Klasszikus

Új csembaló a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolában

2003.10.17. 00:00
Ajánlom
A váci Bartók Béla Zeneiskola dísztermében 2003. november 9-én vasárnap 19 órakor nagyszabású hangverseny keretében avatják fel a Váci Zeneművészeti Szakközépiskola új, az eredeti francia mintájára készült kópia csembalóját.

A csembaló eredetijét 1769-ben Pascal Taskin francia csembalókészítő mester alkotta. Az új csembalót Petr Sefl, Jan Bečička és Stanislav Hüttl cseh mesterek ennek pontos, anyaghű másolataként készítették. Sefl mester – aki a Zeneakadémia egyik csembalójának készítésében is részt vett korábban – azt mondta, élete legjobban sikerült munkája lett.

Ez a csembaló azért olyan nagy jelentőségű az iskola számunkra, mert a Vácott hagyományosan is gazdag zenei élet mellé egy aktív régizenei jelenlétet is megalapozhatnak a segítségével. Ezen kívül a Váci Zeneművészeti Szakközépiskola tervezi a teljes régizene képzés beindítását is. Jelenleg blockföltén és csembalón már folyik a képzés, jövőre indul a gamba szak, valamint tervbe vették a barokk hegedű és barokk fuvola néhány éven belüli oktatását is. Távlati terveik között szerepel az összes barokk kori hangszer oktatása (natúr kürtök, trombiták, oboák, egyéb fák). A csembaló megérkezése egy fontos állomása e nagyívű terv megvalósulásának.

A koncert a hangszer építőjének, Petr Seflnek improvizációjával veszi kezdetét. Azt est folyamán Rameau, Soler, Scarlatti, Marais, valamint Wilhelm Friedemann és Johann Sebastian Bach művei csendülnek fel. Csembalón közreműködik Dobozi Borbála, Gerhátné Papp Rita, Csizmadia Angelika, Balog Zsolt, Michal Hanzal (Csehország), Kovács Katalin és Horváth Anikó. Fellép még Szászvárosi Sándor (viola da gamba), Lachegyi Imre (blockflöte), Tóth Mónika, Soltész István, Draskóczy Eszter (barokk hegedű), Csalog Benedek (barokk fuvola), Móré László (brácsa), Maróth Balázs (cselló) és Sipos Csaba (nagybőgő).

További információkat a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolában kaphatnak (2600 Vác, Kossuth tér 3.) a (27) 317-180-as telefonszámon, illetve a http://www.zene-vac.sulinet.hu honlapon vagy a vacikonzi@freemail.hu e-mail címen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.