával átitatott alkotások, nem egyszer lebilincselő, elementáris, poétikus és megrázó képvilággal párosulnak." – mondta a kurátor.

 

 

A történelem azt bizonyítja, hogy az Esterházy hercegek mindig is foglalkoztak a kortárs művészettel, sőt gyűjtötték a kor modernnek számító műalkotásait. Ezt a hagyományt szeretné folytatni az Esterházy Vállalkozások, hiszen tevékenységük fontos részének tekintik a kultúra népszerűsítését és támogatását. "A kiállításnak két fő célja van: egy közép-európai gyűjteményt kívánunk felépíteni a jövőben, amelyről ősszel kezdjük meg a komolyabb tárgyalásokat Dr. Hegyi Lóránddal. Másrészt a kortárs művészetek támogatása logikus és kézenfekvő folytatása az Esterházyak egészen a 19. századig jellemző gyűjtőtevékenységének. Feladataink különböző területein néhány éve igyekszünk feléleszteni és újból meghonosítani ezt a tradíciót." – emelte ki Dr. Ottrubay István, az Esterházy Vállalkozások vezérigazgatója.

 
 

A kiállító művészek névsora: ASGAR/GABRIEL (A) festészet, BAJEVIČ Maja (BIH) videó, fotó, BALIKÓ Emese (H) videó, ČERNICKÝ Jiří (CZ) műtárgy, fotó, CSISZÉR Zsuzsi (H) festészet, DAKIC Danica (BIH) videó, fotó, EICHHORN Barbara (A) rajz, GERBER Pál (H) festészet, HOLCOVA Veronika (CZ) festészet, MONACO Juli (A) fotó, MUNTEAN/ROSENBLUM (A) festészet, RÉVÉSZ László László (H) rajz, ŠERIČ ŠOBA Nebojša (BIH) videó, fotó, SULJEVIC Alma (BIH) videó, fotó, SURÚVKA Jiří (CZ) videó, fotó, installáció, SZIL Katalin (H) festészet, SZŰCS Attila (H) festészet, VINCOUROVA Katerina (CZ) festészet, műtárgy, VUKOJE Maja (A) festészet

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.