Klasszikus

Új csembaló a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolában

2003.10.17. 00:00
Ajánlom
A váci Bartók Béla Zeneiskola dísztermében 2003. november 9-én vasárnap 19 órakor nagyszabású hangverseny keretében avatják fel a Váci Zeneművészeti Szakközépiskola új, az eredeti francia mintájára készült kópia csembalóját.

A csembaló eredetijét 1769-ben Pascal Taskin francia csembalókészítő mester alkotta. Az új csembalót Petr Sefl, Jan Bečička és Stanislav Hüttl cseh mesterek ennek pontos, anyaghű másolataként készítették. Sefl mester – aki a Zeneakadémia egyik csembalójának készítésében is részt vett korábban – azt mondta, élete legjobban sikerült munkája lett.

Ez a csembaló azért olyan nagy jelentőségű az iskola számunkra, mert a Vácott hagyományosan is gazdag zenei élet mellé egy aktív régizenei jelenlétet is megalapozhatnak a segítségével. Ezen kívül a Váci Zeneművészeti Szakközépiskola tervezi a teljes régizene képzés beindítását is. Jelenleg blockföltén és csembalón már folyik a képzés, jövőre indul a gamba szak, valamint tervbe vették a barokk hegedű és barokk fuvola néhány éven belüli oktatását is. Távlati terveik között szerepel az összes barokk kori hangszer oktatása (natúr kürtök, trombiták, oboák, egyéb fák). A csembaló megérkezése egy fontos állomása e nagyívű terv megvalósulásának.

A koncert a hangszer építőjének, Petr Seflnek improvizációjával veszi kezdetét. Azt est folyamán Rameau, Soler, Scarlatti, Marais, valamint Wilhelm Friedemann és Johann Sebastian Bach művei csendülnek fel. Csembalón közreműködik Dobozi Borbála, Gerhátné Papp Rita, Csizmadia Angelika, Balog Zsolt, Michal Hanzal (Csehország), Kovács Katalin és Horváth Anikó. Fellép még Szászvárosi Sándor (viola da gamba), Lachegyi Imre (blockflöte), Tóth Mónika, Soltész István, Draskóczy Eszter (barokk hegedű), Csalog Benedek (barokk fuvola), Móré László (brácsa), Maróth Balázs (cselló) és Sipos Csaba (nagybőgő).

További információkat a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolában kaphatnak (2600 Vác, Kossuth tér 3.) a (27) 317-180-as telefonszámon, illetve a http://www.zene-vac.sulinet.hu honlapon vagy a vacikonzi@freemail.hu e-mail címen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.