Klasszikus

Új bérletek a Zeneakadémián

2016.05.02. 12:15
Ajánlom
Különleges kedvezményekkel hirdette meg a Zeneakadémia a 2016/2017-es évadra bérleteit. Május 22-ig 15 százalék kedvezménnyel juthatnak az érdeklődők bérlethez, ami további húsz százalékos kedvezményt jelent a szóló jegyekhez képest.

A Zeneakadémia 2016/2017-es sorozataiban külföldi és hazai művészek, mások mellett Piotr Anderszewski, Baráti Kristóf, David Fray, Viktoria Mullova, Perényi Miklós, Rohmann Imre, Giovanni Sollima, Jörg Widmann, Tabea Zimmermann, Simon Izabella és Várjon Dénes lépnek fel.

Zeneakadémia (Fotó Darabos Gyorgy)

Zeneakadémia (Fotó Darabos Gyorgy) (Fotó/Forrás: Darabos György)

A Zenekar a központban bérletben David Fray zongoraművész Mendelssohn műveit, Giovanni Sollima csellista a 18. századtól napjainkig terjedő műsorát adja elő, Piotr Anderszewski és az Európai Kamarazenekar a bécsi klasszika műfajait járja körbe 20. századi kitekintéssel.

A Kamarazene nagyteremre sorozatban 2017 tavaszán hét, szólistaként is világszerte ünnepelt művész - mások mellett Pekka Kuusisto, Nyikolaj Luganszkij és Emmanuel Pahud - mutatja meg kamaramuzsikusi kvalitásait.

A Mozarteumot is maga mögé utasította a Zeneakadémia

A budapesti Zeneakadémia a világ 30. legjobb előadóművészeti egyeteme lett a globális oktatási felméréseket végző Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings március végén kiadott 2016-os toplistája alapján.

A Tiszta barokk bérlet olyan historikus együtteseket vonultat fel, amelyek szívesen merítenek a zenei spontaneitás és fantázia mai mestereitől. A Venice Baroque Orchestra szólistája Viktoria Mullova lesz, a Holland Baroque Society koncertjén Leszek Mozdzer lengyel jazz-zongorista működik közre, húsvétkor pedig az Ábrahám Consort előadásában hallható a János-passió.

A 20. századi és kortárs zenére koncentráló Itt és most sorozatban a London Sinfonietta koncertje után Dobozy Borbála, Kamp Salamon és a Budapesti Vonósok adnak elő két 20. századi, csembalóra írt versenyművet barokk előképeikkel párba állítva, a Rácz Zoltánt és vendégeit felvonultató záróesten pedig két ütőhangszeresre és két zongoristára írott művek szerepelnek.

A Kamarazene karnyújtásnyira bérlet első estjén a 140 éve született Dohnányi Ernő művei hangzanak el, majd Rohmann Imre és Rohmann Ditta ad rendhagyó koncertet saját átirataikból. A sorozat utolsó hangversenyén, az Új Magyar Kamarazenekar olasz estjének szólistája Leonard Elschenbroich gordonkaművész lesz.

A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara A zenekar mesterei 2016/17-es évadának keretében Kovács János, Ménesi Gergely, Antal Mátyás, valamint Kobajasi Kenicsiró vezetésével lép színpadra, és olyan remekműveket is műsorra tűznek, mint a Bartók-év alkalmából megszólaló A kékszakállú herceg vára.

A jövő csillagait bemutató A tehetség kötelez bérletben Gyöngyösi Ivett, Pálfalvi Tamás, Kruppa Bálint és vendégeik mellett három zeneakadémista énekesnő mutatkozhat be.

Újdonság a Zeneakadémia bérletkínálatában Mandel Róbert Hangszercsodák című sorozata. A hangszertörténész négy koncerten mutat be és szólaltat meg vendégei közreműködésével különleges instrumentumokat.

A Liszt-kukacok Akadémiája 10-15 éves iskolásoknak ajánlott négy koncertből álló sorozata a zene és a természet viszonyát állítja a középpontba.

Az októberi Anda Géza Fesztiválra a magyar zongoraművész nevét viselő rangos svájci verseny kiválóságai kaptak meghívást. Egy hónappal később, 2016 novemberében rendezi meg a Zeneakadémia a második kamara.hu fesztivált, amelynek művészeti vezetői Simon Izabella és Várjon Dénes. A négynapos kamarazene-ünnep öt koncertjén a kamarazene-történet meghatározó fordulópontjait, köztük Schubert dalait és Schumann ciklusait, Debussy utolsó nagy alkotását, valamint a kortárs kamaramuzsika kompozícióit követhetik végig az érdeklődők a zongoraművész-házaspár és művészbarátaik kalauzolásával.

A bérletek az egyes koncertekre szóló jegyekhez képest 20 százalékos árelőnyt kínálnak, a Zeneakadémia Koncertközpont a május 22-ig megváltott bérletekre további 15 százalék kedvezményt biztosít.

A bérletek a készlet erejéig, de legkésőbb az adott sorozat első koncertjének időpontjáig vásárolhatók meg a Zeneakadémia jegypénztárában és a zeneakademia.hu/berletek oldalon. A bérletes koncertekre szólójegyek június 1-től válthatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.
Klasszikus

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Klasszikus lemezajánló

Éneklő apácák a klasszikus zenei listák élén

Az egyik legnagyobb zenekiadónál jelent meg a Poor Clares of Arundel kóruslemeze, az apácák pedig rögtön az eladási listák élére törtek.
Klasszikus ajánló

Novemberben újra fiatal zenészeket hallgathatunk a Párbeszéd Házában

November 3-án folytatódik a fiatal művészek koncertsorozata: az előadáson Bach és Liszt művei is elhangzanak.
Klasszikus hír

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Klasszikus hír

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.